Dilekçenin Bölümleri Nedir

Dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak ya da herhangi bir mevzuda bilgi vermek amacıyla resmi ya da hususi kurumlara/kuruluşl...


Dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak ya da herhangi bir mevzuda bilgi vermek amacıyla resmi ya da hususi kurumlara/kuruluşlara yazılan resmî yazıdır. Her türk vatandaşının resmî kurumlara dilekçe verme hakkı vardır ve bu hak anayasanın teminatı altındadır.



|---Dilekçenin Kısımları----------------------->




1. Tarih: Dilekçenin yazıldığı/verildiği/göndermiş olduğu tarihtir. Tarih, yazı alanının sağ üst
köşesinde yer alır. Gün.Ay.Yıl şeklinde yazılır. Gün ve ay tek haneli ise önüne sıfır konulur.

Rakamlar düzgüsel rakamdır ve aralarında nokta vardır: 02.10.2005, 14.08.2003, 03.05.1997, 23.11.2002 şeklinde.

2. Alıcı kurum detayları: Alıcı kurumun ismi ile bulunmuş olduğu şehirden ibarettir. Tarihten sonrasında bir satır boşluk bırakılır ve paragraf başı yapmadan sola yanaşık olarak yazılır. Minimum iki satır olur.

Birinci satıra kurumun ismi yazılır. Kurumun ismi, o kurumun en büyük yöneticisinin vazife unvanıyla beraber belirtilir:
Şžo şekilde ki: Kadıköy Güven Müdürlüğü, Fatih Belediye Başkanlığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü şeklinde.

Eğer bu birinci satır uzun olacaksa (satırın yarısını aşacaksa), mantıklı bir yerden bölüp iki satır hâlinde yazmak daha iyidir:
Marmara Üniversitesi
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı

İkinci satıra o kurumun bulunmuş olduğu kent yazılır:
Bu bölümdeki kelimeler, bağlaçlar hariç, hepsinin ilk harfi büyük olur. Kurumların adlarında yaygın kısaltmalar yapılabilir.

Örnekler:
SSK Bölge Müdürlüğü
Edirne

Kadıköy Belediye Başkanlığı
İstanbul

İSKİ Genel Müdürlüğü
İstanbul

TDK Başkanlığı
Ankara

Marmara Üniversitesi
Mustafa kemal atatürk Eğitim Fakültesi Dekanlığı
İstanbul

3. İlgi: Dilekçe, bir süre önce gönderilmiş bir resmî yazının cevabı olarak yazılıyorsa, bu bölüm vardır, ters takdirde olmaz.
Kurumlar vatandaşa yazı yazabilirler ve onlardan bilgi ya da belge isteyebilirler.
Yurttaş da o yazıya dayanarak bunun gereğini yapar ve sonucu bir dilekçe ile ilgili kuruma bildirir. Dilekçesinin bir yanıt yazısı bulunduğunu da bu ilgi kısmında belirtir.
Önceki bölümden minimum bir satır boşluk bırakılarak sola yanaşık şekilde yazılır.
Bu kısma, gönderilen yazının zamanı ve sayısı yazılır. Bu bilgiler, gönderilmiş resmî yazıda mevcuttur. Yapılacak iş, bu detayları tıpkı birebir kopyalamaktır.

Bu bölüm tıpkı şöyleki yazılır:
İlgi: ... tarih ve ... sayılı yazınız.
Burada ... ile belirtilmiş bölgelere kurumdan gönderilmiş resmî yazının zamanı ve sayısı yazılır.

Dilekçede, gerektiğinde bu bölümün yer almasının sebebi şudur: Dilekçe ilgili kuruma gittikten sonrasında, gönderdikleri yazıda vatandaştan tam olarak ne istediklerini yine görmeleri gerekebilir. Bu durumda, gönderilen yazının kendilerinde kalan kopyasını daha kolay bulabilmeleri için dilekçede bulunan ilgi kısımı onların işini kolaylaştırır. Bu da bürokratik muamelenin daha süratli işlemesine olanak sağlar.

4. Metin: Dilekçenin aslolan bölümüdür. Söylenmek istenen şeyler burada yer alır. İki alt kısımı vardır. Bu nedenle, minimum iki paragraftan oluşur.

Birinci alt bölümde dilekçe sahibi ile muhatap kurum içinde iletişimi sağlayıcı bilgiler yer alır.
Dilekçe yazmaya sebep olan mesele tanıtılır. Mesela, okula dilekçe yazan bir talebe kısmını, numarasını belirtir. Suyla ilgili bir problemi için sular idaresine dilekçe yazan şahıs ise, abone numarasını verir. Bu bilgiler, dilekçe sahibi ile kurum içinde haberleşme-iletişim için gereklidir.

İkinci alt bölüm ise, ayrı bir paragraftır. Burada, ilgili kurumdan istenen şey belirtilir. Bu talep çoğu zaman şöyleki birer tümce ile anlatılır:
...-masını (verilmesini/gönderilmesi/onarılmasını/bildirilmesini vs.) arz ederim.
... için gereğini arz ederim.

Burada mühim olan nokta, cümlenin arz ederim yüklemi ile bitmesidir. Bu, yazım gereği ayrı yazılır. Cümledeki arz ederim ifadesi “isterim” anlamındadır. Burada rica ederim şeklinde bir ifade kesinlikle yanlıştır. Çünkü, rica ederim üst makamlardan alt makamlara ya da kişilere gönderilirken kullanılır.

5. İmza: Dilekçe sahibi, imzasını atarak burada söylenmiş olan hususları kabul ettiğini belirtmiş olur. İmza, önceki bölümden sonrasında en fazla bir satır boşluk bırakılarak ve sağa yanaşık olarak atılır. Sayfa düzeni açısından, daha sonraki kısmında yer edinen isim ile imzanın birbirini averajı tercih edilmelidir.

6. İsim: Burada, bundan önceki bölümde yer edinen imzanın altına dilekçe sahibinin ismi ve soyadı yazılır. İsim, imzadan sonraki satıra sağa yanaşık olarak yazılmalıdır. Đmza ile isim birbirini ortalamalıdır.

Not: Ilkin adı yazıp altına imza atmak doğru değildir. Tam tersi olmalıdır.

7. Adres ve haberleşme-iletişim detayları: İlgili kurumun, gerektiğinde, dilekçe sahibine ulaşabilmesi için adres ve başka haberleşme-iletişim bilgilerine (telefon, cep telefonu, faks, elektronik posta) gereksinim vardır. Bu bilgiler, isimden sonraki satıra ve sola yanaşık olarak yazılır. Adres yazmak zorunludur. Başka bilgilerden hangisi var ise, yazılmalıdır.
Not: Adres kısmında bununla birlikte “Adres” yazılmasına gerek kalmamıştır.

8. Ekler: Dilekçeye belgeler eklenmişse, bu bölüm vardır, ters takdirde olmaz.
Dilekçeyle beraber ilgili kuruma bir takım belgeler (ikametgâh, sıhhat raporu, fotoğraf, nüfus cüzdan sureti vs.) göndermek söz mevzusu olabilir. Bu tür durumlar, dilekçeye eklenmiş olur ve neler oldukları da maddeler hâlinde belirtilir.

Bir dilekçe örneği:

Dilekçe Örneği

Sual-ödev: İSKİ Kadıköy şubesine bir dilekçe yazınız. Dilekçenizde, su sayacınız bozuk olduğundan değiştirilmesini isteyiniz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Dilekçenin Bölümleri Nedir
Dilekçenin Bölümleri Nedir
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/entry-140.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dilekcenin-bolumleri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/dilekcenin-bolumleri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content