Vücudumuzdaki Eklemlerin Görevleri

EKLEMLER İki veya daha fazla kemiğin birbirine bağlandığı yapıdır. İnsan vücudunda hareket yeteneğine göre 3 çeşit eklem vardır; 1. Oynar ek...

EKLEMLER


İki veya daha fazla kemiğin birbirine bağlandığı yapıdır.
İnsan vücudunda hareket yeteneğine göre 3 çeşit eklem vardır;
1. Oynar eklemler
2. Yarı oynar eklemler
3. Oynamaz eklemler

1. Oynar Eklemler: Hareket yeteneği fazla olan eklemlerdir. Vücudumuzun hareketini sağlarlar.
Oynar eklemlere örnek olarak şunları verebiliriz;
1. Diz eklemi
2. Dirsek eklemi
3. Alt çene eklemi
4. Pazu kemiği ve kürek kemiği arasındaki eklem
5. Parmak kemikleri arasındaki eklem
6. Kalça kemiği ile uyluk kemiği arasındaki eklemler

 

Oynar Eklemin Yapısı
Oynar eklemlerde kemiklerin birbirlerine bakan yüzleri kıkırdak ile kaplıdır. Bu kıkırdağa eklem kıkırdağı denir.
Eklem kıkırdağı kemik yüzeylerinin aşınmasını engeller.
Eklem yapan kemikler eklem bağları adı verilen bağlarla birbirlerine sıkıca bağlanmışlardır.
Oynar eklemlerde ayrıca eklem kapsülü ve kapsülün iç kısmını döşeyen bir eklem zarı bulunur. Bu zar eklem sıvısı adı verilen bir sıvı salgılar. Eklem sıvısı eklem yapan kemiklerin yüzeyinin tahrip olmasını engeller.

2. Yarı oynar eklemler: Bu eklem çeşidinde eklem yapan kemikler arasında kıkırdak bulunur ve kemikler kıkırdağın müsaade ettiği oranda hareket edebilirler.
Yarı oynar eklemlerin hareket yeteneği vardır ama azdır.
Yarı oynar eklemlere göğüs, boyun ve bel omurları arasında rastlayabiliriz.
Omur
Kıkırdak

3. Oynamaz eklemler: Hareket yeteneği olmayan eklemlerdir. Bu eklem çeşidinde sahip oldukları girinti ve çıkıntılar ile kemikler birbirine çok sıkı bağlanmıştır.
Kafatası kemikleri arasında, kuyruk sokumu omurları arasında ve sağrı omurları arasında oynamaz eklemler bulunur.

Kemik Oluşumu
Daha anne rahminde iken başlayan kemik yapımı hayatımızın sonuna kadar devam eder. Ancak bir taraftan kemik yapımı devam ederken bir taraftan da kemik yıkımı gerçekleşir.
Bebelik, çocukluk ve ergenlik çağlarında kemik yapımı kemik yıkımından fazla gerçekleştiği için kemiklerimiz büyür. Yetişkinlik döneminde kemik yapımı ve kemik yıkımı aşağı yukarı aynı oranda gerçekleşirken yaşlılıkta yıkım yapımdan daha hızlı gerçekleşir.
İnsanlarda kemik gelişiminin en önemli faktörü kalıtımdır. Kalıtım dışında beslenme, spor, vitaminler, mineraller ve hormonlarda kemik gelişiminde etkili rol oynarlar.
Kemiklerimizin sert olmasını sağlayan yapısında bulundurduğu minerallerdir. Kemiklerimizin yapısında bol miktarda kalsiyum ve fosfor minerali yer alır.
A, C ve D vitaminleri kemiklerimizin gelişiminde etkilidir. D vitamini kandan kemiklere kalsiyum ve fosfat geçişini sağlayan ve kemik gelişimi için en önemli olan vitamindir.

 

 

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Vücudumuzdaki Eklemlerin Görevleri
Vücudumuzdaki Eklemlerin Görevleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/vucudumuzdaki-eklemlerin-gorevleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/08/vucudumuzdaki-eklemlerin-gorevleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content