Alay Köşkü Hakkında Bilgi

ALAY KÖŞKÜ . İstanbul’da, Babıâli karşısında, Gülhane Parkı’nın Alemdar Caddesi’ndeki giriş kapısının (eski ismi Soğuksu Kapısı) sol tarafın...

ALAY KÖŞKÜ. İstanbul’da, Babıâli karşısında, Gülhane Parkı’nın Alemdar Caddesi’ndeki giriş kapısının (eski ismi Soğuksu Kapısı) sol tarafında, ana caddenin Demirkapı’ya doğru döndüğü yerdeki kale duvarının köşesinde, Topkapı Sarayı’na ait minik köşk. 1616’da III. Murat tarafınca ahşap olarak yaptırılan köşk, 1810’da Sultan II. Mahmut tarafınca onarım ettirilerek şimdiki şeklini almıştır.


ALAY KÖŞKÜ. İstanbul’da, Babıâli karşısında, Gülhane Parkı’nın Alemdar Caddesi’ndeki giriş kapısının (eski ismi Soğuksu Kapısı) sol tarafında, ana caddenin Demirkapı’ya doğru döndüğü yerdeki kale duvarının köşesinde, Topkapı Sarayı’na ait minik köşk.


İmparatorluk döneminde padişahlar geçit törenlerini, alayları, idamları buradan seyreder, isyancılarla burada konuşurdu. Ordu sefere ayrılmadan ilkin şenlikler düzenlenirdi. Bu şenlikler içinde İstanbul esnafı alaylar halinde bu köşkün önünde geçit töreni düzenlerdi. Her sınıftan esnafın iştirak ettiği bu törenlerde mehter ekibi (mehteran) alayın önünde yer alırdı. Esnafın padişahı selamlamasından dolayı bu köşke Merhaba Köşkü de denilmiştir. Padişah, bu törenleri Alay Köşkü’nün açık penceresinden izler ve esnafın selamına karşılık verirdi.


Köşkün önündeki meydan bir sürü zamanı vakalara sahne olmuştur. Tarihçilerin Vakayi Vakvakiye dedikleri Çınar ayaklanmasından sonrasında (1650) ayak divanı burada kurulmuştur. Gene, IV. Mehmet zamanında Halep Valisi Haseki Mehmet Paşa’nın İstanbul’a getirilmesi ve adamlarıyla beraber idam edilmesi, bu köşkün önündeki meydanda olmuştu.


Çadır şeklinde 12 dilimli bir külah kubbenin üstünü örttüğü yapı, Ampir üslubunda yapılmış zarif bir köşktür. Külahtan çepeçevre saçaklar sarkmaktadır. Köşke, Gülhane Parkı’ndaki Soğuksu Kapısı’nın solunda görülen 8 basamaklı bir merdivenle girilir, üç kattan oluşan olan yapının en alt katı bodrumdur. Orta katı iki odalı, üst katı üç odalı ve iki salonludur. Köşkün, surun üstünde kalan kısmı 7 cephelidir ve her cephesinde birer penceresi vardır. Caddeye bakan cephesi mermer kaplıdır. Pencere üstlerinde kabartma çiçekli vazolar ve kemerler mevcuttur. Kemerlerin üstünde Hattat İzzet’in (Ozan Keçecizadede izzet Molla) yazdığı hicri 1225 tarihini taşıyan 14 dizelik kitabesi, birer satır halinde köşkü çepeçevre dolanmaktadır.


Üst katta, kubbenin ortasının altında büyük taht odası yer almıştır. Odanın tavanını örten çadır kubbenin içi on iki dilimli, alçıdan yapılmış kabartmalarla süslüdür ve tepesinde de kabartma dallardan oluşan bir askılık vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Alay Köşkü Hakkında Bilgi
Alay Köşkü Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alay-kosku-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alay-kosku-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content