Amanos Dağları Nerede?

Cenup Anadolu Bölgesinde yer edinen ve Nur Dağları olarak da malum Amanos Dağları hakkında bilgiler. Cenup Anadolu Bölgesi dağları’ndandır....

Cenup Anadolu Bölgesinde yer edinen ve Nur Dağları olarak da malum Amanos Dağları hakkında bilgiler.



Cenup Anadolu Bölgesi dağları’ndandır. Kahramanmaraş civarlarındaki Ahır Dağı’ndan başlayarak güney-batıya doğru, Hatay ili toprakları süresince uzanır, Hınzır Burnu’nun güney-batısında, Akdeniz kıyılarında sonlanır.



Amanos Dağları’nın kapladığı alan 4.000 km. karedir. 15-30 km. genişliğinde olan dağların uzunluğu 175 km. kadardır.



Kimi zaman bu dağlar için genel olarak kullanılan «Gavur Dağları» ismi daha çok kuzeydoğu kesimine aittir. Amanos Dağları’na Nur Dağları, Kızıldağ, Elmadağı şeklinde isimler verilirse de bu tür durumlar daha çok dağların türlü bölgelerinin adlarıdır.



Toroslar’ın güney-batıya doğru uzanan bir kolu olan Amanos Dağları’nın en yüksek yeri Düldül Dağı’dır (2.600 m.). Düldül Dağı’nın arkasından gelen başka yüksek tepeler Daz Dağı (2.250 m.)., Karlıktepe (2.230 m.), Mığırtepe (2.262 m.) dir.



Amanos Dağları’nın 900 metreden yüksek bölgeleri varlıklı ormanlarla kaplıdır. En fazlaca rastlanan ağaç çamdır. Sonrasında gürgen ve meşe gelir. Bu bölge sürekli rutubetli olduğundan yerleşmeye pek elverişli değildir. Buna karşılık, dağlardaki güzel yaylalar yöre şehirler için birer sayfiye yeri teşkil eder.



Amanos Dağları orman bakımından varlıklı olduğu şeklinde maden bakımından da zengindir. Bu dağlardaki madenler içinde krom ve manganez en başta gelir.



Amanos Dağları’nı çevresindeki mıntıkaya bağlayan bir takım mühim geçit bölgeleri vardır. Bunların başlıcası Amanos Geçidi ‘dir. Bu geçide eski çağlarda «Amanica Pylae» denirdi. Toprakkale-Osmaniye demiryolu buradan geçer.



Başka mühim bir geçit de eski çağlarda «Pylae Ciliciae (ya da) Porteila» diye anılan Sakaltutan Geçîdi’dir, Burası İskenderun’un kuzeyindedir. Ekranda görülen pencereden başka iki mühim geçit daha vardır.



Dağların her iki yamacından akan dereler içinde şark yamaçlarından gelen dereler Asi nehrini besler. Asi nehri, bu dağların derhal şark etekleri süresince, Akdeniz’e dökülür. Dağların garp yamaçlarından akan dereler ise Ceyhan nehrine karışır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Amanos Dağları Nerede?
Amanos Dağları Nerede?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/amanos-daglar-nerede.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/amanos-daglar-nerede.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content