Ağartma Nedir?

ağartma Doğal katışkıların fiziksel ya da kimyasal aracılarla giderilmesi sonunda rengin açılması, aklaşması. T. : beyazlatma İng.:...

ağartma

Doğal katışkıların fiziksel ya da kimyasal aracılarla giderilmesi sonunda rengin açılması, aklaşması.
T. : beyazlatma İng.: bleaching Fr.: blanchiment Alm.: Bleichung





ağartma

(kimya)
Fr.: blanchissage


ağartma

Sinem. Duyarkatın evrilme sırasında aldığı koyu rengi gidermek amacıyla filmi kimyasal işlemden geçirme.
T. : beyazlatma, açma İng.: bleaching Fr.: blanchiment Alm.: Bleichen, Bleichung


ağartma

1- kimya: Klorlu bileşikler, oksijenli su ya da optik gereçlerle yapılan renk açma işlemi. 2- sinema: Duyarkatın evrilme sırasında aldığı koyuluğu gidermek için, filmi kimyasal işlemden geçirme.
T. : kastarlama İng.: bleaching Fr.: blanchiment


ağartma

Çeltik tokmağı. (Akbaş, Adalıkuzu *Güdül -Ankara)










Ağartma. Renkli bir kumaşı beyazlatmak ya da başka bir renge boyamak için önce kumaşın doğal rengini gidermek gerekir. Sa­nayide birçok ürüne uygulanan ağartma işle­minin özü budur. Bu işlem özellikle iplik, dokuma, kâğıt hamuru, şeker ve un üretimin­de çok önemlidir. Örneğin, doğal rengi grimsi kahverengi olan keten lifleri önceden ağartıl-mazsa, ketenden dokunan masa örtüleri, çar­şaf ve mendiller istenen beyazlıkta olmaz. Bugün çeşitli kimyasal maddelerle uygulanan ağartma işlemi eskiden çok daha basit, ama çok uzun zaman alan yöntemlerle yapılı­yordu.

Ölülerini kar gibi beyaz keten bezlere sararak mumyalayan Eski Mısırlılar'ın keteni nasıl ağarttıkları bilinmiyor. Büyük olasılıkla bezleri suyla ıslattıktan sonra açık havada kurumaya bırakıyorlar, böylece nemin ve güneş ışığının etkisiyle ketenin doğal rengi yavaş yavaş açılıyordu.




12. yüzyılda Hollandalılar yeni yöntemler geliştirerek ağartma konusunda ustalaştılar. Keten kumaşları beyazlatmak için sırayla birkaç kez küllü su ve yağı alınmış süt (yayık ayranı) banyosuna batınyorlar, her banyo arasında güneşe sererek kurutuyorlardı. Yön­temleri çok etkiliydi, ama altı ay gibi uzun bir süre gerektiriyordu. Oysa bugün kumaşlann ağartılması için bir-iki gün yeterlidir.

Fransız kimyacı Claude Berthollet'nin 1785'te klor gazının ağartıcı özelliğini bulma­sı çağdaş ağartma yöntemlerinin başlangıcı oldu. O tarihten 14 yıl sonra lskoçyalı kimyacı Charles Tennant. klor gazıyla aynı işlevi gören, ama kullanımı daha kolay olan kimya­sal bir madde üretti. Bugün ağartma tozu ya da kireçkaymağı olarak bilinen bu madde kireç (kalsiyum oksit) ve klordan oluşan katı bir bileşiktir. Kullanılacağı zaman suda eritilir ve ağartılacak ürün bu sıvıya batırılarak be­yazlaşmaya bırakılır.

Ağartma tozu bugün de kullanılmaktadır; ama sanayide, sıvılaştırılmış klor ile kireçkay-mağının karışımı olan ve ağartma tozunun suda eritilmiş haline benzeyen sıvı ağartıcıla-rın kullanımı daha yaygındır. Keten, pamuk, reyon denen yapay ipek ve öbür dokumalar ile kâğıt hamuru genellikle bu tür sıvılarla ağartılır. Yün, ipek ve pamuklu dokumaların ağartılmasında hidrojen peroksit de çok kul­lanılır. Gerektiğinde naylon, orlon, perlon gibi yapay elyafın beyazlatılmasında da ağar-tıcı maddelerden yararlanılabilir. Ama bu ipliklerin üretimi sırasında, morötesi ışınları emerek sarımsı ipliklerin daha beyaz görün­mesini sağlayan bazı kimyasal maddeler kul­lanıldığı için, çoğu kez yapay elyafın ağartıl-masına gerek kalmaz.

Kaynak: Temel Britannica




Ağartma
Türk Dil Kurumu


ağartma

isim
1. Ağartmak işi






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ağartma Nedir?
Ağartma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agartma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/agartma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content