Deniz Kuvvetleri

Deniz Kuvvetleri Temel Britannica Bir ülkenin deniz kuvvetleri o ülkenin savaş gemilerinden olu­şur. Deniz kuvvetlerinde uç...



Deniz Kuvvetleri
Temel Britannica




Bir ülkenin deniz kuvvetleri o ülkenin savaş gemilerinden olu­şur. Deniz kuvvetlerinde uçak gemileri, de­nizaltılar, destroyerler gibi doğrudan savaşa katılan gemilerin yanında ikmal, onarım, hastane gemileri ve akaryakıt tankerleri gibi yardımcı gemiler de bulunur. Ayrıca donan­maya bağlı uçaklar ve başka hava araçları da vardır.
İlkçağlardan beri insanlar denizyoluyla yol­culuk ve ticaret yaptılar. Kendilerini çevrele­yen denizleri denetlemenin ve bunun bir yolu olarak da donanma bulundurmanın önemini kavrayan uluslar, güçlü ve zengin oldu. Deniz kuvvetleri tarihte, gerek ulusların kendi çıkarlarını koruma ve geliştirmelerinde gerek başka uluslarla olan ilişkilerinde önemli roller oynadı.

Deniz Kuvvetlerinin Gelişmesi

İlkçağlarda gençler eğitimlerinin bir parçası olarak silah kullanmayı öğrenirlerdi. Bu, kara ordusunun eğitimini kolaylaştırırdı. Savaş için toplanan askerler savaş sonrasında, kendileri­ne yeniden gereksinim duyuluncaya kadar evlerine geri dönerlerdi. Aynı yöntemi deniz kuvvetlerinde uygulamak çok daha güçtü. Savaş gemilerinin sürekli bakımlı olması ve savaşta işe yaramaları için mürettebatın iyi yetişmiş denizcilerden oluşması gerekliydi. Bu nedenle iyi bir deniz gücü yetiştirmek yavaş gelişen ve oldukça masraflı bir süreçtir.
Zenginliğini deniz ticaretine borçlu olan Eski Atina'da, ticaret gemilerini küçük ama etkili bir deniz gücü korurdu. Büyük bir kara imparatorluğu olan Perslerin ise donanmaya gereksinimleri yoktu ve bilinebildiği kadarıy­la, İÖ 480'de Salamis'te Atina donanmasıyla savaşan büyük Pers donanması Yunanistan'ı istila etmek gibi özel bir amaçla kurulmuştu. Pers kralı ordusunu topladığı yöntemle donanma oluşturmaya çalışmıştı; ama sonu fela­ket oldu.

Avrupa ortaçağın sonunda ticarete ve denizaşırı sömürgelere dayanan denizci ulus­ların doğuşuna tanık oldu. Buna iyi bir örnek, ticaret yollarını korumak için yalnızca donanmasına güvenen Venedik'tir. Portekiz ve Hollanda da sömürgeler kurmak ve ticaret yapmak için uzak ülkelere gemiler gön­derdi. İspanya ve Fransa, denizaşırı topraklar ele geçirdikçe denizlerde de güç kazandılar.
Karada pek güçlü olmayan İngiltere deniz­lerdeki ustalığıyla Avrupalı komşularıyla çe­kişti ve sonunda onlara üstün geldi. Deniz gücünün bir ada ülkesine sağlayabileceği ya­rar ilk kez Kraliçe I. Elizabeth döneminde anlaşıldı. İngiltere deniz kuvvetlerinin dünya­nın en büyük gücü olması ise 200 yıl aldı. 19. yüzyılın büyük bölümünde İngiliz donanması "denizlerin mutlak hakimi"ydi.
20. yüzyılın başlarında, denizlerde İngilte­re'ye rakip olmak isteyen Almanya bir donan­ma kurdu. Ama bu girişimi başarılı olamadı; çünkü Almanya'nın ülke larını büyük ölçüde tüketen dev bir kara ordusu da vardı. Sonuçta, İngiliz donanması I. Dünya Savaşı boyunca denizlerdeki en büyük savaş gücü olarak kaldı.
1921-22 yıllarında güçlü donanmalara sahip ülkelerin temsilcileri, ABD'deki Washing­ton, D.C.'de buluşarak deniz kuvvetlerini sınırlama kararı aldılar. ABD ve İngiltere bu karara uyarken, Japonya ve Almanya kısa bir süre sonra yaptıkları savaş gemisi sayısını artırdılar. 1939'a gelinirken- artık dünya, güç­lü donanmaların sonucu doğrudan etkileyece­ği başka bir dünya savaşı için hazırdı.
II. Dünya Savaşı'nda uçak gemileri deniz kuvvetlerinin harekâtında önemli görevler yüklendi. Zırhlı savaş gemileri kıyı bombardı­manının yanı sıra yolcu ve ticaret gemilerini düşman denizaltılarının saldırılarından koru­du. 7 Aralık 1941'de Japonların Pearl Harbor'a yaptıkları baskın ABD donanmasına bü­yük zarar verdi. Müttefikler 1944'te Fransa'ya denizden çıkarma yapmak için çok büyük bir çıkarma filosu kurdular.
Günümüzde dünyanın en güçlü ve en gelişÂ­kin silahlarla donatılmış donanmalarına ABD ve Rus deniz kuvvetleri sahiptir. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD deniz kuvvetleri birçok yeni silah, gemi ve uçak geliştirdi. ABD'nin denizlerde dolaşan dört vurucu filo­su Birinci, İkinci, Altıncı ve Yedinci filolar­dır. Bunlar uçak gemileri, nükleer bombalar ve güdümlü füzeler taşıyan uçaklarıyla dünya­nın en güçlü donanmasıdır.
Rus deniz kuvvetleri denizaltıları, uçak gemileri ve nükleer enerjiden yararlanan kru­vazörleri ile ABD'den sonra ikinci sıradadır. Önceleri kendi karasularında dolaşan Rus donanmasının bugün uzak ülkelerde de üsleri vardır ve gemileri bütün okyanuslarda do­laşır.







  • T.Hv.K.K. - Türk Hava Kuvvetleri


  • Deniz, iç deniz ve kenar deniz nedir?


  • Hava Kuvvetleri



 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Deniz Kuvvetleri
Deniz Kuvvetleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/deniz-kuvvetleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/deniz-kuvvetleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content