Ormancılık Nedir?

Ormancılık nedir ne anlamına gelir? ormancılık ile ilgili olarak genel bilgi ve tanımlamaların yer almış olduğu yazımız. Ormancılık, ormanl...

Ormancılık nedir ne anlamına gelir? ormancılık ile ilgili olarak genel bilgi ve tanımlamaların yer almış olduğu yazımız.



ormancılık

Ormancılık, ormanların bakımı, tekrardan yetiştirilmesi şeklinde mevzularla uğraşan bir bilimdir. Ormancılığın başlıca gayesi ormanları hem en iyi durumda tutmak, hem de kereste, odun vs. şeklinde gereksinimleri sağlamaktır. Orman bakımında dikkat edilecek en mühim nokta yangınlardan koruma, zararı olan böceklerle savaşma, kaçak odun kesimini önleme şeklinde işlerdir.



Baltalık ormanlarda kesilecek ağaçlar en yaşlılar arasından seçilir. Esasen düzgüsel ömrünü tamamlamış olan bu ağaçların kesilmesi yeni ağaçların daha gürbüz yetişmesini, daha süratli büyümesini sağlar. Büyük yaşlı ağaçların kesilmesi genç ağaçların daha bolca güneş almasına, daha iyi sulanmasına neden olur. Öte taraftan, o şekilde ormanlar vardır ki, tüm ağaçları aynı yaştadır. Bu şeklinde ormanlarda kesim bölge bölge şeritler halinde yapılır. Böylelikle, kesilen ağaçların yerlerinde yenilerinin yetişmesi sağlanır.



Genç ağaçlar da bir takım maksatlarla kesilebilir. Mesela tüm ağaçlarının yaşı aynı olan bir ormanda ara sıra kesim yapılarak ağaçları seyreltme, bu şekilde, kalanların iyi yetişmesini sağlama yoluna gidilir. Ormanlarda tüm bu bakımlardan kesilecek ağaçları tespit etme işine «amenajman» denir.


Başka Ülkelerde Ormancılık



Tüm dünya memleketleri yüzyıllar süresince geniş kayıplara uğrıyan ormanlarının korunması için büyük çaba sarfeder. Bu gayretler ilkin mevcut ormanların bakımı ve korunması, sonrasında da yeni ormanlar yetiştirilmesi mevzusuna yönelmiştir. Koruma işinde tüm memleketler en büyük önemi yangına verir, ormanları yangından korumaya çalışırlar.



Dünya ormanlarının %78’i devlet malıdır. Bu bakımdan, ormanların korunması bir devlet işi olarak ele alınır. Ama, Avrupa’daki ormanların %54’ü, Şimal ABD’daki ormanların da %49’u şahısların malıdır. Bu bakımdan, buralarda ormanların bakımı, korunması işini direkt doğruya mal sahipleri yapar.



A.B.D.inde XX. yüzyılın ilk yarısında ormanların devletleştirilmesine başlanmış, yüzyılın ikinci yarısında satın alınan ormanların toplamı 800.000.000 dönüme yaklaşmıştır. Eyaletlerin haiz olduğu eyalet ormanlarının kapladığı alan ise 80.000.000 dönüme yakındır. Öte taraftan, 1940 yılından bu zamana kadar başlıyan hususi ormancılık hızla gelişmiş, 20 yıl içinde 11.000 ormancı orman çiftlikleri programına katılarak bu süre içinde milyonlarca dönüm orman yetişmesini elde etmiştir.



Orta ve Cenup ABD’daki uçsuz bucaksız ormanların tamamen bakımsız bulunduğunu söyliyebiliriz. Sürekli yangınlar, tarla açmak için meydana getirilen kesimler ormanlara büyük zarar verVnektedir. Afrika’daki ormanlar da aynı durumdadır. Asya’da orman mevzusuna yeni yeni ehemmiyet verilmeye başlanmıştır, Rusya’da ormanlar tamamen devletin malıdır, devlet tarafınca bakılır. Hindistan’da, Filipinler’de Batılı devletlerin telkiniyle ormancılık ilerlemeye adım atmıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ormancılık Nedir?
Ormancılık Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ormancilik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ormanclk-nedir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ormanclk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content