depresyon sözcüğünün latince kökü ‘depressus’tur. aşağı doğru bastırmak, çekmek, bitkin, gamlı, kederli anlamına gelir. depresyon genel ol...
depresyon sözcüğünün latince kökü ‘depressus’tur. aşağı doğru bastırmak, çekmek, bitkin, gamlı, kederli anlamına gelir.
depresyon genel olarak hayata ve geleceğe kötümser nazar, ümitsizlik ve değersizlik duyguları,fikir ve hareketlerde yavaşlama, boşluk duyguları ve bir takım durumlarda zihnin ölüm ve ihtihar fikirleri ile çok sık meşguliyeti ile semtomatize olur.
depresif bozukluk tüm vücutları etkileyen bir durumdur. vücutları, duygudurumu ve fikirleri etkisinde bırakır. beslenme ve uyku düzenini, özalgılamayı ve fikir işlevleri etkilenir.
eğer bir kişide alt taraftaki belirtilerden dört ya da daha fazlası var ise, şahıs kendi çabasıyla bu durumdan çıkamıyorsa ve emareler iki haftadan daha uzun bir süredir devam ediyorsa, bir uzmana başvurması gereklidir.
genel olarak depresyondaki semptomları 4 alanda toplayabiliriz:
1. duygudurum alanı: çökkün, kederli, mutsuz ve üzüntü verici hisleri baskındır. bu hisleri hastanın kendisi tarafınca söze dökülebilir. yüz görünümünden, ses tonundan ve davranışlarından anlaşılabilir ya da yakınları mutsuz ve mutsuz bulunduğunu anlatır. ilgi ve talep azlığı, hoşlanılmış olduğu etkinliklerden ve yaşamdan zevk alamama (anhedoni) belirgindir.
2. psikomotor etkinlik: daha çoğunlukla psikomotor yavaşlama belirgindir. devinimlerde yavaşlama, bitkinlik, bitkinlik, konuşmada yavaşlama, dönemin yavaş geçmesi görülür. psikomotor ajitasyon da olabilir.
3. bilişsel alan: fikir muhteviyatında yitik fikirleri, umutsuzluk, karamsarlık, yetersizlik, değersizlik, suçluluk ve ölüm fikirleri olur. geçmiş hatalarla uğraşma, cezalandırılma fikirleri ve depresif temalı sanrılar olabilir.
4. vegetatif alan: uyku ve iştah bozuklukları, menstürel düzensizlik, cinsel isteksizlik gözlenir.
YORUMLAR