Aristo’nun Umut, insanı uyandıran bir rüyadır sözü ne anlama gelir, anlamı, açıklaması, hakkında kısa yazı, kompozisyon. UMUT, İNSANI UYANDI...
Aristo’nun Umut, insanı uyandıran bir rüyadır sözü ne anlama gelir, anlamı, açıklaması, hakkında kısa yazı, kompozisyon.
UMUT, İNSANI UYANDIRAN BİR RÜYADIR.
(Aristo)
Rüya, insanı nasıl derin bir uykudan uyandırır, kendine getirirse, umut da içine düşülen karamsarlıktan uzaklaştırır.
Mustafa, uzak bir dağ köyünün ilkokulunun son sınıfında okumaktadır, ilkokul bitince, kasabaya gidip, ortaokula yazılacak, okumasını sürdürecektir. Mustafa, böyle düşünmektedir ya, babasının onu kasabaya gönderecek, okutacak gücü yoktur. Bunu söyleyince Mustafa’nın aklı başından gider; derin bir üzüntüye kapılır. Yemeden içmeden kesilir, zayıflamağa başlar. Çocuğunun durumuna üzülen baba, birtakım çareler arar. Sonunda: “Kasabada bizim köylü Yusuf’un evinde kalabilirsin” der. Mustafa, bu habere çok sevinir. Çünkü bir umut ışığı belirmiştir.
Süleyman Erzurum’un köylerinden kalkıp İstanbul’a çalışmaya gelmiştir. Günlerce dolaşır, iş bulamaz. Elindeki para bitince aç kalır. Kahvede kara kara düşünürken, biriyle tanışır, derdini açar. Adam, Süleyman’a bir adres verir, yarın kendisini aramasını söyler. Üstelik, adam, ufak bir para yardımında da bulununca, Süleyman’ın içi rahatlar, eski neşesi yerine gelir. Çünkü, iş bulma umudu belirmiştir.
“Çıkmadık canda umut vardır” diye bir atasözümüz vardır. Her şeyimizi yitirsek bile, umudumuzu yitirmememiz gerekir.
YORUMLAR