Ağsı Nedir?

ağsı sıfat, anatomi Ağ görünüşünde olan, ağ gibi örülmüş olan. Büyük L. AĞSI sıf. Ağ görünümünde olan şey için kul...

ağsı
sıfat, anatomi
  • Ağ görünüşünde olan, ağ gibi örülmüş olan.
















Büyük L.

AĞSI sıf. Ağ görünümünde olan şey için kullanılır.



Anat. Ağsı oluşum, beyin kökünün tepesinden ortasına kadar yaygın halde bulunan çeşitli boy ve biçimdeki hücreler yığını. (Bk. ansikl. böl.) || Ağsı tabaka, sidik torbasında bulunan ve işemede önemli bir rol oynayan kasılgan kas tabakası.
Ceb. Ağsı küme -»KAFES.
Jeomorfol. Ağsı toprak — POLİGON Al * ARKTİK TOPRAK.
Mat. Çözlm. Ağsı küme, sıralı bir küme olarak göz önüne alınan kafes. (Değerlerini IR'den alan V {hvh2) eH2, Sup (hvh2) eH ve Inf (h,.h2) eH biçimindeki fonksiyonların oluşturduğu H kümeleri ağsıdır.)
Yerbil. Lifleri ağı andıracak biçimde düzenlenmiş bir mineral için kullanılır.
ANSİKL. Ağsı oluşum beyin kökünün üç katında yer alır: köprüdeki ağsı oluşum, soğanilikJeki ağsı oluşum ve ortabeyinde- ki ağsı oluşum.

Dokusal bakımdan ağsı oluşum ikiye bölünür: ortadaki üçte ikisi büyük hücreli, yandaki üçte biri küçük hücrelidir. Ağsı oluşumdaki hücrelerin başlıca özelliği uzun dendritli oluşlarıdır; bu dendritler beyin kökünün büyük eksenine dikey bir düzlemde yer alır.


Ağsı oluşumun bağlantıları çok karmaşıktır. Getirici sinirler en başta omurilikten, beyincikten, beyin kabuğundan ve ağsı oluşumun öteki bölümlerinden gelir. Kimyasal aracılar kullanılarak ağsı oluşumun içinde özgül oluşumlar belirlenmiştir: noradrenerjik, dopaminerjik ve serotoni- nerjik sistemler.


Ağsı oluşum pek yaygın biyolojik birtakım işlevlerle ilintilidir:

1. beynin canlandırılması: uyanıklılık tepkisi, ağsı oluşumun uyarılmasıyla alınır, buna karşılık uyartılardan yalıtılmış beyin, sürekli uykuya eğilimlidir. Beyin kökünün tepe bölümündeki ağsı oluşum içinde bir yükselen canlandırıcı sistem bulunduğu düşüncesinin kökeni budur:

2. yönelme tepkisi;

3. ayakta duruş hareketleriyle göz hareketlerinin eşgüdümü;

4. ağsı oluşum-omurilik sistemleriyle kas gerilıminin denetlenmesi. Kas gerilimini köstekleyen bir sistemle kolaylaştırıcı ayrı bir sistem vardır ve bu İkincisinin rolü deserebrasyon katılığında görülür;

5. uyanıklık-uyku çevriminin denetlenmesi;

6. bazı yaşatkan işlevlerin (solunum, kalp kasılması, atardamar basıncı) denetlenmesi.

Bu işlevlerin ve bağlantıların karmaşıklığı bütünüyle aydınlatılamamıştır; ama ağsı oluşumun özellikleri öz nöronlarının özellikleriyle açıklığa kavuşturulmuştur: gerçekten de bu nöronlara pek çok sinir akışı (duyumsal, duyusal ya da merkez kökenli) yönelir ve akson'dan çıkan çok sayıdaki dallar sayesinde birçok hedefe götürücü sinirlerle mesajlar iletilir.





 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ağsı Nedir?
Ağsı Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ags-nedir_15.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ags-nedir_15.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content