Akdeniz Bölgesi'nde hangi hayvancılık yapılır? Akdeniz Bölgesi'nde Hayvancılık Faaliyetleri Hayvancılık Geçmiş yıllarda G...
Akdeniz Bölgesi'nde hangi hayvancılık yapılır?
Akdeniz Bölgesi'nde Hayvancılık Faaliyetleri
Hayvancılık
Geçmiş yıllarda Göksu deltasında büyük öneme haiz olan hayvancılık, günümüzde otlakların ziraat ve yerleşim alanları şeklinde kullanılmasıyla önemini yitirmiştir. Yazları bölgeye gelen 10-15 ailelik göçerler hayvancılıkla uğraşmakta olup, bu mevsim bölgedeki otlatma baskısı nispeten artmaktadır. Bilhassa dağlık kesimlerde yaşayan halkın geçim membaı hayvancılığa dayanmaktadır. Hayvancılık, yörenin ovalık kesiminde ahır hayvancılığı biçiminde gelişirken, yüksek kesimlerde bunun yerini mera hayvancılığı alır. Yörede en fazla yetiştirilen hayvanlar kıl keçisi, koyun ve sığırdır. Kümes hayvancılığında ise birkaç hususi çiftlik haricinde çoğu zaman aile işletmeciliği yaygın durumdadır.
Akdeniz Bölgesi'nde davet ve otlakların azca yer tutmasına rağmen beslenen hayvan sayısı bir fazlaca fazladır. Bu durumun sebebi devamlı yeşil kalabilen ve 800 m'lere kadar çıkabilen maki topluluğunun varlığıdır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları'nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bilhassa kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması sebebiyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi'nde arıcılık önemlidir.
Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu yüzden hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok minik baş hayvanlar beslenir. ülkedeki kıl keçilerinin ¼'ü koyunların ise %06'sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilmiş gelirin hayvancılıktan elde edilmiş gelire gore devasa yükseklikte olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık meydana getirilen bölgede elde edilmiş bal miktarının Türkiye üretimi içindeki oranı %12'dir. Deniz canlıları açısından pek varlıklı olmayan Akdeniz'de minik çapta balıkçılık yapılır.
Balıkçılık
Oldukça uzun bir kıyı şeridi olan alanda su ürünleri faaliyeti son zamanlarda gelişme göstermiştir. Bölgede kıyı ve açık deniz balıkçılığı yapılmaktadır.
Akgöl'de ticari kıymeti olan 4 balık türü bulunmaktadır. Bunlarda ikisi tuzluluğa töleranslı göçmen balık türlerinden olan yılan balığı ve haskefaldir. Öteki iki tür olan sazan ve karabalık ise gölde yumurtlarlar. Yılan balığı ve karabalık ihraç edilmekte iken öteki iki tür mahalli tüketime sunulmaktadır.
Paradeniz lagününde dalyan balıkçılığı yapılmaktadır. Deniz levreği, çipura, singit, sivriburun, karagöz, melanurya, sarıgöz, çizgili mercan ve mercan alanda avlanan balık türleridir.
Deltada, kıyı balıkçılığı tüm yıl süresince yapılmaktadır. Deltanın kuzeyinde yer edinen sulama kanallarında ise sazan ve kefal balıkları avlanmaktadır. Balıkçılığın yanısıra yörede mavi yengeç ve karides avcılığı da mühim bir yer tutmaktadır.
Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen ürünler nedir?
Akdeniz Bölgesi'nde bulunan iller nedir?
Zeytin niçin Akdeniz Bölgesi'nde değil Ege Bölgesi'nde yetiştirilir?
Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Hayvancılık
Geçmiş yıllarda Göksu deltasında büyük öneme haiz olan hayvancılık, günümüzde otlakların ziraat ve yerleşim alanları şeklinde kullanılmasıyla önemini yitirmiştir. Yazları bölgeye gelen 10-15 ailelik göçerler hayvancılıkla uğraşmakta olup, bu mevsim bölgedeki otlatma baskısı nispeten artmaktadır. Bilhassa dağlık kesimlerde yaşayan halkın geçim membaı hayvancılığa dayanmaktadır. Hayvancılık, yörenin ovalık kesiminde ahır hayvancılığı biçiminde gelişirken, yüksek kesimlerde bunun yerini mera hayvancılığı alır. Yörede en fazla yetiştirilen hayvanlar kıl keçisi, koyun ve sığırdır. Kümes hayvancılığında ise birkaç hususi çiftlik haricinde çoğu zaman aile işletmeciliği yaygın durumdadır.
Akdeniz Bölgesi'nde davet ve otlakların azca yer tutmasına rağmen beslenen hayvan sayısı bir fazlaca fazladır. Bu durumun sebebi devamlı yeşil kalabilen ve 800 m'lere kadar çıkabilen maki topluluğunun varlığıdır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları'nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bilhassa kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması sebebiyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi'nde arıcılık önemlidir.
Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu yüzden hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok minik baş hayvanlar beslenir. ülkedeki kıl keçilerinin ¼'ü koyunların ise %06'sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilmiş gelirin hayvancılıktan elde edilmiş gelire gore devasa yükseklikte olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık meydana getirilen bölgede elde edilmiş bal miktarının Türkiye üretimi içindeki oranı %12'dir. Deniz canlıları açısından pek varlıklı olmayan Akdeniz'de minik çapta balıkçılık yapılır.
Balıkçılık
Oldukça uzun bir kıyı şeridi olan alanda su ürünleri faaliyeti son zamanlarda gelişme göstermiştir. Bölgede kıyı ve açık deniz balıkçılığı yapılmaktadır.
Akgöl'de ticari kıymeti olan 4 balık türü bulunmaktadır. Bunlarda ikisi tuzluluğa töleranslı göçmen balık türlerinden olan yılan balığı ve haskefaldir. Öteki iki tür olan sazan ve karabalık ise gölde yumurtlarlar. Yılan balığı ve karabalık ihraç edilmekte iken öteki iki tür mahalli tüketime sunulmaktadır.
Paradeniz lagününde dalyan balıkçılığı yapılmaktadır. Deniz levreği, çipura, singit, sivriburun, karagöz, melanurya, sarıgöz, çizgili mercan ve mercan alanda avlanan balık türleridir.
Deltada, kıyı balıkçılığı tüm yıl süresince yapılmaktadır. Deltanın kuzeyinde yer edinen sulama kanallarında ise sazan ve kefal balıkları avlanmaktadır. Balıkçılığın yanısıra yörede mavi yengeç ve karides avcılığı da mühim bir yer tutmaktadır.
Hayvancılık Akdeniz Bölgesi'nde fazla gelişmemiştir. Akdeniz Bölgesindeki hayvanlardan en fazla bulunan kıl keçisidir. Ek olarak koyun, keçi ve Sığır, Toroslar'da yaylacılık sistemi ile yetiştirilir. Şundan dolayı bu hayvanın yaşamına uygun ortam Toroslar'ın sarp yamaçlarında bulunur.
Akdeniz Bölgesi'nde davet ve otlakların azca yer tutmasına rağmen beslenen hayvan sayısı bir fazlaca fazladır. Bu durumun sebebi devamlı yeşil kalabilen ve 800 m'lere kadar çıkabilen maki topluluğunun varlığıdır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları'nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bilhassa kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması sebebiyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi'nde arıcılık önemlidir.
Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu yüzden hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok minik baş hayvanlar beslenir. ülkedeki kıl keçilerinin ¼'ü koyunların ise %06'sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilmiş gelirin hayvancılıktan elde edilmiş gelire gore devasa yükseklikte olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık meydana getirilen bölgede elde edilmiş bal miktarının Türkiye üretimi içindeki oranı %12'dir. Deniz canlıları açısından pek varlıklı olmayan Akdeniz'de minik çapta balıkçılık yapılır.
Balıkçılık
Oldukça uzun bir kıyı şeridi olan alanda su ürünleri faaliyeti son zamanlarda gelişme göstermiştir. Bölgede kıyı ve açık deniz balıkçılığı yapılmaktadır.
Akgöl'de ticari kıymeti olan 4 balık türü bulunmaktadır. Bunlarda ikisi tuzluluğa töleranslı göçmen balık türlerinden olan yılan balığı ve haskefaldir. Öteki iki tür olan sazan ve karabalık ise gölde yumurtlarlar. Yılan balığı ve karabalık ihraç edilmekte iken öteki iki tür mahalli tüketime sunulmaktadır.
Paradeniz lagününde dalyan balıkçılığı yapılmaktadır. Deniz levreği, çipura, singit, sivriburun, karagöz, melanurya, sarıgöz, çizgili mercan ve mercan alanda avlanan balık türleridir.
Deltada, kıyı balıkçılığı tüm yıl süresince yapılmaktadır. Deltanın kuzeyinde yer edinen sulama kanallarında ise sazan ve kefal balıkları avlanmaktadır. Balıkçılığın yanısıra yörede mavi yengeç ve karides avcılığı da mühim bir yer tutmaktadır.
Kaynak:
Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen ürünler nedir?
Akdeniz Bölgesi'nde bulunan iller nedir?
Zeytin niçin Akdeniz Bölgesi'nde değil Ege Bölgesi'nde yetiştirilir?
YORUMLAR