Gabriele D’Annunzio Hayatı

Gabriele D’Annunzio kimdir? Ünlü İtalyan yazarı ve İtalya’da Faşizmin kurucularından olan Gabriele D’Annunzio hakkında bilgiler. Gabriele D’...



Gabriele D’Annunzio kimdir? Ünlü İtalyan yazarı ve İtalya’da Faşizmin kurucularından olan Gabriele D’Annunzio hakkında bilgiler.



Gabriele D'Annunzio



Gabriele D’Annunzio (12 Mart 1863, Pescara, İtalya – 1 Mart 1938, Gardone Riviera, İtalya)



İtalyan romancısı, tiyatro yazarı, şairi, bununla birlikte İtalya’da Faşizm’in kurulmasında önderlik etmiş bir politika adamıdır.



İtalyanın Pescâra şehrinde hayata merhaba dedi. Hemen hemen okula giderken yayınladığı «Primo Verse» (İlk Mısralar) adlı şiir kitabı ile dikkati çekti. Bir süre sonra Roma’ya giderek Cronace Bizantina adındaki edebi topluluğa katıldı. 1882’de çıkan «Canto Nuova» (Yeni Şarkı) vs. şeklinde pek çok şiir kitabı ile zamanının edebi anlayışına yenilikler getirdi.



1886’dan sonrasında «Tribuna» gazetesinde yazıları ve şiirleri yayınlanmaya başladı.



Gabriele D’Annunzio «İl Piacere» (Haz) adındaki ilk romanını 1889’da yazdı. Bu ve daha sonraki romanları ona zamanında büyük bir ün sağlamış oldu. Bu sıralarda Gabriele D’Annunzio, tanınmış İtalyan tiyatro artisti Eleanora Duse ile ilgileniyordu. Onun için yazdığı «La Gioconda» adlı piyesten sonrasında tiyatro eserleri yazmaya başladı. Bunların en mühimleri ««Francesca da Rimini» (Rimini’li Francesca) ile 1898’de, ünlü Fransız tiyatro sanatkârı Sarah Bernhardt için yazdığı «Cittâ Morta» (Ölü Kent) dir.



1908- 1921 arası Gabriele D’Annunzio’nun hayatında edebiyattan çok politika bakımından mühim bir devredir. I. Dünya Savaşı’nın başlaması üstüne kuvvetli söylevler vererek halkı harekete geçirdi, İtalya’nın muharebeye katılmasına yol açtı. Kendi de asker olarak çarpıştı, tayyare kullandı, uçuş esnasında bir gözünü yitirdi. Savaşla ilgili hâtıralarını, yazılarını «Contro uno e contro tutti» (Herhangi birine Karşı Olmak Hepsine Karşı Olmaktır) ismi altında 1919’da yayınladı. 1921’de, kör olmaktan dolayı duyduklarını dile getiren Notturno» (Noktürn) adlı kitabı çıktı.



Savaştan sonrasında İtalya’da gelişen Faşizm hareketine yandaş olduğu, ayrıca Faşist denizciler federasyonunu kurarak bu uğurda çalışmış olduğu için 1925’te Mussolini Gabriele D’Annunzio’ ya Monte Nevoso Prensi unvanını verdirdi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gabriele D’Annunzio Hayatı
Gabriele D’Annunzio Hayatı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/Gabriele-D-Annunzio.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/gabriele-dannunzio-hayat.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/gabriele-dannunzio-hayat.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content