Yarmak Nedir?

YARMAK g. f. 1. Bir şeyi(vasıta tüm. +) yarmak, çoğu zaman sert bir maddeyi uzunlamasına bölmek, ayırmak: Baltayla odun yarmak. Bıç...

YARMAK g. f.

1. Bir şeyi(vasıta tüm. +) yarmak, çoğu zaman sert bir maddeyi uzunlamasına bölmek, ayırmak: Baltayla odun yarmak. Bıçakla bir tahta parçasını yarmak.

2. (Bir kimsenin) kalasını, dudağını vb. yarmak, (kendi) kafasını, dudağını vb yarmak, bir vuruşla, bir darbeyle orada derin bir yara açmak; düşme, çarpma sonucunda derin bir yara açılmasına niçin olmak: Odunla insanın kalasını yarmış. Düşüp kalasını yardı.




3. Vücudun bir bölümünü yarmak, bir çıbanı yarmak, kesip açmak: Karnını yarıp içerdeki kurşunu çıkarmışlar.

4. Bir topluluğu yarmak, ilerlemeyi, geçişi güçleştiren bir topluluğun içine dalarak kendine yol açmak: Kalabalığı yararak yolun karşı yanına geçti. Birlikler sabaha doğru düşman cephesini üç yerden yardılar

5. Ed. Suları, dalgaları yarmak, suda hızla gitmek.

6. Buğday, arpa vb. yarmak, tanelerim değirmende kırmak, öğütmek.

7. Yörs. Bebeği, yavruyu yarmak, onu sütten kesmek.


—Denize. Denizi yarmak, bir deniz taşıtından söz ederken, ileri yol esnasında suyu keser şeklinde dalgaları ikiye ayırarak yol almak.


—Deric. Bir deriyi yarmak, deriyi kalınlığı süresince birkaç tabakaya bölmek. || Yüzeyse/ yarmak, derinin kendine özgü görünümünü ve grenini koruyacak şekilde, kıl keseciklerinin altına dokunmadan yüzeydeki kusurları ortadan kaldırmak amacıyla, sırça tarafınca çok ince bir deri yaprağını sıyırmak.


—Inş. Bir kesme taşı ocak yatağı süresince kesmek.


—Müc. Bir elması, billurlaşma tabakalarının organik yönünde yontmak.


♦yarılmak edilg. f.

1. Uzunlamasına bölünmek, parçalanmak: Odunlar yarıldı

2. Geçişi engellemiş olan bir topluluğu yararak içlerine girilmek: Düşman hatları yarıldı.


♦ yarılmak edilg f. ve. dönşl. f.

1. ikiye ayrılmak, üstünde yarık oluşmak: Depremde toprak yanldı, ağaçlar içine girdi.

2. Derin bir yara açılmak: Dolabın kenarına çarpınca dudağı yarıldı.

—Jeomorfol. Yarılmış engebe, göreli yükseltileri ne olursa olsun, dar doruklar içinde çok sayıda ve geniş vadiler içeren engebe.

Kaynak: Büyük Larousse







yarmak

(-i durum ekiyle kullanılan eylem)





1 . Uzunlamasına bölüp ayırmak.

2 . mecaz Ortasından, içinden geçmek:

"Vapurun yardığı sular, iki yanından güya neşelerinden köpüre köpüre üsküdar'a gidişler, daima eğlenceliydi."- A. Ş. Hisar.

3 . Buğday, arpa şeklinde tahıl tanelerini değirmende kırmak.

4 . Derin yara açmak:

"Aralarına girmemiş olsaydı boğaz boğaza dövüşecekler, birbirlerinin başını gözünü yaracaklardı."- R. N. Güntekin.

5 . Yarık açmak.


yarmak ingilizcesi
  • to split; to split (something) in two; to split (something) down the middle; to cleave, rend; to slit




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yarmak Nedir?
Yarmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yarmak-nedir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yarmak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content