Göktürkler Kimdir?

Göktürkler kimdir? Bıraktıkları Göktürk Yazıtları ve kendi Göktürk alfabeleri ile Türk tarihinin en büyük devirlerinden birisini temsil eden...



Göktürkler kimdir? Bıraktıkları Göktürk Yazıtları ve kendi Göktürk alfabeleri ile Türk tarihinin en büyük devirlerinden birisini temsil eden Göktürkler hakkında bilgiler.



Göktürk BayrağıGÖKTÜRKLER, IV. Türk imparatorluk (büyük hakanlık) hanedanının adıdır. Göktürk hanedanı, Hun (Kun), Siyenpi-Topa ve Apar hanedanlarından sonrasında 552 senesinde iktidara geldi. Hanedanın kurucusu Bumun (Bumin) Kağan (Hakan) dır. Yerine geçen kardeşi İstemi Kağan, Türk imparatorluğunun sınırlarını 7 yüzyıl önceki Mete devrinin sınırları kadar genişletti; devlet, tüm Şimal Asya’yı kaplıyordu. Başkent, şimdiki Moğolistan’da kalan Orhun ırmağı civarlarında Ötüken idi.



İstemi, kızını ünlü İran Sasani şehinşahı Husrev Anûşîrvân’a vermekle birlikte sınırdaş olmadığı halde Bizans’ı, kudretli İran’a karşı tuttu. Çin, Türk devletinin büyük gücü karşısında tamamen sindi. Devlet Şark ve Garp «diye ikiye ayrılmıştı. 18 milyon displaystyle k‘lik bir devleti ama böyle yönetmek mümkün oluyordu. Kardeş ya da yeğen olan iki kağandan birisi «Büyük Kağan» ve ötekinin metbuu bulunuyordu. 630’da imparatorluk büyük bir kriz geçirdi; çok mühim ülkeler ve büyük Türk nüfusu, Çin boyunduruğuna düştü. 639’da Prens Kürşad’ın ihtilâl teşebbüsü muvaffak olamadı. Fakat 682’ de İlteriş (İlteres) Kutluğ Kağan, devlete istemi Kağan devrindeki enerjisini ve sınırını kazandırdı.



Göktürk hanedanının Kutluğ Kağan ile süregelen ikinci devresine yanlış olarak «Kutluğ Devleti» denmektedir. Aslına bakarsak değildir Kutluğ devleti, bir Göktürk devleti dahi yoktur. Göktürk ismi, Hun, Apar, Selçuklu, Osmanlı şeklinde hanedan adıdır; Orta Asya’daki sürekli Türk devletinin başına geçmiş IV. hanedandır.



Kutluğ Kağanın kardeşi Kapağan Kağan devrinde daha minik seviyede bir kriz başladı. Çinliler ile ölüm-kalım mücadelesine girişildi. Kutluğ Kağan’ın oğlu Bilge Kağan, kardeşi Kül Tigin’in yardımı ile şartları düzeltti. Bu devirde vezir Bilge Tonyukuk, devleti tekrardan düzenledi. Kapağan’ın 3. oğlu Yuluğ Tigin’in kaleminden çıkan Göktürk Anıtları, Türk tarih, dil, edebiyat ve medeniyetinin en büyük anıtları olarak bu devirde yükseltildi.



745’te Göktürk hanedanı yıkıldı; yerine V. Türk imparatorluk hanedanı olan Dokuz Oğuz – On Uygurlar geçti. Bu suretle Göktürkler, 193 yıl iktidarda kaldılar ve Türk tarihinin en büyük devirlerinden birinin temsilcisi oldular.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Göktürkler Kimdir?
Göktürkler Kimdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/gokturk-bayragi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/gokturkler-kimdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/gokturkler-kimdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content