Küçük Kaynarca Antlaşmasının Önemi

III. Mustafa döneminde imzalanan ve dünyanın en kuvvetli devleti ünvanını Osmanlı Devletinin kaybetmesine neden olan Ufak Kaynarca Antlaşmas...



III. Mustafa döneminde imzalanan ve dünyanın en kuvvetli devleti ünvanını Osmanlı Devletinin kaybetmesine neden olan Ufak Kaynarca Antlaşması ve önemi hakkında bilgiler.



Küçük Kaynarca Antlaşması Harita



Osmanlı ile Rusya arasındaki 1768-74 Savaşı’na son veren, Osmanlı’nın 1444’ten bu yana durmaksızın elde tuttuğu «Dünyanın en kuvvetli devleti» sıfatını ortadan kaldıran antlaşmadır.



Antlaşma, Cenup Dobruca’da Ufak Kaynarca adındaki Türk köyünde imzalandığı için bu ismi taşır. Hemen hemen tahta geçen I. Abdülhamit tarafınca onay edilen, 21 Haziran 1774 günü imzalanan bu antlaşmanın başlıca hükümleri şunlardır:



Kırım Hanlığı Türklerin elinden geliyor, ayrılıyor, bağımsız bir devlet oluyor, aslen Rus nüfuzuna düşüyordu. Kırım, Osmanlı hükümdarını yalnız halife olarak tanıyordu. Azak (Rostov), Don, Kuban ırmakları arasındaki ülke, doğrusu Azak Denizi’nin doğusu, Bug (Aksu), Dinyeper (Aslı) ırmakları arasındaki ülke (Kabartay) Rusya’ya bırakılıyordu. Bu şekilde, Rusya, geniş seviyede, Karadeniz’e çıkmış oluyordu. Besarabya doğrusu Dinyestr’le Prut arasındaki ülke, Kuban, Terek ırmaklarının güneyi, yani- Şimal Kafkasya, Osmanlı’da kalıyordu. Romanya ile Besarabya’nın tamamı gene Osmanlı’nın elindeydi. Bununla birlikte Osmanlı, Rusya’ya cenk tazminatı ödeyecekti.



Öte taraftan bir takım maddeler Rusya’nın Osmanlı içindeki Ortodoks tebaanın dini işlerine karışmasına zemin hazırlayacak şekilde oynak bir tarzda kaleme alınmıştı. Rusya’nın Karadeniz’de tecim yapmasına, tecim gemisi bulundurmasına da müsaade ediliyor, Karadeniz, Türk gölü olmaktan çıkıyordu. Rusya hükümdarının «imparator» (çar) unvanı resmen tanınıyordu; bundan bu şekilde Çar, tüm yazışmalarda padişahla eşit işlem görecekti.



Bu madde de önemliydi, çünkü o güne kadar Osmanlı, Rusya hükümdarının imparator sıfatını tanımıyor, Şark Roma’dan kalan bu unvanın yalnız padişaha mahsus bulunduğunu iddia ediyordu.



Antlaşmanın Önemi



Bu antlaşma ile Osmanlı İmparatorluğu fazla toprak kaybetmiyorsa da, Kırım şeklinde imparatorluğun en büyük desteklerinden birinden yoksun etmesine, bu Türk ülkesinin az zamanda Rusya’nın eline geçmesine yol açmış olduğu için, çok aleyhimizeydi. Kırım’ın Türkler için kaybı, İstanbul’da padişahtan kayıkçı yamağına kadar herkeste büyük millî üzgünlük uyandırdı. Osmanlı İmparatorluğu bundan sonrasında Kırım’ı geri alabilmek için, Rusya ile büyük savaşları göze aldıysa da hiçbirinde başarı sağlayamadı. Bununla birlikte, Türkiye’nin ilk kez olarak Rusya’ya, doğrusu Ortodoks bir devlete yenilmesi, Balkanlar’dakî milyonlarca Ortodoks uyruğu geniş seviyede Türklere karşı kışkırtacak mahiyetteydi. O zamana kadar bağımsızlığı akıllarından geçirmeyen Romenler, Sırplar şimdi bu konuyu düşünmeye başlamışlardı.



Sadaret Kethüdası (iç işleri bakanı) Ahmet Resmî Efendi ile Reisülküttap (dış işleri bakanı) Münip Efendi’nin Mareşal Romantsov’la karşılıklı imza koydukları bu antlaşma, Osmanlıyı dünyanın birinci devleti olmak mevkiinden düşürmüş, bu sıfatı İngiltere’ye kaptırmış oluyordu.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Küçük Kaynarca Antlaşmasının Önemi
Küçük Kaynarca Antlaşmasının Önemi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/kucuk-kaynarca-antlasmasi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kucuk-kaynarca-antlasmasnn-onemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/kucuk-kaynarca-antlasmasnn-onemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content