Yatışma Nedir?

YATIŞMA a. Yatışmak eylemi. —Nörobiyol. Yatışma evresi, fiil potansiyelinin geçişi esnasında ya da sonrasında hücre ya da sinir ...

YATIŞMA a. Yatışmak eylemi.






—Nörobiyol. Yatışma evresi, fiil potansiyelinin geçişi esnasında ya da sonrasında hücre ya da sinir lifi uyarılganlığının azalması.



—ANSİKL. Nörobiyol. Yatışma evresi. Fiil potansiyelinin başlangıcında, lifin artık uyarılamaz olduğu bir mutlak yatışma evresi, bir de ondan sonrasında, fiil potansiyeli azalırken gelen ve lifin sadece çok kuvvetli genlikli elektrik darbeleriyle uyarılabildiği bir nispi yatışma evresi vardır Yatışma evresinin süresi, sinir akımının maksimum frekansını belirler; sinir yapısının yayabileceği bu akım saniyede kırk elli ile 500 içinde değişebilir.


Kaynak: Büyük Larousse







yatışma ingilizcesi
  • alleviation






YATIŞMAK gçz f.


1. Hızı, tesiri, sertliği azalmak, sakin, durgun bir duruma gelmek, sakinleşmek; Fırtına bir türlü yatışmak bilmiyordu.


2. Sözkonusu bir kimseyse, gerginliği, heyecanı, rahatsızlığı azalmak, geçmek, sakinleşmek, coşku, sinir, hiddet vb. ise, tesiri azalmak, geçmek: Bir süre sonrasında yatıştı, durumu serinkanlılıkla düşünmeye başladı. Yatışmak bilmeyen bir hiddet.


3. Bir toplulukta huzursuzluk yaratan olaylardan, kargaşa içindeki bir ortamdan söz ederken, olağan düzenine kavuşmak; sakinleşmek: Bölgede durum giderek yatışıyor. Polisler erişince ortalık yatıştı.



♦ yatıştırmak ettirg. f.


1. Bir kimseyi, kızgınlığını, sinirini vb. yatıştırmak, kızmış, hiddetlenmiş, heyecanlanmış bir kimsenin ölçülü, ılımlı, sakin davranmasını sağlamak, sakinleştirmek: Yalvarıyor, yakarıyor fakat onu, sinirini bir türlü yatıştıramıyorlardı.


2. Tedirgin, olaylı bir ortamı, sakinleştirmek, kargaşalık doğuran bir vakası bastırmak: Vakaları, ortalığı yatıştırmak.



Kaynak: Büyük Larousse


YATIŞTIRMA a. Yatıştırmak eylemi.


—Etol. Yatıştırma davranışı ya da hareketi, türler arası hücum ilişkilerinde başvurulan ve hasmın saldırganlık derecesini hafifletme tesiri yaratan eylemler dizisi. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Etol. Yatıştırma hareketleri çeşitli davranış biçimleriyle belirtilir ve belli bir yere ya da sıraya bağlı olmadan kullanılır; bu da onlara basmakalıp bir özellik verir. Ele alınan türe bakılırsa yatıştırma eylemi yavrunun öğrendiği bir tavır takınma biçimi olabilir: kuşların çoğunda görülen gıda arama davranışı bunlardan biridir. Başka türlerdeyse üreme davranışının öğelerinden biri olarak ortaya çıkar: tavuğun, çiftleşmeden ilkin olduğu benzer biçimde çömelmesi. Yatıştırma davranışı bir yem yeme tavrı takınılarak da gösterilebilir: martıların yemedikleri halde ot otlama-hare- ketleri yapmaları.

Kaynak: Büyük Larousse


YATIŞ a. Fizyol.

1. Yatay düzlemde yatan bir insanın ya da bir hayvanın davranışı ya da konumu, (insanda yüzükoyun, sırtüstü, sağ yana ya da sol yana olabilir.)

2. Yatış kabuğu, yatalak yaşlı kimselerde, bilhassa sinir hastalığı ya da cerrahi nedenlerle uzun süre hareketsiz kalanlarda görülen kara kabuk.


—Zootekn. Dinlenmekte olan ya da bağlı bulunan hayvanların yatmış durumu. (Yan yana yatış, bir yanı üstüne yatma; sırtüstü yatış, sırtı yere gelecek şekilde yatma.)

Kaynak: Büyük Larousse


yatışmak

(nesne almayan eylem)


1 . Hızı, tesiri azalmak, aşırılığı geçmek:

"Vapurun gürültüsü büsbütün yatıştı."- R. H. Karay.

2 . (coşku, sinir, korku için) Tesiri azalmak, geçmek, sakinleşmek:

"Fakat sevgilim, bulantın azıcık yatışmışken vazgeçelim, yarına bırakalım."- R. H. Karay.

"Nasılsın yavrum, uyuduktan sonrasında birazcık sinirlerin yatıştı mı?"- S. M. Alus.

3 . (ayaklanma, kargaşa için) Sakinleşmek, durulmak.

4 . Yan yana, kucak kucağa yatmak:

"Gölgesinde koyun, kuzu yatışır / Selvidir, lâdindir ormanlarımız."- İ. Sağır.


yatışmak ingilizcesi
  • to die down, to subside, to still; to calm down, to simmer down, to cool down


yatıştırmak

(-i durum ekiyle kullanılan eylem)


1 . Bir kargaşayı, ayaklanmayı bastırmak.

2 . Ölçülü, ılımlı, sakin davranmasını sağlamak, sakinleştirmek:

"O, tombul tombul iyimserliği ile beni yatıştırmak istedi."- Y. Z. Ortaç.

"üstüme gelen gerilimi yatıştırmak için Kavaklar'a kadar açıldım."- N. Cumalı.

3 . Yumuşatmak, razı etmek:

"Arkadaşları yatıştırmak için o görüşmede bulunanlar akşam yemeğine de alıkonulmuşlardı."- M. Ş. Esendal.


yatıştırmak ingilizcesi
  • to calm, to quieten, to tranquillize, to sedate, to mollify, to allay, to relieve, to appease, to ease, to alleviate, to soothe, to assuage, to placate, to pacify




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Yatışma Nedir?
Yatışma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yatsma-nedir.html
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/yatsma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content