AEGEE'nin açılımı nedir, hakkında bilgi verir misiniz?

Aegee'nin açılımı nedir? AEGEE'nin açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe - (Avrupa Öğren...

Aegee'nin açılımı nedir?


AEGEE'nin açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe - (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu Derneği)'dir.

AEGEE Nedir?

16 Nisan 1985 tarihinde Paris'te düzenlenen EGEE-Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu) AEGEE'nin doğuşuna sebep olmuştur. Paris'teki beş üniversite tarafınca ortaklaşa organize edilen bu konuşma Avrupa bütünleşme sürecinin ve Avrupa'nın geleceğinin tartışılmasını amaçlamaktaydı. Avrupa'nın değişik şehirlerinden gelen yedi yüz gencin katılımıyla gerçekleşen bu konferansta Avrupa bir araya gelmesi mevzusunda çalışacak ve yeni Avrupa'yı sorgulayacak bir organizasyon kurulması sonucu alındı. Bu konferansın sonrasında kurulan derneğe de EGEE'nin başına da Brüksel ve Paris'e kayıtlı dernek olunmasını ifade eden association kelimesinin ilâvesiyle AEGEE ismi verildi. AEGEE ismini bununla beraber demokrasinin doğum yeri olan Ege Denizi'nden almıştır.





Avrupa üniversiteler Derneği Başkanı Eric Froment, genişlemeden görevli Avrupa Komisyonu üyesi Gunter Verheugen, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, Avrupa Birliği Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, SSCB eski Devlet Başkanı Michael Gorbaçov, Çek Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Vaclav Havel, Macaristan eski Devlet Başkanı Arpad Göncz, Avrupa Rektörler Konferansı eski başkanı Kenneth Edwards, Romanya Başbakanı Adrian Nastase AEGEE'nin Avrupa çapındaki hamileri içinde yer almıştır.

AEGEE'nin Teşkilat Ağı

Ulusal temelde değildir, kent bazında örgütlenen AEGEE bu özelliği yardımıyla daha esnek, daha özgür bir yapıya haiz olmuştur. AEGEE, kısa zamanda Avrupa çapında bir ağa ulaşmıştır. 1988 senesinde kırk şehirde AEGEE temsilciliği oluşmuştu. İlk zamanlarda Avrupa Topluluğu vatanlarında başlamış olan örgütlenme bir süre sonra EFTA ülkelerini içine alacak şekilde genişlemiştir. AEGEE 1989 senesinde Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla beraber Orta ve Şark Avrupa'da eski şark bloku ülkelerini de içine ile birlikte örgütlenmeye adım atmıştır. 1992 senesinde Türkiye'de İstanbul'da ilk temsilciliği açılmıştır. 1993 yılı itibarıyla dernek, 134 Avrupa şehrinde örgütlenmiş hâle gelmiştir.



AEGEE'nin Avrupa Topluluğu ülkeleri dışına çıkmasıyla beraber tüm Avrupa ülkelerinin yer almış olduğu Avrupa Konseyi ile ilişkileri daha da yoğunlaşmıştır. AEGEE 1994 yılının Mart ayında Avrupa Konseyi'nce tanınan 450 sivil cemiyet kuruluşu arasından ortak emekler yapmak suretiyle altı senelik bir süre için seçilen 25 teşkilat içinde yer almıştır. 1990'lı yıllarda teşkilat ağını ikiye katlayan AEGEE 1995 senesinde genel merkezini Avrupa'nın kalbine, Brüksel'e taşımıştır. AEGEE şu anda Avrupa'nın 43 ülkesinde, 268 şehirde örgütlenmiş durumdadır ve 18.000'in üstünde üyeye haizdir. AEGEE, Avrupa'yı coğrafî bir kıtanın ötesinde bir fikirler ve değerler bütünü olarak algılamaktadır.


AEGEE'nin 1992 senesinde açılan Türkiye'deki ilk temsilciliğini 1995 senesinde Ankara ve 1997 senesinde İzmir temsilcilikleri izlemiştir. Şu anda Türkiye'de Adana, Ankara, Bolu, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Sakarya'da olmak suretiyle on bir AEGEE temsilciliği mevcuttur. Tekirdağ, Samsun, Çanakkale ve Urla benzer biçimde üniversite şehirlerinde de temsilcilik oluşturma emek harcamaları devam etmektedir.

AEGEE Faaliyetleri


AEGEE dört ana çabalama kendi alanında etkinlikler düzenlemektedir. Bu alanlar;
(i) yüksek tahsil, (ii) sulh ve istikrar, (iii) kültürel değişiklik ve (iv) etken vatandaşlıktır. AEGEE bu dört temel çabalama kendi alanında konferanslar, sempozyumlar, değişiklik programları, alan araştırma gezileri ve geniş ölçekli projeler düzenlemektedir. AEGEE, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler, UNESCO tarafınca proje bazında desteklenmektedir. AEGEE, Avrupa Gençlik Forumu'na üyedir. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e danışman gençlik sivil cemiyet kuruluşu olarak düşünce beyan etmektedir.

Bir sivil cemiyet kuruluşu olmasının gereği olarak AEGEE, gençliği ilgilendiren mevzularda bulunmuş olduğu cemiyet genelinde kamuoyu oluşturmak ve temsil etmiş olduğu Avrupa gençliğini ilgilendiren mevzularda karar mekanizmalarına görüş bildirmek amacıyla lobi emek harcamaları yürütür. Türkiye'nin Avrupa eğitim programı (Socrates) ve Avrupa gençlik programına (Youth) kabul edilmesi ve bu programlara alınması sürecinde mühim emekler yapmıştır.


Kültürel değişiklik kendi alanında; her yaz Avrupa'nın yüz değişik şehrinde Yaz üniversitesi ismi verilen on beş günlük değişiklik programları düzenlenmektedir. Değişik kültürleri yakından tanımanın ön yargıların yok edilmesinde en iyi yöntem olduğu düşüncesiyle yola çıkılmakta ve değişiklik programları ile bu fikir hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Avrupa Dilleri Günü benzer biçimde projeler de kültürel farklılıkların önemini göstermekte ve bu farklılıkların korunmasına katkı sağlamaktadır. Yüksek tahsil kendi alanında; Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in eğitim politikaları mevzusunda düşünce beyan etme ve lobi emek harcamaları yapmanın yanı sıra Erasmus Fiil Haftası ve Avrupa Eğitim Kampanyası benzer biçimde büyük ölçekli projeler gerçekleştirilmektedir.


Sulh ve istikrar kendi alanında; demokrasi bilgisinin yayılması, farklılıklara tahammül gösterme ve açık fikirliliğin oluşturulması mevzusunda emekler yapılmaktadır. Bu alanda son yıllarda Sulh Akademisi, Demokrasi İçin Eğitim ve Şark Avrupa İçin Gençlik benzer biçimde büyük ölçekli projeler başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Etken vatandaşlık kendi alanında; Avrupa'da ve bütün ülkelerde neler bulunduğunu araştıran, vakaları sorgulayan bireyler oluşturmak amacıyla projeler düzenlenmektedir. Geleceğin karar vericileri olacak gençlerin lüzumlu bilgilere haiz olmaları için emekler yürütülmektedir. Bu alanda son yıllarda Avrupa'nın Sınırları, Geleceği Sağlamak ve Gençlik ve Küreselleşme benzer biçimde büyük ölçekli projeler uygulanmıştır.

AEGEE Projeleri


AEGEE 2002 senesinde
EURECA (Avrupa Eğitim Kampanyası), UNIDEBATE (Geleceği Tartışmak), Erasmus Action Week (Erasmus Fiil Haftası), Global Employee (Küresel Çalışan) ve Youth For SEE (Şark Avrupa İçin Gençlik) projelerini başarıyla gerçekleştirmiştir. AEGEE, her yıl belirlediği bir senelik plân etrafında Avrupa'nın dört bir tarafında türlü etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda 1998 senesinde Europe and Euro (Avrupa ve Euro), 1999 senesinde Peace Academy (Sulh Akademisi), 2000 senesinde Borderless Europe (Sınırsız Avrupa), 2001 senesinde Quo Vadis Europe (Avrupa'nın Sınırları) ve 2002 senesinde Eureca (Avrupa Eğitim Kampanyası) adlı senelik projeler başarı ile tamamlanmıştır.

Gençlik ve Küreselleşme


Gençlik ve Küreselleşme
projesi AEGEE'nin 2003 yılı için belirlediği senelik projedir. Bu proje kapsamında ilk olarak Nisan ayında Avrupa gençliğinin küreselleşmeye nazar açısını farkına varmamıza, idrak etmemize yardım edecek bir anket emek vermesi yapılmıştır. Anket neticeleri ışığında proje, yazları küreselleşmeye iletişimsel, politik, kültürel, ekonomik ve sivil toplumsal açılardan yaklaşım elde eden beş çabalama toplantısıyla devam etti. Bu toplantılar Almanya'nın Bayreuth, Fransa'nın Paris, Letonya'nın Riga, Romanya'nın Cluj-Napoja ve Türkiye'nin İzmir şehirlerinde düzenlendi. Bir süre sonra bu çalışmalardan elde edilmiş sonuçlar İtalya'nın Udine şehrinde yapılacak ortak çabalama semineri ile birleştirildi. Bu çabalama toplantılarının neticeleri Aralık ayında Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda meydana getirilen World Youth Summit (Dünya Gençlik Zirvesi) ile değerlendirildi ve zirve katılımcılarının tartışmasına açıldı.

Sivil Cemiyet ve Küreselleşme


Ekim ayı başlangıcında İzmir'de düzenlenen çabalama toplantısında “Sivil Cemiyet ve Küreselleşme†mevzusu tartışıldı. Dünya Bankası Şark Avrupa ve Asya Bölgesi Toplumsal Operasyonlar Müdürü John Innes, Ege üniversitesi Gazetecilik Kısımı öğretim üyesi Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ve Fatih üniversitesi Kamu Yönetimi Kısımı öğretim elemanı Dr. Ahmet Arabacı çabalama toplantısına katılan gençlere bilgilerini aktardılar ve bir münakaşa zemini oluşturdular.



Çabalama toplantısının mevzusu olan her iki kavramın da günümüzde oldukça fazla gündemde olması sebebiyle ilk olarak bu kavramlar doğru şekilde ifade edilmeye çalışıldı. Hollânda, Arnavutluk, Azerbaycan ve Türkiye'den iştirakçilerin bulunmuş olduğu çabalama toplantısında, gençler küreselleşmenin oluşturduğu bilgi, mal, ana para ve hizmet akışındaki hızlanmanın sivil cemiyet hareketlerine olan tesirini değerlendirdi. Küreselleşen bütün ülkelerde şu andaki dengeler değerlendirilip gelecekteki vaziyet hakkında öngörülerde bulunulmaya çalışıldı. Sivil cemiyet kurumlarının gelecekte neler yapması gerektiği ve gelecekte sivil toplumun görevi tartışıldı.








Sebep: İç başlık






  • Türkiye'nin komşuları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Türkiye'nin ekonomisi hakkında bilgi verir misiniz?


  • Türkiye'nin ekosistemi hakkında bilgi verir misiniz?



AEGEE (Association des Et ats Generaux des Etudiants de l'Europe - Avrupa üniversite Öğrencileri Genel Birliği)

AEGEE 1985 senesinde Paris'te kuruldu. Avrupa'nın türlü şehirlerinde toplamda 242 antennası(mahalli birim) olan ve günümüzde 18-30 yaş içinde gençlerden oluşan, 20.000'den fazla üyesi bulunan bir sivil cemiyet örgütüdür.






Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.

AEGEE'nin açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe - (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu Derneği)'dir.

AEGEE Nedir?

16 Nisan 1985 tarihinde Paris'te düzenlenen EGEE-Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu) AEGEE'nin doğuşuna sebep olmuştur. Paris'teki beş üniversite tarafınca ortaklaşa organize edilen bu konuşma Avrupa bütünleşme sürecinin ve Avrupa'nın geleceğinin tartışılmasını amaçlamaktaydı. Avrupa'nın değişik şehirlerinden gelen yedi yüz gencin katılımıyla gerçekleşen bu konferansta Avrupa bir araya gelmesi mevzusunda çalışacak ve yeni Avrupa'yı sorgulayacak bir organizasyon kurulması sonucu alındı. Bu konferansın sonrasında kurulan derneğe de EGEE'nin başına da Brüksel ve Paris'e kayıtlı dernek olunmasını ifade eden association kelimesinin ilâvesiyle AEGEE ismi verildi. AEGEE ismini bununla beraber demokrasinin doğum yeri olan Ege Denizi'nden almıştır.


Avrupa üniversiteler Derneği Başkanı Eric Froment, genişlemeden görevli Avrupa Komisyonu üyesi Gunter Verheugen, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, Avrupa Birliği Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, SSCB eski Devlet Başkanı Michael Gorbaçov, Çek Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Vaclav Havel, Macaristan eski Devlet Başkanı Arpad Göncz, Avrupa Rektörler Konferansı eski başkanı Kenneth Edwards, Romanya Başbakanı Adrian Nastase AEGEE'nin Avrupa çapındaki hamileri içinde yer almıştır.

AEGEE'nin Teşkilat Ağı


Ulusal temelde değildir, kent bazında örgütlenen AEGEE bu özelliği yardımıyla daha esnek, daha özgür bir yapıya haiz olmuştur. AEGEE, kısa zamanda Avrupa çapında bir ağa ulaşmıştır. 1988 senesinde kırk şehirde AEGEE temsilciliği oluşmuştu. İlk zamanlarda Avrupa Topluluğu vatanlarında başlamış olan örgütlenme bir süre sonra EFTA ülkelerini içine alacak şekilde genişlemiştir. AEGEE 1989 senesinde Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla beraber Orta ve Şark Avrupa'da eski şark bloku ülkelerini de içine ile birlikte örgütlenmeye adım atmıştır. 1992 senesinde Türkiye'de İstanbul'da ilk temsilciliği açılmıştır. 1993 yılı itibarıyla dernek, 134 Avrupa şehrinde örgütlenmiş hâle gelmiştir.



AEGEE'nin Avrupa Topluluğu ülkeleri dışına çıkmasıyla beraber tüm Avrupa ülkelerinin yer almış olduğu Avrupa Konseyi ile ilişkileri daha da yoğunlaşmıştır. AEGEE 1994 yılının Mart ayında Avrupa Konseyi'nce tanınan 450 sivil cemiyet kuruluşu arasından ortak emekler yapmak suretiyle altı senelik bir süre için seçilen 25 teşkilat içinde yer almıştır. 1990'lı yıllarda teşkilat ağını ikiye katlayan AEGEE 1995 senesinde genel merkezini Avrupa'nın kalbine, Brüksel'e taşımıştır. AEGEE şu anda Avrupa'nın 43 ülkesinde, 268 şehirde örgütlenmiş durumdadır ve 18.000'in üstünde üyeye haizdir. AEGEE, Avrupa'yı coğrafî bir kıtanın ötesinde bir fikirler ve değerler bütünü olarak algılamaktadır.


AEGEE'nin 1992 senesinde açılan Türkiye'deki ilk temsilciliğini 1995 senesinde Ankara ve 1997 senesinde İzmir temsilcilikleri izlemiştir. Şu anda Türkiye'de Adana, Ankara, Bolu, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Sakarya'da olmak suretiyle on bir AEGEE temsilciliği mevcuttur. Tekirdağ, Samsun, Çanakkale ve Urla benzer biçimde üniversite şehirlerinde de temsilcilik oluşturma emek harcamaları devam etmektedir.

AEGEE Faaliyetleri


AEGEE dört ana çabalama kendi alanında etkinlikler düzenlemektedir. Bu alanlar;
(i) yüksek tahsil, (ii) sulh ve istikrar, (iii) kültürel değişiklik ve (iv) etken vatandaşlıktır. AEGEE bu dört temel çabalama kendi alanında konferanslar, sempozyumlar, değişiklik programları, alan araştırma gezileri ve geniş ölçekli projeler düzenlemektedir. AEGEE, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler, UNESCO tarafınca proje bazında desteklenmektedir. AEGEE, Avrupa Gençlik Forumu'na üyedir. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e danışman gençlik sivil cemiyet kuruluşu olarak düşünce beyan etmektedir.

Bir sivil cemiyet kuruluşu olmasının gereği olarak AEGEE, gençliği ilgilendiren mevzularda bulunmuş olduğu cemiyet genelinde kamuoyu oluşturmak ve temsil etmiş olduğu Avrupa gençliğini ilgilendiren mevzularda karar mekanizmalarına görüş bildirmek amacıyla lobi emek harcamaları yürütür. Türkiye'nin Avrupa eğitim programı (Socrates) ve Avrupa gençlik programına (Youth) kabul edilmesi ve bu programlara alınması sürecinde mühim emekler yapmıştır.


Kültürel değişiklik kendi alanında; her yaz Avrupa'nın yüz değişik şehrinde Yaz üniversitesi ismi verilen on beş günlük değişiklik programları düzenlenmektedir. Değişik kültürleri yakından tanımanın ön yargıların yok edilmesinde en iyi yöntem olduğu düşüncesiyle yola çıkılmakta ve değişiklik programları ile bu fikir hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Avrupa Dilleri Günü benzer biçimde projeler de kültürel farklılıkların önemini göstermekte ve bu farklılıkların korunmasına katkı sağlamaktadır. Yüksek tahsil kendi alanında; Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in eğitim politikaları mevzusunda düşünce beyan etme ve lobi emek harcamaları yapmanın yanı sıra Erasmus Fiil Haftası ve Avrupa Eğitim Kampanyası benzer biçimde büyük ölçekli projeler gerçekleştirilmektedir.


Sulh ve istikrar kendi alanında; demokrasi bilgisinin yayılması, farklılıklara tahammül gösterme ve açık fikirliliğin oluşturulması mevzusunda emekler yapılmaktadır. Bu alanda son yıllarda Sulh Akademisi, Demokrasi İçin Eğitim ve Şark Avrupa İçin Gençlik benzer biçimde büyük ölçekli projeler başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Etken vatandaşlık kendi alanında; Avrupa'da ve bütün ülkelerde neler bulunduğunu araştıran, vakaları sorgulayan bireyler oluşturmak amacıyla projeler düzenlenmektedir. Geleceğin karar vericileri olacak gençlerin lüzumlu bilgilere haiz olmaları için emekler yürütülmektedir. Bu alanda son yıllarda Avrupa'nın Sınırları, Geleceği Sağlamak ve Gençlik ve Küreselleşme benzer biçimde büyük ölçekli projeler uygulanmıştır.

AEGEE Projeleri


AEGEE 2002 senesinde
EURECA (Avrupa Eğitim Kampanyası), UNIDEBATE (Geleceği Tartışmak), Erasmus Action Week (Erasmus Fiil Haftası), Global Employee (Küresel Çalışan) ve Youth For SEE (Şark Avrupa İçin Gençlik) projelerini başarıyla gerçekleştirmiştir. AEGEE, her yıl belirlediği bir senelik plân etrafında Avrupa'nın dört bir tarafında türlü etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda 1998 senesinde Europe and Euro (Avrupa ve Euro), 1999 senesinde Peace Academy (Sulh Akademisi), 2000 senesinde Borderless Europe (Sınırsız Avrupa), 2001 senesinde Quo Vadis Europe (Avrupa'nın Sınırları) ve 2002 senesinde Eureca (Avrupa Eğitim Kampanyası) adlı senelik projeler başarı ile tamamlanmıştır.

Gençlik ve Küreselleşme


Gençlik ve Küreselleşme
projesi AEGEE'nin 2003 yılı için belirlediği senelik projedir. Bu proje kapsamında ilk olarak Nisan ayında Avrupa gençliğinin küreselleşmeye nazar açısını farkına varmamıza, idrak etmemize yardım edecek bir anket emek vermesi yapılmıştır. Anket neticeleri ışığında proje, yazları küreselleşmeye iletişimsel, politik, kültürel, ekonomik ve sivil toplumsal açılardan yaklaşım elde eden beş çabalama toplantısıyla devam etti. Bu toplantılar Almanya'nın Bayreuth, Fransa'nın Paris, Letonya'nın Riga, Romanya'nın Cluj-Napoja ve Türkiye'nin İzmir şehirlerinde düzenlendi. Bir süre sonra bu çalışmalardan elde edilmiş sonuçlar İtalya'nın Udine şehrinde yapılacak ortak çabalama semineri ile birleştirildi. Bu çabalama toplantılarının neticeleri Aralık ayında Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda meydana getirilen World Youth Summit (Dünya Gençlik Zirvesi) ile değerlendirildi ve zirve katılımcılarının tartışmasına açıldı.

Sivil Cemiyet ve Küreselleşme


Ekim ayı başlangıcında İzmir'de düzenlenen çabalama toplantısında “Sivil Cemiyet ve Küreselleşme†mevzusu tartışıldı. Dünya Bankası Şark Avrupa ve Asya Bölgesi Toplumsal Operasyonlar Müdürü John Innes, Ege üniversitesi Gazetecilik Kısımı öğretim üyesi Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ve Fatih üniversitesi Kamu Yönetimi Kısımı öğretim elemanı Dr. Ahmet Arabacı çabalama toplantısına katılan gençlere bilgilerini aktardılar ve bir münakaşa zemini oluşturdular.



Çabalama toplantısının mevzusu olan her iki kavramın da günümüzde oldukça fazla gündemde olması sebebiyle ilk olarak bu kavramlar doğru şekilde ifade edilmeye çalışıldı. Hollânda, Arnavutluk, Azerbaycan ve Türkiye'den iştirakçilerin bulunmuş olduğu çabalama toplantısında, gençler küreselleşmenin oluşturduğu bilgi, mal, ana para ve hizmet akışındaki hızlanmanın sivil cemiyet hareketlerine olan tesirini değerlendirdi. Küreselleşen bütün ülkelerde şu andaki dengeler değerlendirilip gelecekteki vaziyet hakkında öngörülerde bulunulmaya çalışıldı. Sivil cemiyet kurumlarının gelecekte neler yapması gerektiği ve gelecekte sivil toplumun görevi tartışıldı.





AEGEE açılımı Associationdes Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu)'dur.


  • Avrupa düşüncesini Avrupa gençliği içinde öğrenciler dünyası yöntemiyle destekleme amacındadır.
  • Gönüllü, kar gayesi gütmeyen disiplinlerarası bir talebe kuruluşudur.
  • Hiçbir siyasal partiyle bağlantısı olmayan, bağımsız bir kuruluştur.
  • Ulusal düzeyde değildir, kent bazında örgütlenir.
  • 1985'te Paris'te kurulmuştur. Şu anda 260 kadar mahalli birimde (antennae) 20000'den fazla üyeye haizdir.
  • AB, AGİT, Avrupa Konseyi ve UNESCO kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir sivil cemiyet kurulutudur.
  • Mitterand, Barré, d'Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales benzer biçimde politikacılar kuruluşu için yardım vermişlerdir.


AEGEE NEDİR ?
AEGEE (Avrupa Talebe Forumu), üyeleri Avrupalı üniversite öğrencilerinden oluşan, ekonomik ve politik bakımdan bağımsız, internasyonal bir gençlik örgütü olarak, Nisan 1985'te Paris'te bir grup talebe tarafınca kuruldu. AEGEE, Mitterand, Barré, d'Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales benzer biçimde politikacıların yanı sıra Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT benzer biçimde kurumların da desteğini ile birlikte kısa zamanda genişledi. Bugün AEGEE, Avrupa'da 270 şehirde örgütlenmiş, 20000'den fazla üyeye haiz, türlü Avrupa kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir kuruluştur. Bununla birlikte European Youth Forum ve Mediterranean Youth Forum üyesidir.


Avrupa toplumlarının bir araya gelmesi oluşumlarına katkıda bulunmak AEGEE'nin ana hedefidir. Bu hedefi gerçekleştirmek için AEGEE, gelecekte Avrupa'nın karar alma mekanizmalarında vazife alacak olan gençler içinde iletişimi ve işbirliğini arttırmayı, karşılıklı hoşgörüyü geliştirmeyi maksatlar. Avrupa birliğini orta ve uzun solukta gerçekleştirilmesi fikredilen en mühim gaye olarak gören AEGEE, gençlerin “Avrupa Vatandaşı†kimliği kazanması için çalışır. Avrupa'nın değişik bölgelerinden gelen gençler Avrupa bazındaki etkinliklerin gerçekleştirilmesinde ortak olarak çalışırlar.

AEGEE'ye bakılırsa Avrupa, umutları ve rüyaları yansıtan belirlenmiş bir ideal değildir, üstünde tartışılması ihtiyaç duyulan bir modeldir. Maksatlar ve eylemler Avrupa birliğinin oluşturulması sürecinde bir tüm haline getirilebilirse Avrupa daha rahat ve daha mutlu bir geleceğe haiz olacaktır.



AEGEE'NİN YAPISI :

AEGEE'nin en mühim özelliği kendisini geliştirmesini elde eden iki dereceli yapısıdır.

Mahalli düzeyde AEGEE, 270 Avrupa şehrinde örgütlenmiş “tam üyeler†(Antennae) vasıtasıyla çalışır. Bu AEGEE grupları Avrupalılık temasını işleyen etkinlikler düzenlerler.

Avrupa düzeyinde ise AEGEE, Genel Kurul (AGORA), Yönetim Kurulu (Board of Directors), Çabalama Grupları ve başka yönetimsel organlardan oluşur.



AEGEE'NİN BAŞLICA ETKİNLİKLERİ

AEGEE, hedeflerini gerçeklettirmek için gerek bölgesel gerekse Avrupa düzeyinde pek çok etkinlik düzenler. Bu etkinlikler Avrupalı

gençlerin bilgilerini genişletmelerini, kamuoyuna ulaşmalarını, birbirlerini tanımalarını ve karşılıklı anlayışlarını geliştirmelerini, politikacı ve akdemisyenler ile ilişkiye geçmelerini sağlar. Bu etkinlikler şunlardır: Konferanslar, Akademiler, Yaz üniversiteleri, Çabalama Gezileri, Çabalama Grupları (Çevre, Şimal-Cenup, İnsan Hakları, Eğitim, Şark-Garp)



AEGEE-İSTANBUL:

AEGEE'nin felsefesini ve amaçlarını kendi düşünce ve hedeflerine paralel gören bir grup talebe 1992 senesinde AEGEE - İstanbul'u kurarak AEGEE bünyesine katıldı. Halen Boğaziçi, İTü, Marmara, İstanbul, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, İstanbul Bilgi ve Koç üniversitelerinden 150'ye yakın üyesi mevcuttur.









açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu)'dur.

… Avrupa düşüncesini Avrupa gençliği içinde öğrenciler dünyası yöntemiyle destekleme amacındadır.

… gönüllü, kar gayesi gütmeyen disiplinlerarası bir talebe kuruluşudur.

… hiçbir siyasal partiyle bağlantısı olmayan, bağımsız bir kuruluştur.

… ulusal düzeyde değildir, kent bazında örgütlenir.

… 1985'te Paris'te kurulmuttur. Tu anda 260 kadar mahalli birimde (antennae) 20000'den fazla üyeye haizdir.

… AB, AGİT, Avrupa Konseyi ve UNESCO kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir sivil cemiyet kurulutudur.

… Mitterand, Barré, d'Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales benzer biçimde politikacılar kurulutu için yardım vermitlerdir.

… patronları John Bricall (Avrupa Rektörleri Konferansı Başkanı), Hans van den Broek (Avrupa Komisyonu üyesi), Egon A. Klepsch (Eski Avrupa Parlamentosu Başkanı), Catherine Lalumiere (Avrupa Parlamentosu üyesi), Ruud Lubers (Hollanda Devlet Bakanı), Jacques Santer (Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı), Rita Süssmuth (Almanya Parlamento Başkanı), Daniel Tarschys (Avrupa Konseyi Genel Sekreteri), Vaclav Havel (Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı) ve Mikhael Gorbaçov (Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı)dır.
AEGEE NEDİR ?

AEGEE (Avrupa Talebe Forumu), üyeleri Avrupalı üniversite öğrencilerinden oluşan, ekonomik ve politik bakımdan bağımsız, internasyonal bir gençlik örgütü olarak, Nisan 1985'te Paris'te bir grup talebe tarafınca kuruldu. AEGEE, Mitterand, Barré, d'Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales benzer biçimde politikacıların yanı sıra Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT benzer biçimde kurumların da desteğini ile birlikte kısa zamanda genişledi. Bugün AEGEE, Avrupa'da 270 şehirde örgütlenmiş, 20000'den fazla üyeye haiz, türlü Avrupa kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir kuruluştur. Bununla birlikte European Youth Forum ve Mediterranean Youth Forum üyesidir.

Avrupa toplumlarının bir araya gelmesi oluşumlarına katkıda bulunmak AEGEE'nin ana hedefidir. Bu hedefi gerçekleştirmek için AEGEE, gelecekte Avrupa'nın karar alma mekanizmalarında vazife alacak olan gençler içinde iletişimi ve işbirliğini arttırmayı, karşılıklı hoşgörüyü geliştirmeyi maksatlar. Avrupa birliğini orta ve uzun solukta gerçekleştirilmesi fikredilen en mühim gaye olarak gören AEGEE, gençlerin “Avrupa Vatandaşı†kimliği kazanması için çalışır. Avrupa'nın değişik bölgelerinden gelen gençler Avrupa bazındaki etkinliklerin gerçekleştirilmesinde ortak olarak çalışırlar.

AEGEE'ye bakılırsa Avrupa, umutları ve rüyaları yansıtan belirlenmiş bir ideal değildir, üstünde tartışılması ihtiyaç duyulan bir modeldir. Maksatlar ve eylemler Avrupa birliğinin oluşturulması sürecinde bir tüm haline getirilebilirse Avrupa daha rahat ve daha mutlu bir geleceğe haiz olacaktır.

AEGEE'NİN YAPISI :

AEGEE'nin en mühim özelliği kendisini geliştirmesini elde eden iki dereceli yapısıdır.

Mahalli düzeyde AEGEE, 270 Avrupa şehrinde örgütlenmiş “tam üyeler†(Antennae) vasıtasıyla çalışır. Bu AEGEE grupları Avrupalılık temasını işleyen etkinlikler düzenlerler.

Avrupa düzeyinde ise AEGEE, Genel Kurul (AGORA), Yönetim Kurulu (Board of Directors), Çabalama Grupları ve başka yönetimsel organlardan oluşur.

AEGEE'NİN BAŞLICA ETKİNLİKLERİ

AEGEE, hedeflerini gerçeklettirmek için gerek bölgesel gerekse Avrupa düzeyinde pek çok etkinlik düzenler. Bu etkinlikler Avrupalı

gençlerin bilgilerini genişletmelerini, kamuoyuna ulaşmalarını, birbirlerini tanımalarını ve karşılıklı anlayışlarını geliştirmelerini, politikacı ve akdemisyenler ile ilişkiye geçmelerini sağlar. Bu etkinlikler şunlardır: Konferanslar, Akademiler, Yaz üniversiteleri, Çabalama Gezileri, Çabalama Grupları (Çevre, Şimal-Cenup, İnsan Hakları, Eğitim, Şark-Garp)…

AEGEE-İSTANBUL:

AEGEE'nin felsefesini ve amaçlarını kendi düşünce ve hedeflerine paralel gören bir grup talebe 1992 senesinde AEGEE - İstanbul'u kurarak AEGEE bünyesine katıldı. Halen Boğaziçi, İTü, Marmara, İstanbul, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, İstanbul Bilgi ve Koç üniversitelerinden 150'ye yakın üyesi bulunan AEGEE-İstanbul'un şimdiye kadar düzenlemiş olduğu başlıca etkinlikler ise şunlardır:

22 Ağustos - 4 Eylül 1993 tarihleri içinde meydana gelen, 40 kadar Avrupalı öğrencinin iştirak ettiği “Türkçe†temalı Yaz üniversitesi,

14 - 17 Nisan 1994'te Boğaziçi üniversitesinde düzenlenen, Paul Taylor, Michael Freeman, Haluk Kabaalioğlu ve Kriton Curi benzer biçimde dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen akademisyenlerinin konuşmacı olarak iştirak ettiği, Avrupa'nın değişik şehirlerinden gelen 100'e yakın AEGEE'li öğrencinin izlediği “Yeni Dünya Düzeni†(The New World (Dis)order) adlı kurultay,

21 Ağustos - 4 Eylül 1994 tarihleri içinde İ.T.ü. Taşkışla kampüsünde organize edilen, 31 Avrupalı öğrencinin iştirak ettiği ve Bozkurt Güvenç, Cevat Çapan, Tuğrul Şavkay, Ahmet Ersen, Belkıs Balpınar ve Ara Altun benzer biçimde adların ders verdikleri “Türk Kültürü†temalı Yaz üniversitesi . . .

Geleneksel hale getirdiğimiz Yaz üniversitelerimiz 1995'te 17-31 Temmuz, 1996'da ise 1-14 Temmuz tarihleri içinde gene İ.T.ü. Taşkışla Kampüsünde yapılmış oldu. “İstanbulâ€un mevzu olarak alındığı Yaz üniversiteleri otuzar katılımcı ile gerçekleşti ve Ergun Hiçyılmaz, Cevat Çapan, Itimat Turan, Tuğrul Şavkay, Serdar Öztürk, Selime Sezgin, Cemal Ekin, Gülsün Sağlamer, Merih Tangün ve Franz Schneider ders verenler arasındaydılar..

Bununla birlikte 1996 içinde düzenlenen iki yaz üniversitesinden biri İstanbul-üsküp-Selanik içinde gezici bir programı içermekteydi. Balkanlarda yer edinen üç birimin ortaklık yöntemiyle karşılıklı anlayışın geliştirilmesini amaçlayan ve 18 Temmuz-6 Ağustos 1996 içinde gerçekleşen “Çağdaş Kültür†temalı yaz üniversitesi esnasında her üç şehirde birer haftalık konaklama süresince o şehrin birimlerince düzenlenen kültürel ve toplumsal programlar uygulanmıştır. İstanbul kısmında Doç.Dr.Ethem Eldem ve Önder Focan'ın verdikleri derslerin yanında Muammer Ketencoğlu'nun sunmuş olduğu bir dinleti de yer almıştır.

AEGEE-İstanbul'un düzenlemiş olduğu bir başka etkinlik ise 22 Mart 1995 günü İzmit'te Kocaeli üniversitesinde Avrupa Konseyi Ayrımcılık Karşıtı Fiil Haftası kapsamında katkıda bulunduğumuz “Ayrımcılık†temalı söyleşi programıydı.

AEGEE-İstanbul'un 1995 senesinde AEGEE'nin kuruluşunun 10. yılı olmasından dolayı düzenlemiş olduğu Kültür Festivali, 31 Ağustos - 3 Eylül tarihleri içinde Antalya Belek'teki TURBAN tesislerinde gerçekleştirilmiştir.

Mart 1996'da İstanbul ve Atina'daki AEGEE birimlerinin birer haftalık karşılıklı ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Kardak krizinin derhal sonrasına müsavi gelen programın İstanbul'daki kısmında İTü Maçka kampüsü G Amfisinde 4 Mart 1996 günü Stefanos Yerasimos, Gün Kut ve Leyla Umar'ın iştirak ettiği “Türk-Yunan Diyalogsuzluğu†temalı bir açık oturum düzenlenmiştir. İstanbul'daki kısmında Fener Rum Patriği tarafınca kabul edilen ve Atina'da İstanbullu Rumlar Derneğince onurlarına bir davet verilen üyelerin karşılıklı ziyaret programı yakın coğrafyalarda yer edinen iki birimin yakınlaşması ve Türk-Yunan ilişkilerine evrensel bir nazar açısıyla yaklaşımın sağlanması amacını taşımaktadır.

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı, HABITAT II'ye AEGEE, Sivil Cemiyet Kuruluşları Forumu içinde 11 Temmuz 1996 günü düzenlemiş olduğu “Gençlik ve Talebe Yerleşimleri†temalı seminerle ve Gençlik Kozası içinde yer ile birlikte katıldı.

Mart 1997'de Atina ile değişiklik programlarının ikincisi daha geniş ve tematik bir kapsamda gerçekleşti. “Ortaöğrenim Tarih Kitaplarında Karşılıklı Önyargılar†ve “Dostluk Köprüsünün Kurulması†temalı bir takım imalathane çalışmasının yer almış olduğu karşılıklı ziyaretlerin neticeleri bir kitapçık halinde basılacaktır.

Türkiye'nin Avrupa Bilimsel nitelikli İşbirliği ve Değişiklik programlarından SOCRATES'e alınması için gerek Türkiye içinde AEGEE-Ankara ve başka talebe kuruluşlarıyla ortaklık halinde, gerekse Avrupa düzeyinde AB ve UNESCO'da temsil edilen tek talebe kuruluşu olan AEGEE-Eğitim Çabalama Grubu vasıtasıyla çalışmalarda bulunulmaktadır. Kampanya ilgili tarafların ve üniversitelerin bilgilendirilerek bir kamuoyu ve baskı grubu oluşturulmasını amaçlamaktadır. Bu sebeple Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle de bağlantıya geçilmiştir ve bu konudaki emekler sürmektedir.

1997'nin AEGEE-İstanbul'un 5. müessese yılı olması sebebiyle Internasyonal Avrupa üniversite Öğrencileri Tiyatro Festivali 28 Nisan-4 Mayıs tarihleri içinde İTü Maçka G Anfisinde gerçekletmittir.

“İstanbul†temalı geleneksel Yaz üniversitemiz İTü işbirliğiyle ve Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı desteğiyle 30 Haziran-14 Temmuz 1997 tarihlerinde yapılmıştır. Benzer ve geliştirilmiş bir program 1998 içinde de gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlik süresince Andrew Finkel, Tuğrul Şavkay, Süleyman Ergüner, Oral Çalışlar benzer biçimde adlar İstanbul üstüne çetitli dersler verdiler.

12 Kasım 1997 ‘de Türkiye'nin AB Eğitim Programlarına Alınması, AEGEE-Europe Socrates Fiil Günü kapsamında, İTü Makine Fakültesi Orhan Öcalgiray Salonu. Konuşmacılar: Prof.Dr.Gülsün Sağlamer, Dr.Uğur Özgöker, Doç.Dr.Lerzan Özkale, Gülseven Yaşer, Ercan Karakaş

Cumhuriyet'in İlanının 75. Yıldönümü sebebiyle ‘Türkiye Çağdaşlaşmasında Avrupa Yönelimi' başlıklı etkinlikler dizisi yapılmıştır. 8-10 Mayıs 1998 tarihleri içinde ‘Türkiye-AB İlişkileri' üstüne düzenlenen internasyonal bir kongreyle tamamlanan etkinliklerin bildirileri de yayımlanacaktır.

1998 senesinde Yaz üniversitemizi “Metropolde Foto-Safari†ismi altında gerçekleştirdik. Bu etkinliğimizde Avrupa'dan 35 kadar katılımcı yer aldı. Konuşmacılar içinde Ethem Eldem, Artun ünsal, Gönül Paçacı, Ender Ede benzer biçimde adlar yer aldı. Iştirakçilerin 1 hafta süresince çektikleri türlü İstanbul görüntülerinden oluşan bir sergi düzenlendi. Bununla birlikte bir gömü avının yer almış olduğu etkinliğimiz basında da geniş yer almıştır.

Belgrad, İstanbul ve Groningen birimlerinin girişimiyle, B.İ.G. Exchange adlı bir değişiklik programı başlatılmıştır. Program dahilinde ilk olarak İstanbul'da Ekim ayı içinde buluşulmuş, Prof. Dr. Mete Tunçay'ın “Demokrasi ve İlgili Kavramlar, Türkiye'de Demokratikleşmenin Önündeki Engeller†temalı bir toplantı ve “STK'ların Demokratikleşmeye Katkıları†temalı bir çabalama atölyesi düzenlenmiştir.

AEGEE-Europe'un senelik planı olan ve AEGEE-Istanbul, Ankara ve Atina birimleri tarafınca koordine edilen Sulh Akademisi Projesi kapsamında Sulh Terimi temalı konuşma 5-6-7 Şubat 1999 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşmiştir. Bu toplantıya İoanna Kuçuradi, Leyla Umar, Tuncel Kurtiz, Taciser Ulaş, Burhan Şenatalar benzer biçimde konuşmacılar iştirak etmiştir. Toplanıtya Avrupa'daki başka AEGEE birimlerinden 50 kadar da katılımcı gelmiştir. Toplantı basında da yer almıştır.

AEGEE-İstanbul olarak ortalama üç senedir sürdürdüğümüz Socrates programına yönelik çalışmalarımızın bir parçası olan “Bir Bakışta Socrates ve Türkiye†temalı paneli ilgili tarafları bilgilendirmek suretiyle İ.T.ü. Taşkışla Kampüsü'nde gerçekleştirmiştir.

Bu yıl gene 25 yabancı katılımcıyla, 5-18 Temmuz.1999 tarihleri içinde gerçekleştirdik.Yaz üniversitesi'nin konusunu “Sosyo-İstanbul†olarak belirledik. Bu tabloda ağırladığımız konuklarımıza İstanbul'un değişik toplumsal gruplarını örneklerle anlatmaya ve göstermeye çalıştık. “İstanbul'un Toplumsal Tarihiâ€, “İstanbul'da Yemekâ€, “İstanbul'da Şark-Garp Kültürünün Toplumsal YaşamaYansımalarıâ€, “Globalleşme ve İstanbul†“İstanbul ve Gençler†“İstanbul'da Düşünenler ve Fikir Özgürlüğünden Yana Olanlar†“İstanbul'da Sokak Çocukları†gerçekleştirdiğimiz dersler içinde mevcuttur.

AEGEE-Istanbul, bununla beraber Sivil Cemiyet Kuruluşları Birliği ve Youth For Habitat internasyonal haberleşme-iletişim ağı üyesi bir sivil cemiyet kuruluşu olarak başka STK'larla ortak etkinliklerde de bulunmakta ve güncel ve çabalama alanıyla bağlantılı mevzularda görüşlerini kamuoyuna açıklamaktadır.

AEGEE-İstanbul olarak yıl içinde genel üye toplantılarımızı Cuma günleri saat 18:30'da İ.T.ü Gümüşsuyu Kampüsü Adam Talebe Yurdu giriş katındaki odamızda ve toplantı salonunda yapıyoruz. Çalışmaların hiçbir süre belli başlı mevzularla sınırı olan kalmayacağını ve isteyenin istediği mevzuda çabalama grubu oluşturabileceğini ve çalışmalarını yürütebileceğini de altını çizmeliyiz.






  • Türkiye'nin komşuları hakkında bilgi verir misiniz?


  • Türkiye'nin ekonomisi hakkında bilgi verir misiniz?


  • Türkiye'nin ekosistemi hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: AEGEE'nin açılımı nedir, hakkında bilgi verir misiniz?
AEGEE'nin açılımı nedir, hakkında bilgi verir misiniz?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aegeenin-aclm-nedir-hakknda-bilgi-verir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aegeenin-aclm-nedir-hakknda-bilgi-verir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content