Primitif Sanat (İlkel Sanat) Hakkında Bilgi

Primitif Sanat (İlkel Sanat) nedir? Primitif sanatın özellikleri, Primitif dönem sanatçıları hakkında bilgi. Primitif Sanat (İlkel Sanat) Pr...



Primitif Sanat (İlkel Sanat) nedir? Primitif sanatın özellikleri, Primitif dönem sanatçıları hakkında bilgi.





Primitif Sanat (İlkel Sanat)



Primitif Sanat (İlkel Sanat); Yerli sanatlarını, Rönesans öncesi Batı resmini ve naif sanatı tanımlamakta kullanılan ortak terimdir. Üç farklı sanat türünü tanımlamasından ötürü çoğu kez sanat tarihinde karışıklıklara ve yanlış anlamalara yol açmıştır.



19. yüzyılda Afrika Yerlileri, Eskimolar ve Polinezya halkları Batılı bir düşünce sistemi içinde gelişkin bir kültür düzeyine ulaşmamış topluluklar olarak görülüyor, sanat ürünleri de “ilkel” (primitif) olarak niteleniyordu. İngilizler 1897’de Benin’e yaptıkları müdahale sırasında Afrika Yerli sanatıyla ilk kez karşılaştılar. Ardından Paul Gauguin’ in Tahiti’ye yerleşmesi, Alman dışavurumcularıyla (Die Brücke ve Der Blaue Reiter sanatçıları) Maurice Vlaminck, Georges Braque ve Pablo Picasso gibi sanatçıların Afrika heykelleriyle ilgilenerek bunları toplamaya başlaması gibi olaylar, Yerli topluluklarının Batı toplumlarından farklı bir gelişim süreci izlediklerini ve kendi sistemleri içinde yetkinleştiklerini ortaya koydu.



Aynı dönemde Cimabue ve Giotto gibi Rönesans öncesi sanatçıların yapıtları da “ilkel” olarak değerlendiriliyordu. Bunun nedeni bu yapıtlarda perspektif ve anatomi kurallarının göz önünde tutulmamış olmasıydı. 1848’de Ön-Raffaellocuların ilgi duymaları ile yeniden değerlendirilen Raffaello öncesi sanatçılar bugün de zaman zaman “ilkel” diye anılsa da, bu sözcük artık niteleyici olmaktan çok, tanımlayıcı bir terim olarak kullanılmaktadır.



İlkel sanat terimiyle nitelenen üçüncü alan ise naif sanattır. Sanat eğitimi ve birikimi olmayan kişilerin ürünleri için kullanılan “ilkel” terimi günümüzde de geçerliliğini sürdürmektedir.



ilkel sanata yöneliş zaman zaman bazı 20. yüzyıl sanatçılarının yapıtlarında da görülür.Örneğin Fernand Léger gibi Fransız, Natalia Goncharova, Mikhail Larionov ve Kasimir Maleviç gibi Rus ressamlar sanat yaşamlarının bir döneminde “ilkelci” bir tavrı benimsemişlerdir.



Türkiye’de ise “primitifler” terimini ilk kez İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ni (İDRHM) gezen Fransız eleştirmen René Huygues’ün, fotoğraftan resim yapan 19. yüzyıl Osmanlı yağlıboya ressamları için kullandığı söylenir. Bugün çeşitli tartışmalara neden olan bu görüşten yola çıkan bazı sanat tarihçileri, Batılılaşma süreci içinde yer alan belli bir dönemin sanatçılarını “primitif” olarak nitelerken, bazıları da bu terimi anonim bir ortak üslubu uygulayanlar için kullanmaktadır. Ayrıca Darüşşafakalı ressamları da bu grup içinde değerlendirenler vardır. Öte yandan bazı uzmanlar bugün İDRHM’de aynı salonda sergilenen bütün bu yapıtları aynı grup içinde değerlendirmenin yanıltıcı olduğunu ileri sürmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Primitif Sanat (İlkel Sanat) Hakkında Bilgi
Primitif Sanat (İlkel Sanat) Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/07/ilkel-sanat.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/primitif-sanat-ilkel-sanat-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/primitif-sanat-ilkel-sanat-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content