EHEC Nedir? EHEC Nasıl Bulaşır?

EHEC Nedir? EHEC Hastalığı ile ilgili bilgiler. EHEC Hastalığı Nasıl Bulaşır? EHEC hastalığına yakalanmamak için neler yapmak gerekir ve EHE...

EHEC Nedir? EHEC Hastalığı ile ilgili bilgiler. EHEC Hastalığı Nasıl Bulaşır? EHEC hastalığına yakalanmamak için neler yapmak gerekir ve EHEC den uzak kalmak için ne yapmak gerekiyor. EHEC ile ilgili genel bilgiler



EHEC nedir?

Enterohemorajik Escherichia coli (EHEC), Shiga toksin (verotoksin) üreten E.coli’lere verilen isimdir. Şiddetli karın ağrısı, sulu ishal, kanlı ishal, hemorajik kolit, hemolitik üremik sendrom (HÜS), akut böbrek yetmezliği gibi birçok farklı klinik tabloya yol açabilir.Açılımı Enterohemorajik Escherichia Coli olan EHEC virüsü, özellikle böbreği işlevsiz hale getirirken, HUS sendromunu tetikliyor. Kusma, bulantı, ishal, ateş gibi belirtilerle başlayan hastalık, kanlı ishale varan sonuçlar doğurarak ölüme yol açabiliyor.Bu bakterilerin özelliği, hücre zehiri olarak da adlandırılabilecek toksinler üretmeleri. Bu zehirler sorunlara yol açıyor, kan hücrelerini yok ediyorlar ve bu nedenle kansızlık oluşuyor. Kan hücreleri böbreği besleyen kan damarlarını tıkayarak böbrek yetmezliğine neden oluyor.



Hayvanlara direkt temastan, bakterili yiyeceklerden ve pastörize edilmemiş süt ile enfeksiyon bulaşıyor. Virüsün bağışıklık sistemi daha güçsüz olan yaşlı ve çocuklarla birlikte kadınları etkilediği söyleniyor.



Hayvanlara direkt temastan, bakterili yiyeceklerden ve pastörize edilmemiş süt ile enfeksiyon bulaşıyor. Virüsün bağışıklık sistemi daha güçsüz olan yaşlı ve çocuklarla birlikte kadınları etkilediği söyleniyor.



Bu virüsten korunmak için et ve süt ürünlerinin çiğ tüketilmemesini, etin ve sebzelerin en az on dakika ve 70 derecenin üzerinde bir ısıda pişirilmesi, hijyen kurallarına uyulması , sebze ve meyvelerin çok iyi bir şekilde yıkanarak tüketilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.



Bu virüsten korunmak için et ve süt ürünlerinin çiğ tüketilmemesini, etin ve sebzelerin en az on dakika ve 70 derecenin üzerinde bir ısıda pişirilmesi, hijyen kurallarına uyulması , sebze ve meyvelerin çok iyi bir şekilde yıkanarak tüketilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.



Türkiye’de EHEC virüsüne rastlandığına dair henüz bir bilgi yok.



EHEC Virüsü ile ilgili ilk vakalar ve ölüm haberleri Almanya’dan geldi. Almanya’da şu an itibariyle 3 kişinin bu virüsten dolayı öldüğü düşünülmektedir.



EHEC Virüsü özellikle kadınlarda daha fazla risk oluşturmaktadır. Virüs şiddetli barsak enfeksiyonlarına ve ölüme neden olabilmektedir.



EHEC Virüsünden korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve özellikle yiyeceklerde temizliğe ve hijyene önem verilmelidir. Kanlı ishal gibi durumlar ile karşılaşıldığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.



EHEC Nasıl Bulaşır

EHEC, büyükbaş otçul hayvanların barsaklarında bulunur. Dış ortam koşullarına dayanıklı olduğundan sebze ve meyvelerde de bulunabilir. Çok az sayıda bakteri (10-100 adet) hastalığa yol açabilmektedir. En sık görülen kaynaklar iyi pişmemiş hamburger köfteleri, salam, iyi pişmemiş biftek, çiğ süt olmakla birlikte iyi yıkanmamış çiğ sebzelerden de bulaşabilmektedir. Hastalanan bir kişiden çevresindeki diğer kişilere bulaştığı da bilinmektedir.



EHEC Hastalığı Belirtileri

Genellikle karın ağrısı ve sulu ishal şeklinde başlayan yakınmalar birkaç gün içinde kanlı ishal halini alır. Ateş genellikle görülmez. Hastalık çocuklarda (5 yaş altı) ve yaşlılarda (65 yaş üstü) daha ağır seyreder. Genç erişkinlerde genellikle kendini sınırlayan ishal görülürken çocukların ve yaşlıların %10’unda HÜS görülür. HÜS, akut böbrek yetmezliğine ve yoğun transfüzyon ihtiyacına yol açar.



Kuzey Avrupa ve Almanya’da EHEC

Mide bulantısıyla birlikte kusma ve ishalle ortaya çıkan, bugüne kadar 17 kişinin ölümüne yol açan ve bir bakterinden kaynaklandığı bildirilen EHEC hastalığının Avrupa ülkelerinde yayıldığı bildirildi.



Şu ana kadar Almanya’da beş can alan EHEC türü basil, dünden itibaren Kuzey Avrupa’ya da sıçradı. İsveç’te on, Danimarka’da dört, İngiltere’de üç, Hollanda’da bir kişide EHEC basili bulunduğu açıklandı.



ALMANYA’da şu ana kadar beş kişinin ölümüne yol açan, en az 500 kişiyi de hastanelik eden bağırsak enfeksiyonuna yol açan EHEC basil, Kuzey Avrupa’ya da sıçradı. İshal ve böbrek yetmezliğine neden olan EHEC bakterisi, Almanya’dan sonra İsveç, Danimarka, İngiltere ve Hollanda’da da görüldü. İsveç’te on, Danimarka’da dört, İngiltere’de üç, Hollanda’da bir kişide EHEC basili bulunduğu açıklandı. İngiltere Sağlık Koruma Ajansı, virüsün genellikle yetişkinleri etkilediğini, hastaların yüzde 70’inin kadın olduğunu açıkladı.



Sebep devrilen bir sandık mı?



EHEC virüsünün kaynağının, İspanya’dan ithal edilen salatalık olduğu belirlendi.Salatalıkların üreticisi Pepino Bio Frunet firması ise bu suçlamaları geri çevirdi. Firma sözkonusu salatalıkların nakliyat sırasında devrildiğini ve virüsün bu şekilde bulaşmış olabileceğini belirtti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: EHEC Nedir? EHEC Nasıl Bulaşır?
EHEC Nedir? EHEC Nasıl Bulaşır?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ehec-virusu.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/ehec-nedir-ehec-nasl-bulasr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/ehec-nedir-ehec-nasl-bulasr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content