Alay Nedir, Ne Demek, Anlamı

ALAY. Bir kimsenin, bir kesimin, bir olayın ya da bir şeyin komik, kusurlu, noksan yönlerim küçümsemek, eğlenme mevzusu yapmak, yermek. Bu ...

ALAY. Bir kimsenin, bir kesimin, bir olayın ya da bir şeyin komik, kusurlu, noksan yönlerim küçümsemek, eğlenme mevzusu yapmak, yermek. Bu fiil, söz, jest ve mimiklerle olabileceği benzer biçimde, yazı ile de yapılmaktadır.


Tarihin akışı içinde alay, şahıs ve gruplarca sevilmeyen kimseleri yermek ve bilhassa ileriki zamanlarda, sistemleri,metotları eleştirmek için devamlı kullanılan bir yergi aracı olmuş, günümüzde ise bir edebiyat türü olan mizahın ana öğelerinden birisi durumuna gelmiştir.


Alay, tiyatronun yanında beyaz perdede da kullanılmaya başlanmış, XX. yüzyılın başlarında ise karikatürün temel öğesi olmuştur.


ALAY. Üç taburdan oluşan askeri bir birlik. Alay orduda uzmanlık birliğini oluşturur. Bu birlik, piyade, tank, topçu, süvari benzer biçimde uzmanlık bölümüdür.


Alay üç taburdan oluşmakla beraber, alay karargâhı, sıhhat kısımı ve yardım birlikleri benzer biçimde destek kısımları de içermektedir.


Her alayın bir sancağı vardır. Alay komutanı ise albay rütbesindedir.


Osmanlı devletinin kurulmasından sonrasında askeri alandaki girişimler yogunlaşınca ordu, türlü uzmanlık mevzularını içeren tertipli bir yapıya kavuşturulmuş ve alay, ordunun temel öğesi olmuştur. Yeniçeri Ocağı’na rağmen Düzen-! Cedit’in kurulduğu dönemlerde alay, düzen adıyla anılmış, ama sonrasında bu addan dönülerek gene alay ismi kullanılmaya başlanmıştır. Osmanlı devletinde alay; beş bölük süvari, dört tabur piyade ve dörder toplu altı topçu bataryasından oluşurdu.


Osmanlılar döreminde, alay sözcüğüyle pek çok tamlama yapılmış, tamlamalar türlü şahıs ve kurumların isimleri olmuştur.


Alay Otomobili: Padişahların alaylarda bindikleri saltanat otomobili. Lando ismi ile de anılan bu otomobil son aşama süslü ve gösterişliydi.


Alay Beyi: II merkezlerindeki jandarma komutanı. Miralay rütbesi taşırlardı. Bu ünvan 1908 senesinde Alay kumandanı olarak değiştirilmiştir.


Alay Çavuşu: Ordudaki buyruk ve komutadan askeri haberdar kılan ve tellallar benzer biçimde bağırarak yerine getiren çavuş. Divan-ı Hümayun çavuşları da padişahların bir yerden başka bir yere gidişlerinde ya da geçit törenlerinde en önde yer alıp yolları açmakta görevlendirilirlerdi.


Padişahlar, ordu alayını alay köşkünden izlerlerdi.



Alay Sancağı: Resmi bayramlarda gemileri süslemek için kullanılan rengârenk bayrak.


Alay Sancağı: Resmi bayramlarda gemileri süslemek için kullanılan rengârenk bayrak.


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Alay Nedir, Ne Demek, Anlamı
Alay Nedir, Ne Demek, Anlamı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alay-nedir-ne-demek-anlam.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alay-nedir-ne-demek-anlam.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content