Lepistes Balığı Özellikleri – Üretilmesi ve Bakımı

Lepistes Balığı nasıl bir balıktır? Lepistes Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi. LEP...



Lepistes Balığı nasıl bir balıktır? Lepistes Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.





LEPİSTES



Güney Amerika kökenli olup 18 ila 36 C arasındaki ısılar yaşaması için elverişlidir. Akvaryumlarda en çok görülen, sevilerek yetiştirilen balıklardandır. Sakin yaradılışıyla karma akvaryumların örnek bir üyesidir. Üretilmesindeki kolaylık yaygın bir tür olmasının nedenlerinden biridir.



Ergin bir erkeğin üç santim boyunda olmasına karşın dişileri beş santime erişir. Çok zengin renk düzenine sahip erkeğin aksine, dişiler yalın renklidir. Bu nedenle cinsiyet ayırımı anal yüzgeç-gonopod farklılığına gerek göstermeyecek kader belirgindir. Lepisteslerin üretilmesinde en iyi döllenme seçkin nitelikte bir dişiye iki damızlık erkek düşecek biçimde konulmasıdır. Lepistes yavruları sekiz haftalıkken ergin hale gelirler. Daha küçük yaşlarda da döllenme ve yavrulama meydana gelebilir. Ancak iki aylıktan küçük balıkların doğurması bedensel bozukluklara neden olabilir. Bu balıkların dişilerini üç haftalıkken erkeklerinden ayırmalı ancak altı haftalık olunca içlerinden seçilecek damızlıklar döllenmeye alınmalıdır. Düzenli ve yeterli bir besleme uygulanan Lepistes dişileri altı haftada bir yavru verirler. Uygun koşullarda bir dişiden alınan yavru sayısı düzenli olarak arter. Verebileceği en yüksek yavru sayısına ulaşır ve yaşlanma ile birlikte verimi düşmeye başlar. Üretimde verim, yalnız elde edilen balık sayısını değil yavruların üstün niteliklere sahip olmasını da içerir. Lepisteslerin pek çok türü vardır. Bu türlerin tanımında esas, renk ve biçimsel farklılıklardır. Bu farklılıklar kendilerini özellikle erkeklerde gösterirler.



Bunlardan en beğenilen birkaçı şunlardır.



Tavus Kuşu Gözü Kuyruk : Bu tür Lepisteslerin kuyruklarının merkezinde koyu bir renk dairesi vardır. Diğer renkler, göze pek hoş görünen değişik armoni düzeni içerisinde, onun etrafında halkalanmışlardır.



Lir Kuyruk : Bunların kuyrukları Lir biçimini anımsatır tarzdadır. Kuyrukta bir renk çizgisi görülür.



Kral Gupi : En beğenilen ve aranan tür olup yukarıda adı geçen türden iki erkeğin, çok renkli bir dişiyle çiftlendirilmesi sonucu elde edilirler. Kuyruk renk olarak üstün bir düzene sahip olduğu gibi, biçim olarak da kral tacını hatırlatır.



Tül Kuyruk : Kuyruk son derece gelişmiş olup hemen hemen gövde büyüklüğüne yakın bir ebada erişmiştir Değişik ve zengin renk düzenleri vardır.



Kılıç Kuyruk : Bu tür Lepisteslerde kuyruğun alt kenarı KılıçKuyruk erkeğinin kuyruğunu anımsatacak biçimde gelişmiştir. Bazen bunların yüzgeçlerinin de «Sympson Kılıçkuyruklar» gibi aşırı bir gelişmeye uğradığı görülmektedir.



Altın Gupi : Son derece az bulunan değerli bir türdür. Bu türün erkeklerinde gövdeye olduğu gibi kuyruğa da altın sarısı rengin hakim olduğu görülür. Kuyruk genellikle fazla gelişmemiştir.



Bir balığın tüm fiziki özellikleri gibi formu ve rengi de kalıtımsal getirimleri ile çevre koşullarına bağlıdır. Bir balık istenilen niteliklerde değilse «Bu nitelikleri taşımamasının tek nedeni böyle doğmuş olmasıdır.» Demek çok yanlıştır. Renk ve biçim düzeninin seçkinliği kalıtımın yanı sıra balığın:



1. Yaşına
2. Sağlığına
3. Çevre niteliklerine
4. Beslenme biçimine bağlıdır.



Bir Lepistes yedi ay ile oniki ay arasında en üstün renk niteliklerine ulaşır. Bu nedenle tüm uzman yetiştiriciler şampiyon adaylarını yarışmalara bu yaşlarda sokarlar. Sağlıkla renk görünümü arasındaki İlişki son derece açıktır. Balığın yetiştirilmesinde esas alınacak çevresel niteliklere ve besleme biçimlerine gelince, bu konuda tam bir karmaşıklık vardır. Değişik uzmanlar değişik metot ve yöntemler uygulamakta ve bu yöntemlerle olumlu sonuçlar alabilmektedirler.



Bunların tümü Lepisteslerde renk ve biçimsel üstünlük için ebeveynin seçkin bir kalıtım getirmesinde birleşirler. Kalıtım konusu bugün için bir sır değildir. Mendel Kanunlarıyla özlü tanımına kavuşan kalıtım Lepisteslerde geniş olasılıklar ortaya çıkartır. Yalnız bu yöntemle kesin ve belirli sonuçlara ulaşmak oldukça zordur Bazı uzmanlar üstün döllere ulaşmak için Lepisteslere canlı yem ve diğer besinlerin dışında başka şeyler vermeye kesinlikle karşıdırlar. Diğer bir kısmı ise yeni ve üstün nitelik kazandıracak her yöntemin yararlı ve sakıncasız olacağını savunurlar. Bu yetiştiriciler Lepisteslerin renklerini kuvvetlendirmek için kullanılacak hormonların aslında onların getirdikleri kalıtımda var olan değerleri ortaya çıkardığını öne sürerler.



Hormon kullanmayan şampiyon Lepistes yetiştiricilerinden P. Hahnel’in bu konudaki düşüncelerini şöyle özetleyebiliriz:



Hormon veya renk kuvvetlendirici kimyasal maddeler uygulanan erkek Lepisteslerde ulaşılan başarı geçicidir. Bunlar bir süre sonra kendi öz renklerine dönmeye başlayacakları gibi, ulaştıkları üstün renk özelliklerini döl olarak geçirme yetkinliğine de sahip değillerdir.



Renk artırıcı kimyasal ilâçlar metabolizmada olumsuz değişmelere yol açabilmektedir. Bir kısmı balığa aşırı bir hareketlilik, bir kısmı ise uyuşukluk ve tembellik kazandırmaktadır. Bu alanda kullanılan maddelerden biri LSD-25 dir. Bilimsel olarak «d-lysergic acid diethytamide» alarak adlandırılan bu maddeyi Lepistes erkeklerinin bulunduğu akvaryum suyuna santimetreküpe 1.0 mikrogram hesabıyla koyarak onları altı saat süreyle orada tutarsanız haftalarca sürecek renk kuvvetlendirici büyük etkisine tanık olursunuz.



Şampiyon yetiştiricilerden Dr. Gordon’nun daha köklü ancak daha özen isteyen hormonal bir yöntemi vardır. Yetiştirici «Guppies as Pets» adlı kitabında yöntemini şöyle açıklıyor.



a — 0,1 gr. Methyl testosteron’u yarım bardak %70 lik alkol eriyiğinde iyice eritiniz.



b — Bu alkol eriyiğini çeyrek litrelik bir şişeye boşaltınız.



c — Şişenin boş kalan kısmına su doldurarak iyice çalkalayınız Çok renkli Lepistesler elde etmeniz için gerekli eriyiğiniz artık hazırdır.



Kullanılışı : Bu eriyikden akvaryum suyuna dört litreye iki damla hesabıyla damlatarak havalandırma sistemi aracılığıyla eriyiğin suyun her yerine dağılmasını sağlayın. Seçtiğiniz damızlık dişileri bu akvaryuma alarak gelişmelerini izlemeye başlayın. Eğer önerilen orandan fazla miktarda hormon kullanılırsa dişilerin kısırlaşacağını aklınızdan çıkartmayın Hormonu yenilemek için akvaryuma her gün dört litreye iki damla hesabıyla eriyikden damlatmaya devam edin.



Genç dişiler için iki veya dört haftalık bir süreyle sürdürülecek bir kür, bu Lepisteslerin doğacak yavrularına renk zenginliği sağlayacaktır. Yetişkin dişiler İçin bu süreyi altı haftaya uzatmak gereklidir. Altı haftanın bitiminde onları, kendileri için seçilmiş damızlık erkeklerin yanlarına koyarak seçkin nitelikte yavrular bekleyebiliriz.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Lepistes Balığı Özellikleri – Üretilmesi ve Bakımı
Lepistes Balığı Özellikleri – Üretilmesi ve Bakımı
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/lepistes-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/lepistes-balg-ozellikleri-uretilmesi-ve.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/lepistes-balg-ozellikleri-uretilmesi-ve.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content