Osmanlılarda Hukuk Sistemi

Osmanlılarda hukuk sistemi nasıldı ve ne şekilde işlerdi? Osmanlı Hukuk sisteminin kurumları nelerdir isimleri ve görevleri nelerdi? Osmanlı...



Osmanlılarda hukuk sistemi nasıldı ve ne şekilde işlerdi? Osmanlı Hukuk sisteminin kurumları nelerdir isimleri ve görevleri nelerdi?



Osmanlıların hukuk anlayışının temelini,



1. Geçmişin Türk ve İran İmparatorluklarının hukuku ile



2. İslam gelenekleri



oluşturuyordu.



Padişah mutlak hükümdardı ve bütün hukuk ve adalet kurallarının, onun bu mutlak iktidarından çıktığı kabul edilirdi.



Osmanlı Devleti’nde Müslüman halka şeriat yasaları uygulanırdı. Padişahın ayrıca çıkardığı yasalar da vardı. Bu yasalar örfi hukuku, şeriat yasaları ise şer’i hukuku oluşturuyordu. Örfi hukuk kurallarının şer’i hukuka aykırı olmamasına özen gösterilirdi.



Medeni hukuk alanında Hanefî mezhebinin kuralları esas alınmıştır.



Hükümdarlar gerek duyuldukça fermanlar çıkarırlardı.



Fatih, fermanları bir araya getirdi. Bunlara kendi koyduğu kanunları da ekleyerek Kanunnâme-i Âli Osman adı verilen yasal düzenlemeyi ortaya çıkardı.



Şer’i alanda din ve adalet işlerinin başı Şeyhülislamdı. Önemli kararlar için Şeyhülislamın fetvası alınırdı.



Osmanlılarda avukatlık, kurumu yoktu.



Müslüman olmayanlara evlenme, boşanma, nafaka, miras gibi medeni hukukla ilgili konularda kendi dini hukuk kuralları uygulanırdı.



Medeni hukuk kavramı Osmanlı Devleti’ne II. Mahmut döneminde girdi. Bu dönemde ayrıca kamu hukuku alanında ıslahatlar yapıldı. Müsadere usulu kaldırıldı.



Tanzimat Fermanı’yla ilk kez padişahın yetkilerine sınır getirildi. Her gücün üstünde yasa gücünün olduğu ilkesi kabul edildi.



Tanzimatla birlikte;



– Eskinin devamı olan Şeri’ye Mahkemeleri



– Cemaat Mahkemeleri (azınlıklar için)



– Konsolosluk Mahkemeleri



– Nizamiye Mahkemeleri



faaliyet göstermiştir.



Islahat Fermanı’yla Müslüman olmayanlara da memur olma hakkı verildi.



Hukuk Mektebi açıldı (1878)



Tanzimat “hukuk devleti” anlayışını getirdi. Öte yandan şer’i mahkemelerde, şer’i hukukun uygulanması sonucu ikili bir hukuk sistemi ortaya çıkmıştır.



Tanzimat, modern hukuk anlayışı ve yargı sistemine giden yolu açmış, bugünkü hukuk sistemimizin temelini atmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Osmanlılarda Hukuk Sistemi
Osmanlılarda Hukuk Sistemi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/osmanllarda-hukuk-sistemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/osmanllarda-hukuk-sistemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content