Kendilik Psikolojisi

Kendilik Psikolojisi Kohut kendiliği “üretici insiyatifin, ‘ben çalışıyorum, ben yapıyorum' coşkulu deneyiminin merkezi...



Kendilik Psikolojisi

Kohut kendiliği “üretici insiyatifin, ‘ben çalışıyorum, ben yapıyorum' coşkulu deneyiminin merkezi†olarak tanımlamıştır (1970).




Kohut utancın ego narsisistik (ideal) kendiliğin eksibisyonist isteklerine uygun bir çıkış sunamaması durumunda ortaya çıktığını söyler (1966). Başka bir ifadeyle, narsisistik kendiliğin grandiözitesi baskın olduğu durumdaki başarısızlık duygusu olarak yaşanır. Kuvvetli idealler karşısında, göreceli ego zayıflığının olduğu durumda, narsisistik kişinin egosu içselleştirilmiş eksibisyonismin baskısı altında kalması utanca neden olur.
Utanca yatkın şahıs hırslıdır ve ahlaki mükemmellik ve dışsal başarı arayışı içinde tüm başarısızlıklara cevap vermektedir. Kohut iyileşmenin narsisistik yatırımda bir shift olması ile gerçekleştiğine inanır. Hasta narsisistik yatırımın bir kısmını analistin idealizasyonuna döndürür (shift). Bu şekilde analistin idealizasyonu ve empatik başarısızlıkların işlenmesi (working through) yöntemiyle, hastanın eksibisyonistik grandiöz kendiliği daha gerçek bir kendilik-saygısına ve kararlı-kendiliğe dönüşür.

Utanç ve Tedavi

Utanç eksibisyonizm ve grandiöziteye karşı bir müdafa değildir, primer bir duygulanım olarak başka savunmaların gelişmesine niçin olabilir.
Terapistin kendi utanç duygularını çözümleme etmemiş olması hastadaki utanç duygusuyla çakışarak bu duyguların fark edilmemesi ve işlenmemesi sonucunu doğurur.
Utanç terapi esnasında türlü şekillerde, çoğunlukla gizli saklı bir biçimde ortaya çıkar. Hasta nadiren utancından açıkça bahseder (kısmen bu utancın bilinçdışı tabiatı nedeniyledir), bunun yerine değersiz, gülünç ya da aptal hissettiğini söyler. Utanmanın dilini, utanmayla ilgili savunmaları (bağımlılık, inkar, geri çekilme, hiddet, mükemmelliyetçilik, eksibisyonizm, kibir) öğrenmek yararlı olacaktır. Dürtü denetim sorunları olan hastalarda derhal daima utanç mevcuttur.




Alıntı

Kohut'a bakılırsa ideal kimlik tipi kendine saygılı ve kendine güvenen bağımsız kişiliktir. Kimliğinden almış olduğu güvenle şahıs başkalarına çok fazla derecede bağlanmaz ve anne babalarının kopyası olmaz.
Kişilik gelişimi dönemlerinde ebeveynler çocuğun yansıtılma ve idealize edilme gereksinimlerini karşılayamazlarsa çocuk problemli bir kimlik geliştirir. Kohut yansıtılma ve idealize edilme gereksinimleri tam olarak karşılanamamış ve bundan dolayı narsist kişilik geliştirmiş değişik tipler üstünde durmaktadır. Mesela yansıtılma eksikliği hisseden kişilikler beğenilmeye ve taktir görmeye açtırlar. Devamlı olarak her şeyin merkezi olmak isterler. Söz konusu kişiler dikkat çekmek için ilişkiden ilişkiye performanstan performansa geçerler. İdealize olmak isteyen kişiler ise prestijleri ve güçleri için istedikleri kişiyi sonsuza kadar arama uğraşı içindedirler. Saygı duyabilecek birisini bulabilirlerse bu aramanın her şeye değdiğini düşünürler.


derleme








  • Din Psikolojisi


  • Çocuk Psikolojisi


  • Trafik Psikolojisi











tesekkurler _KleopatrA_ , bu guzel alinti icin







Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kendilik Psikolojisi
Kendilik Psikolojisi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kendilik-psikolojisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kendilik-psikolojisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content