Adalar - İstanbul

Adalar - İstanbul Adalar'ın Marmara Bölgesi'ndeki konumu. (Resmi büyütmek için üstüne tıklayın) İlçe nüfusu: 14.221 (2010) ...


Adalar - İstanbul

headerxeo





Adalar'ın Marmara Bölgesi'ndeki konumu. (Resmi büyütmek için üstüne tıklayın)


İlçe nüfusu: 14.221 (2010)

Yüzölçümü: 15,85 km²

Nüfus yoğunluğu: 659,94 kişi/km²


Adalar, İstanbul'un Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedefadası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası adlı 9 adadan oluşan ilçesi. 2000 Nüfus sayımına göre nüfusu 17.738'dir.


Adalar ilçesinin merkezi Büyükada olup, ilçe 5 mahalleden oluşmaktadır; Büyükada'daki Maden ve Nizam mahalleleri, Kınalıada mahallesi, Burgazada mahallesi, Heybeliada mahallesi.


İstanbul Adaları'nın, özellikle Bizans döneminde saray mensuplarının sürgün yerleri olduğu için Prens Adaları diye adlandırıldığı söylenir.


Adalar'ın İstanbul'a uzaklıkları, en yakın Kınalıada, en uzak Tavşanadası olmak üzere 7 deniz miliyle 13,5 deniz mili (25 km) arasında değişir. Adalar'a ilk vapur seferleri Galata Köprüsü'nden 1846 yılında başlamıştır. Bugün Kabataş, Kadıköy ve Bostancı'dan sürekli deniz yolu bağlantısı vardır.


Adalar'da yaşayan azınlık nüfusunun çeşitli toplumsal, siyasi olayların sonucunda dönem dönem buradan ayrılması, yerleşim alanlarının az olması ve yeni yapılaşmaya sınırlı olanak tanınması gibi nedenlerle nüfusu ya azalmış, ya da durağan kalmıştır. Özellikle 1950'den günümüze kadar, Adalar'da sürekli oturan nüfus azalırken yörenin etnik ve sosyal yapısı da değişmiştir. Yahudi ve Hıristiyan, özellikle de Rum ve Ermeni nüfusta çok büyük azalma olurken İstanbul içi ve dışı doğumlu Müslüman nüfus büyük bir artış göstermiştir.


Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan Pierre De Tchihatchef'in orijinal adı Le Bosphore et Constantinople avec Perspectives des Pays Limitrophes (1864) olan Türkçe çevirisi "İstanbul ve Boğaziçi" adı ile yayınlanan eserin birinci kısmının çevirisine göre Adalar Boğaz'ın güney ağzıyla İzmit (Nikomedia) körfezinin girişi arasında, Bitinya sahilleri boyunca Hıristiyanlar tarafından Prens Adaları, Türkler tarafından da Kızıl Adalar ismiyle bilinen bir adalar dizisidir.
  • Büyükada (Yunanca: ΠÏίγκηπος - Prinkipos)
  • Heybeliada (Yunanca: Χάλκη - Halki)
  • Burgazada (Yunanca: Αντιγόνη - Antigoni)
  • Kınalıada (Yunanca: ΠÏÏτη - Proti)
  • Yassıada (Yunanca: Πλάτη - Plati)
  • Sivriada (Yunanca: Οξειά - Okseia)
  • Kaşıkadası (Yunanca: Πίτα - Pita)
  • Sedefadası (Eski Yunanca: ΤεÏέβινθος - Terebinthos ve modern Yunanca: ΑντιÏόβυθος - Antirovithos)
  • Tavşanadası (Yunanca: ÎέανδÏος - Neandros)
Prens Adaları'nın adını nereden aldığına dair toplumsal tarihin izlerinden giden bir kısa anlatı (1864): Bizans imparatorları zamanında pek konuksever sayılamayacak bu dört ada, meşhur bahtsızlara sürgün ya da esaret yeri işlevi görüyordu. Bu sürgünlerin arasında çok sayıda taç giymiş insanın yer alması nedeniyle, bu kayalıklara Prens adaları adı verildi; daha sonra bu isim küçük takımadaların bütünü için kullanıldı. Bu takımadaların en büyük ve en güzel iki adası olan Büyükada ve Heybeli'nin prenslerin düşmanlıklarından çok görkemlerine tanık oldukları doğrudur. Çünkü bu adalar Bizans imparatorlarının yazlıklarıydı ve onların şatolarıyla güzelleştirilmişti. Ancak o zamanlar, hükümdarlar, bugünkünden daha hızlı bir biçimde saraydan zindana geçtikleri ve bu adalarda bahtı açık olanların ve çile çekenlerin konutları iç içe olduğu için, aynı adın bütün adalar için kullanılmasından daha doğal bir şey yoktur. Çünkü bugün bir adada oturanın ertesi gün bir başka adaya çok farklı bir konumda geçmesine alışılmıştı. Demek ki bu adalar halkın gözünde insan yaşamının en şiddetli karşıtlıklarının simgesi, gururla küçük düşmenin büyüklükle hiçliğin, mutlulukla sefaletin, birbirine karıştığı bir yerdi: tek kelimeyle, bunlar gerçekten Prenslerin adalarıydı !


Prens Adaları topluluğu içinde İstanbul'a en yakın ada olması sebebiyle Kınalıada, tarihte en çok sürgün bu adaya yapılmıştır.

Ulaşım

Karayla bağlantısı bulunmayan Prens adalarına ulaşım vapur, motor ve deniz otobüsleriyle sağlanmaktadır. 2011 itibariyle hizmet veren 6 kuruluş bulunmaktadır. İstanbul Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri, Mavi Marmara, Prens Tur, Dentur, Turyol. Şehir Hatları, İstanbul Deniz Otobüsleri ve Mavi Marmara frmaları, Bostancı ve Kabataş'tan; Dentur Kabataş'tan, Turyol Eminönü ve Karaköy'den, Prens Tur ise Kartal'dan adalara karşılıklı seferler düzenlemektedir. En yakın noktaya ulaşım 25 dakika sürerken, en uzak noktadan ulaşım yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Adalar'a sefer yapan firmalar genelde yaz ve kış olarak 2 tarife kullanmaktadır. Bu seferlerin sıklığı da hafta içi ve hafta sonu günlerde değişmektedir. İlgili seferler tarifeler kullanılarak takip edilebilmektedir.








  • Marmara Denizi'ndeki adalar hangileridir?


  • Akdeniz Bölgesi'nde bulunan adalar nelerdir?


  • Adalar Belediyesi - İstanbul


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Adalar - İstanbul
Adalar - İstanbul
http://img513.imageshack.us/img513/5061/headerxeo.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/adalar-istanbul.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/adalar-istanbul.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content