Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Demektir? Anlamı

1 Organ Bağışı Tanımı 3 Organ Bağışlarının Azlığı Özet: “Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda ...


  • 1 Organ Bağışı Tanımı



  • 3 Organ Bağışlarının Azlığı


  • Özet: “Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda Organ Bağışı nedir, Organ Bağışı ne anlamına gelir, Organ Bağışı kelimesinin tanımı, Organ Bağışı kelimesinin eş anlamlısı, Organ Bağışı kelimesinin ingilizce karşılıkları, Organ Bağışı ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Organ Bağışı hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.



    Özet: “Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda Organ Bağışı nedir, Organ Bağışı ne anlamına gelir, Organ Bağışı kelimesinin tanımı, Organ Bağışı kelimesinin eş anlamlısı, Organ Bağışı kelimesinin ingilizce karşılıkları, Organ Bağışı ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Organ Bağışı hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Özet: “Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Anlamına gelir? Anlamı” başlıklı yazımızda Organ Bağışı nedir, Organ Bağışı ne anlamına gelir, Organ Bağışı kelimesinin tanımı, Organ Bağışı kelimesinin eş anlamlısı, Organ Bağışı kelimesinin ingilizce karşılıkları, Organ Bağışı ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Organ Bağışı hakkında ayrıntılı detayları göreceksiniz.


    Organ Bağışı Tanımı



    Organ bağışı, bir insanoğlunun organlarının bir kısmının ya da tamamının, hemen hemen sıhhatli iken, beynimiz ölümünün peşinden başka insanlarda yararlanılmak suretiyle bağışlanmasıdır. Bir nazar açısıyla; organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Yaşam kurtarma anlamında, sıhhatli olan her organ bağışlanabilir. On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile hatası ayırabilme kabiliyetine haiz hepimiz, başta kalp olmak suretiyle, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas şeklinde organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği şeklinde dokuları bağışlayabilmekte, ve bu tür durumlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir.



    organ-bagisi



    Bir şahıs organlarını bağışlayarak pek çok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de pek çok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Bununla birlikte yaşarken yapılabilen (böbrek şeklinde) organ bağışı türleri de vardır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sıhhat Bakanlığı’nın kontrol ve nezaretinde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir. Türlü kurum ve kuruluşlar, ara sıra organ bağışı kampanyaları düzenlemektedir. 2000 senesinde, organ bağışı mevzusunda bir “Ulusal Koordinasyon Sistemi” oluşturularak, bakanlığın olanaklarıyla organ bekleyenler sistemli, belirli kurallara uyan sıralamaya dahil edilmişlerdir. Organ bağışı;



  • Sıhhat Müdürlüklerinde,


  • Hastanelerde,


  • Güven Müdürlüklerinde (yeterlik alımı esnasında),

  • Yasal Dayanağı



    Türkiye’de 1980 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin, iki şahit önünde, sözlü olarak yapılması,genişletilmiş gönüllülük ve bununla birlikte bunun bir doktor tarafınca onaylama edilmesi yeterlidir. Bu sebeple en yakın sıhhat kuruluşuna başvurarak “Doku ve Organ Bağış Belge”si alınabilir. Bu belge, çoğu zaman nüfus kimlik cüzdanı yanında taşınarak, herhangi bir kaza durumunda doktorların, lüzumlu organları kurtarması sağlanmaktadır.



  • Madde 3- Bir karşılık ya da başkaca çıkar karşılığı organ ve doku alınması ve satılması yasaktır.


  • Madde 4- Bilimsel, istatistiki ve haber niteliğindeki bilgi dağıtımı halleri ayrık olmak suretiyle, organ ve doku alınması ve verilmesine ilişkin her türlü reklam yasaktır.


  • Madde 5- Onsekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden Organ ve Doku alınması yasaktır.(Bu madde diri vericili nakilleri ilgilendirir)


  • Organ bağışında, Dünya genelinde bir yetersizlik vardır. Bu yüzden bekleme listeleri süre geçtikçe uzamaktadır. Mesela Almanya’da böbrek nakli için bekleme süresi 2005 yılı verilerine nazaran ortalama 7 ila 9 yıl içinde değişmektedir. Kalp, karaciğer ve akciğer organ bekleme listelerindeki pek çok hasta, zamanında bir organ bulunamadığı için ölmektedir. Uzun bekleme sürelerinin oluşma sebebi, başka başka sebeplerin yanı sıra, ölümcül trafik kazalarının azalması, fakat buna karşılık bir tek organ nakli ile iyileştirilebilecek hastalıkların da çoğalmasıdır. Bununla birlikte genel anlamda yaşam beklentilerinin yükselmesi ve değişen teknolojinin gelişmesi sonucu, tıbbın giderek daha çok hastalığa organ nakli yapılabilir gözüyle bakmasıdır. Organ bağışlarının azlığına başka bir niçin de, bir takım devletlerdeki yasal düzenlemelerin bağışların yapılmasına engel olmasıdır.



    ABD’de ise organ bağışını teşvik için vergi indirimleri ve iş kaybını karşılama yöntemlerine başvurulmaktadır.



    Temelde organ bağışı ile ilgili dört yöntem vardır.Bu yöntemler,bağış icra eden kendi isteği ile organ bağışı halletmeye hazır olmadığı zamanlarda devreye girer. Bu düzenlemeler şimdilik her yerde aynı şekilde kullanılmıyor. Her ülke kendi kararlarını kendisi veriyor.



    Bunların içinde İtiraz Yöntemi en geniş kapsamlı yöntemdir. Bu yöntemde sağlığında kati itirazı olmayan her insanın organı bağış olarak kabul edilir.



    Genişletilmiş İtiraz Yöntemi bununla birlikte şu şekilde bir hakkı da ihtiva eder: Bağışçının ölümünden sonrasında, potansiyel bağışçının akrabaları organ bağışını, ölen kişinin, yaşarken yapmış olduğu vasiyet olarak kabul ederler.



    Gönüllülük Yöntemi ise bağışçının yaşarken organlarını bağışlayacağını kabul etmiş olması zorunluluğunu getirir. Kati bir organ bağışı yapmayı kabul etme prosedürü gerektirir. Bu yüzden çok dar kapsamlıdır.



  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Ödeme Nereden Yapılır?


  • GSS (Genel Sıhhat Sigortası) Borç Sorgulama


  • Ağaç Kavunu Reçeli Malzemeleri ve Nasıl Yapılır?
  • YORUMLAR

    Ad

    Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
    ltr
    item
    Ders Kitapları Konu Anlatımı: Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Demektir? Anlamı
    Organ Bağışı Nedir? Organ Bağışı Ne Demektir? Anlamı
    http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/organ-bagisi.jpg
    Ders Kitapları Konu Anlatımı
    https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/organ-bags-nedir-organ-bags-ne-demektir.html
    https://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/
    http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/04/organ-bags-nedir-organ-bags-ne-demektir.html
    true
    5083728687963487478
    UTF-8
    Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content