Ağartılmak Nedir?

Büyük L. AĞARTILMAK -AĞARMAK AĞARTMA a. Ağartmak eylemi. *Foto. Bir duyarkatın işlenme evresi. (Bu evrede bir fototipin indirgenmiş ...








Büyük L.

AĞARTILMAK -AĞARMAK AĞARTMA a. Ağartmak eylemi.




*Foto. Bir duyarkatın işlenme evresi. (Bu evrede bir fototipin indirgenmiş gümüşü, çözünür bir tuza dönüştürülür ve tespit banyosuyla giderilir.) |j Optik ağartma, flüorışıl maddelerin katılmasıyla beyazların ve açık tonlu yerlerin ışığını artırma.

*Kuyumc. Kararmış maden yüzeyine gerçek rengini kazandırma işlemi

*Kürkç. Bir kürkün organik beyaz ya da sarı rengini talkla canlandırma işlemi.

*Şekere. Pişirilmiş bir şeker topağını parlak, yumuşak ve saydamsız duruma getirmek için çekip uzatma işlemi.

*Tekst. Tekstil elyafının rengini gidermek, onu susever duruma getirmek ve tüm yabancı maddelerden arındırmak amacını güden işlemlerin tümü. (Bk. an- sikl. böl.)

*ANSİKl. Kuyumc. Kıymetli maden alaşımları, süs eşyası olarak işlenirken, ateşle devamlı temas sonucu kararır. Ağartma işlemi, işlerinin sıhhatli yürütülmesi ve son cila işleminden ilkin parçanın gerçek rengine kavuşturulması açısından önemlidir Bunun için, parçanın oksit gideren çeşitli kimyasal bileşiklerle işlem görmesi, çoğunlukla da zaçyağt denilen sulu sülfrik asit çözeltisinde bir süre kaynatılması yeterlidir.

*Tekst. Sanayide ağartma, kumaşlara, örgülere ve azca oranda da olsa dokuma işleminden ilkin boyanacak eğrilmiş ipliklere uygulanır, iplikleri ağartma işlemi, bobinler ya da çileler halinde banyo dola- şımlı aygıtlarda kesikli olarak gerçekleştirilir. Eskiden kumaş ağartma işlemi kesikli bir sürece gore teknede yapılırdı; günümüzdeyse devamlı ya da yarı devamlı bir süreç uygulanır; bu süreçte ısı, ağartma etkeni ve dolayısıyla tepkime hızı gözönüne alınır. Geniş ve devamlı süreçte kumaş parçaları emdirme fularından sonrasında buharlama kazanından (100°C) ve ters yönde yerleştirilmiş bir takım yıkama teknesinden geçirilir. Yarı devamlı yöntemde buharlama kazanının yerini bir olgunlaştırma kazanı alır; kumaş gerek açık (J-Box) gerek sarılmış (Pad-Roll) halde, tepkime süresi süresince ve devamlı yıkama uygulanmadan ilkin bu kazanda tutulur. Örgüler ilmiklerinin dayanıksızlığı yüzünden bir çok süre kesikli süreçle ağartılır; bu amaçla ağartılacak madde ya dolaşımlı aygıtlara (Jet, Overflovv) konur ya da katlanmış örgünün yavaş ilerleyişiyle banyo hareketini ayarlayan makineler kullanılır.


* Naturel selüloz elyatını ağartmak. Bu işlem elyafın mühim seviyede bozurımasına ve ağırlık yitirilmesine neden olur; bu yüzden yalnızca beyaz renkte satılan, pastel nüanslarda boyanan ve baskıya giren kumaşlara uygulanır. En yaygın ağartıcı, oksijenli sudur ve çok ender olarak klorit ya da sodyum hipoklorit kullanılır (Javel suyu); hipokloritten daima soğuk ağartmada yararlanılır. Ağartmadan ilkin yapılması ihtiyaç duyulan iki işlem vardır: birincisi haşıl sökme'dir ve nişastalı maddeleri ya da kumaşın çözgü ipliklerinde bulunan bileşik haşıl karışımlarını gidermek için başvurulur; İkincisiyse sıcakta ve alkali ortamda kaynatma'dır; bu işlem mumları, çözünür boyar maddeleri ve yabancı maddeleri elemek için uygulanır. Ağartma, kumaşlara parlak bir beyazlık veren optik beyazlatıcı vurularak tamamlanabilir.

Bu tekniklerle pamuk, keten, nadir olarak kenevir ve jüt şeklinde tekstil ürünleri ağartılır. Sözkonusu teknikler, uzun süre kullanılan zanaatkâr şekillerinin yerini almıştır; bu yöntemlerde kumaş çayıra serilir ve ağartıcı fiil bir olasılıkla havayla ışığın etkisinden lanırdı.

* Yun ağartma. Yapağı yünü ya da kaba yün yıkama ile giderilen katı yabancı maddeler ve organik yağlar ihtiva eder. Kimi durumlarda yüne iyice işlemiş bitkisel tanecikleri ayıklamak için kömürleştirme ya da kimyasal pıtrak temizleme yoluna gidilir. Bu evrede yün ilk durumuna oranla göreli bir beyazlık kazanmıştır. Bundan dolayı kumaş ve ipliklere indirgeyici ya da oksijenli suyla uygulanan kesikli ağartma, yalnız açık renge boyanacak malzemeler için öngörülür. Kuşkusuz, iplik çekme ya da dokumaya hazırlama esnasında ipliklere yapışmış yağlayıcı ve haşıllayıcı maddeleri boyama işleminden ilkin gidermek gerekir.

* ipek ağartma. Pişirme'den sonrasında ipek, iplik, şerit, hurda ya da kumaş halinde, çoğunlukla kesikli tekniklere gore oksijenli suyla ağartılabilir.

* Kimyasal elyaf. Kimyasal elyaf, bilhassa bireşimsel elyaf, organik olarak beyazdır ve ağartma işlemi gerektirmez. Yalnızca organik elyafla karışık halde olursa işlemden geçirilir.







 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ağartılmak Nedir?
Ağartılmak Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agartlmak-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agartlmak-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content