Fiziğin Doğası Konu Anlatımı

12. sınıf fizik dersi, fiziğin doğası konusu anlatımı. Bilimsel bilgi, epistemoloji, paradigma, hipofiz nedir, hakkında bilgi. Fiziğin Doğas...



12. sınıf fizik dersi, fiziğin doğası konusu anlatımı. Bilimsel bilgi, epistemoloji, paradigma, hipofiz nedir, hakkında bilgi.



Fiziğin Doğası



Epistemoloji



Sahip olduğumuz bilginin ilk kaynağının ne olduğunu araştıran bilim dalı epistemoloji olarak adlandırılır.



Epistemolojik araştırmalar sonucunda ilk kaynağına ulaşılmaya çalışılan bilgi, günümüzde bilimsel araştırma metotları kullanarak sürekli irdelenir.



Fen bilimleri; klasik ve modern yaklaşım olmak üzere iki grupta incelenir:



Klasik yaklaşımda bir bilgi mutlak doğru ise tek doğrudur mantığı geçerlidir. Bu görüş, her şey somut delillere ve ispata dayandırılman fikrini savunur.



Modern yaklaşımda her şey bir gelişim ve değişim içerisinde olduğundan mutlak bilginin olamayacağını savunur. Modern yaklaşıma göre bilimsel bilgiler, mutlak doğrular olmadığı gibi belirli şartlar ve sınırlılıklar içerisinde geçerlidirler.



Bilimsel Bilgi



Bilgilerin olgunlaşıp kabul görmeleri için doğru ve güvenilir verilerle sürekli desteklenmesi gerekir. Belirli bir olgunluk düzeyine ulaşan bilimsel bilgiler, insanlığın hizmetine sunulur. Böylece, insanların yaşam kalitesi yükseltilmeye çalışılır. Bilim günümüzde, belli bir medeniyetin kontrolünde olmayıp tüm insanların katkı sağlayabildiği evrensel bir boyut kazanmıştır.



Paradigma



Bilimsel bilgiler, birbirini destekler nitelikte değişip gelişebileceği gibi paradigma değişimleri de bilimsel bilgilerin zamanla değişmesine yol açabilir. Paradigma, bir disipline belli bir süre hâkim olan model veya kurumsal çerçeve olarak tanımlanır. Paradigma, bir grup bilim insanı tarafından ortaklaşa kabul edilen görüşler şeklinde de tanımlanabilir. Var olan paradigmanın çözüm bulamadığı sorunlara çözüm bulma potansiyeline sahip daha kapsamlı görüşler ortaya konur. Bu görüşler, alanındaki sorunları çözdükçe her geçen gün daha fazla güç kazanır. Alanındaki otoriteler tarafından da kabul görür ve yeni bir paradigmaya dönüşür. Paradigmalar doğru ya da yanlış olarak tanımlanamaz. Paradigmalar ait olduğu dönemdeki alanıyla ilgili sorulara, ne seviyede cevap vermiş olduğuna göre değerlendirilir.



Hipotez



Bilimsel bir problemin çözümünde bilimsel verilere dayanarak kurulan geçici çözüm yolu veya deneysel olarak test edilmesi gereken durumlarla ilgili öne sürülen geçici açıklamalardır.



Bilmemiz Gerekenler



Bilmemiz Gerekenler



Bilimsel bir hipotez;



***Doğru ya da yanlış olarak ispatlanması gibi bir şey söz konusu değildir.



***Eldeki verilere göre hipotezin tutarsız olduğu anlaşılırsa reddedilir ya da değiştirilir,



***Yeni delillerin veya yapılacak deneylerin sonuçlarına göre hatalı olduğu tespit edilene kadar geçerli bir hipotez olarak kabul edilir.



Teori



Doğa olayları ile ilgili yapılan genellemelerin birleştirilmiş açıklamaları veya bilimsel bilginin kapsamlı açıklamaları teori olarak tanımlanır.



Bilimsel teoriler,



***doğal olaylarla ilgili ortaya çıkan birçok farklı noktayı açıklar,



***olayları anlamak için bilgileri derinlemesine irdeler.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Fiziğin Doğası Konu Anlatımı
Fiziğin Doğası Konu Anlatımı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/fizigin-dogas-konu-anlatm.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/fizigin-dogas-konu-anlatm.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content