Klasizm Nedir? Klasizm Hakkında Bilgiler

Klasizm nedir? Klasizm ile ilgili olarak genel bilgi ve açıklamalar. Edebiyatta ve sanattın başka dallarında klasizm hakkında bilgiler. Sana...



Klasizm nedir? Klasizm ile ilgili olarak genel bilgi ve açıklamalar. Edebiyatta ve sanattın başka dallarında klasizm hakkında bilgiler.



Sanatta, edebiyatta, eskiden bu yana yerleşmiş kurallara uyan eserlere «klâsik», bu tarza da «klâsisizm» denir. Bir dilin en güzel, en kusursuz örneklerini veren eserler klâsik sayılır. Okul programlarına girecek kadar, üstünde her insanın ortak kıymet hükümleri verdiği eserler de klâsiktir. Tarihin belirgin bîr çağlarında meydana getirilmiş, belirgin kurallara bağlı eserlerin bütününe de «klâsik» denir.



Edebiyatta Klâsisizm



Edebiyatta klâsisizm, ilkin Fransa’da görüldü. XVII. yüzyılın sanat anlayışı, şiirde, edebiyatta başlıca iki esasa dayanıyordu ki buna «klâsisizm ruhu» denir. Rönesans ruhunun bir devamı olan bu klâsisizm ruhu, her şeyden ilkin insan aklının değerlendirilmesiyle ilgiliydi. İnsan aklı, insan güzelliği sanatta, edebiyatta, yepyeni bir kıymet kazanıyordu. Bu da, Eski Yunan sanatının, şiir ve tiyatrosunun incelenmesiyle, o çağ filozoflarının fikirlerinin benimsenmesiyle olabilirdi. Platon (Efâtun)’un idealciliğine Descartes‘in her şeyi akıl ölçüsüne vurarak anlama ve anlatma tekniği eklenince klâsik ruhun zihin yapısı doğmuş oldu. Klasisizme gore sanatın gayesi, gerçeği, hakikatı aramaktı. Gerçek endişesi her şeye üstün geliyordu. Bu tinsel ve ahlakçı yönün tam zıddı olan şekil güzelliği ideali de klasisizm ruhunun ikinci cephesi olmuştur. Güzellik ideali, güzelliği belirgin şekil ölçülerine bağlamak, tamamen Eski Yunan edebiyatından alınma bir hareket noktasıydı. Bunun içindir ki gerçeğe yönelen akılcı edebiyat, bir taraftan şekil mükemmelliği tasası ile soyutlaşma, kati kurallarla biçimlenerek hakikaten uzaklaşma eğilimi gösterir. Bundan dolavıdır ki klasik eserler belirgin şekil kalıpları İçinde, değişmez kurallara uyularak meydana getirilir.



Klasisizm, romantizme, doğrusu XIX. yüzyıl başlarına kadar sürmüştür. O sıralarda şairler, yazarlar aklın kuralcılığından bıkmışlar, duygularına serbestlik aramaya başlamışlardı.



Güzel sanatlarda da klasisizm, ruh ve mana bakımından edebiyattakinden pek değişik değildir. Ilkin İtalya’da başlamış olan bu hareket, hızla, Fransa’ya ordan da başka ülkelere geçmiştir. Resimde, mimarlıkta, heykelde Eski Yunan ve Roma eserlerinin bağlı oldukları kuralları geliştirmekle kendini belirgin etti.



Klâsik fotoğraf, akademilerde formül ve reçete haline gelip ruhsuzlaşıncaya kadar tüm Avrupa’da rağbet görmüştür. Fransız ressamı Louis David’in «Horace’ların Yemini» adındaki ünlü tablosu bu tarzın ilk mühim örneği sayılır. Klâsisizm devrinde meydana getirilen heykeller bir taraftan akıl kurallarına son aşama bağlı, bir taraftan gerçeği arayan eserlerdi, şekil mükemmelliğini de dikkatsizlik etmezlerdi.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Klasizm Nedir? Klasizm Hakkında Bilgiler
Klasizm Nedir? Klasizm Hakkında Bilgiler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/klasizm-nedir-klasizm-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/klasizm-nedir-klasizm-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content