İdeal çözelti nedir? İdeal çözelti, Raoult yasası, çözeltinin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi. İdeal çözelti İdeal çözelti, ...
İdeal çözelti nedir? İdeal çözelti, Raoult yasası, çözeltinin fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi.
İdeal çözelti
İdeal çözelti, fiziksel özellikleri, bileşenlerinin yalın durumundaki özelliklerine doğrudan bağlı olan homojen karışım. Bu koşul Raoult yasası olarak tanımlanmıştır ve bu yasaya uyan çözeltilere ideal çözelti denir. Raoult yasası seyreltik çözeltilerin büyük çoğunluğu ile bir kısım derişik çözelti için geçerlidir; bu tür çözeltilerde çözücü ve çözünen moleküller arasındaki etkileşim, her iki maddenin kendi molekülleri arasındaki etkileşimle aynıdır. Molekül yapıları birbirine çok benzeyen benzen ve tolüen çözeltileri idealdir. Bu iki maddeden oluşan herhangi bir orandaki karışımın hacmi, bileşenlerin ayrı ayrı hacimlerinin toplamına eşittir. Karıştırma süresince ısı açığa çıkmaz ve dışarıdan ısı alınmaz. Çözeltilerin buhar basıncı matematiksel olarak, molekül bileşiminin doğrusal fonksiyonu olarak belirlenebilir.
İdeal olmayan çözeltilerin bileşenleri birbirine karıştırıldığında karışımın hacmi, bileşenlerin yalın haldeki hacimlerinin toplamından farklıdır; karışım sırasında ya dışarıdan ısı alınır ya da ısı açığa çıkar. Bu tür çözeltilerin özellikleri genellikle ideal çözeltilerin özelliklerinden sapma miktarına göre tanımlanır. Örneğin, aseton ve kloroform karışımları ideal çözelti özelliklerinden negatif sapma gösterir. Bu karışımların buhar basıncı, molekül bileşimlerinden doğrusal bağıntı yoluyla hesaplanan buhar basıncı değerinden daha düşüktür. Aseton ve karbon disülfür çözeltilerinin buhar basıncı ise ideal çözeltininkinden daha yüksektir.
YORUMLAR