Tevfik Fikret’in Hak bellediğin bir yola yalnız da olsan gideceksin sözünün anlamı nedir, açıklaması, hakkında yazı, kompozisyon. HAK BELLED...
Tevfik Fikret’in Hak bellediğin bir yola yalnız da olsan gideceksin sözünün anlamı nedir, açıklaması, hakkında yazı, kompozisyon.
HAK BELLEDİĞİN BİR YOLA
YALNIZ DA OLSAN GİDECEKSİN.
(Tevfik Fikret)
Hak bellenen yol, doğruluğundan kuşku duyulmayan yoldur. Aklın ve bilimin kabul ettiği yoldur. Kimse bize katılmasa, bizi onaylamasa bile, tek başımıza, hak bellediğimiz yoldan gideceğiz.
Yolların çatallaştığı, şaşırtıcı bir karmaşıklığa dönüştüğü zamanlar, yerler vardır. Her kafadan bir ses çıkar; herkes kendine göre bir çıkış yolu gösterir. Diyelim ki önerilen yolların hiçbiri doğru değildir. O zaman, kendimiz araştırıp doğru yolu bulacağız. Diyelim ki, yolu bulduk, ama bize kimse inanmıyor. O zaman, bulduğumuz yoldan tek başımıza da olsak, gidip amacımıza ulaşacağız.
Verdiğimiz bu soyut örneği, başka bir örnekle somutlaştıralım: I. Dünya Savaşı’ndan sonra Osmanlı Devleti çökmüş, yurdumuz düşmanlarca paylaşılmaya başlamıştı.Herkes bir şaşkınlık içindeydi. Birtakım çözüm yolları öneriliyor, ama kimse bunlara kulak vermiyordu. Mustafa Kemal: “Ya bağımsızlık, ya ölüm!” dedi. Yani, Türk ulusu, ne şunun, ne de bunun yardımıyla kurtulur; bağımsızlığını kazanıncaya dek savaşacaktır, ilkesinin daha doğru bir yol olduğuna inanmıştı. Başlangıçta, bu sese de pek kulak veren çıkmadı. Ama O,19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, tek başına yoluna ilk adımı attı. Erzurum, Sivas kurultayları yapıldı. Mustafa Kemal’in tek başına çıktığı yolda, halkımız örgütlenmeye, düşmanlarla savaşmaya başladı. Bilindiği gibi, sonuç başarıyla, ulusumuzun bağımsızlığa kavuşmasıyla bitti.
Hak belleyerek çıktığımız yolun ilk adımlarında, yalnız olabiliriz. Zamanla, bu yolun doğruluğu anlaşılır, yalnızlıktan kurtulup çoğalırız.
YORUMLAR