Elektriksel Potansiyel Enerji Konu Anlatımı

Elektriksel potansiyel enerji nedir, formülü. Yüklü bir kürenin, yüklü paralel levhaların potansiyeli mevzu sunumu. ELEKTRİKSEL POTANSİYEL E...



Elektriksel potansiyel enerji nedir, formülü. Yüklü bir kürenin, yüklü paralel levhaların potansiyeli mevzu sunumu.



ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ENERJİ



Durgun elektrik yükleri arasındaki Coulomb itme ya da çekme kuvvetinden dolayı potansiyel enerji depolanmıştır. Yük sisteminde yüklerin konumunda elektrik kuvvetine karşı iş yapılacak şekilde değişme olursa depolanan potansiyel enerjide artma, elektrik kuvvetleri iş yaparsa potansiyel enerjide azalma gözlenir.



İki elektriksel yük arasındaki depolanan potansiyel enerji



elektriksel-potansiyel-enerji



displaystyle =kfrac olup skaler büyüklüktür. Birimi jouledür. Bu enerji q1 ve q2 yükünü sonsuzdan alıp aralarındaki uzaklık d olacak şekilde yerleştirmek için elektriksel kuvvetlere karşı meydana getirilen iştir.



Bir Noktanın Potansiyeli



Elektrik alanı içinde herhangi bir noktanın potansiyeli o noktada birim yük başına düşen potansiyel enerji miktarıdır.



displaystyle V=frac,frac=Volt



displaystyle V=kfrac



Potansiyel skaler büyüklük olup aniden fazla yükün bulunmuş olduğu sistemde bir noktanın potansiyeli tüm yüklerin potansiyellerinin skaler toplamına eşittir.



İki Noktanın Potansiyel Farkı:



Elektrik alanı içindeki bir A noktasından bir B noktasına durağan hızla taşınan +1 birimlik yük üstüne meydana getirilen iş A ve B benzer biçimde iki nokta arasındaki potansiyel farkını ifade eder.



displaystyle W=+1left( - right)=



Elektriksel İş



Elektrik alanı içinde herhangi bir q yükünü A benzer biçimde bir noktadan herhangi bir B noktasına götürmek için meydana getirilen iş



displaystyle W=qleft( - right)=q dir.



işlem sonucu W pozitif ise, elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılmış olup sistem meydana getirilen iş kadar potansiyel enerji kazanmıştır.



W negatif ise, elektriksel kuvvetler iş yapmış olup sistem potansiyel enerji yitirmiştir.



YÜKLÜ BİR KÜRENİN POTANSİYELİ



Yüklü iletken kürenin yükü dış yüzeyde toplanmış olup küre içi ve yüzeyinde her noktada potansiyel durağan olup yüzeydeki değerine eşittir. Yüzeyden uzaklaştıkça merkeze olan uzaklıkla ters orantılı azalır.



yuklu-kurenin-potansiyeli



d: merkezden uzaklık
displaystyle dle rRightarrow =kfrac
displaystyle d>rRightarrow V=kfrac



Potansiyelleri değişik yükü q1, yarıçapı r1, olan iletken küre, yükü q2 yarıçapı r2 olarak iletken küreye dokundurulunca ortak potansiyele ulaşıncaya kadar yük alışverişi yaparlar. Kürelerin ulaşmış olduğu ortak potansiyel bağıntısından hesaplanır.



displaystyle =kfrac

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Elektriksel Potansiyel Enerji Konu Anlatımı
Elektriksel Potansiyel Enerji Konu Anlatımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/elektriksel-potansiyel-enerji.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/elektriksel-potansiyel-enerji-konu.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/elektriksel-potansiyel-enerji-konu.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content