Alegori Nedir, Anlamı, Hakkında Bilgi

Alegori. Herhangi bir kavram ya da varlığın daha değişik bir nesne ile simgelenerek anlatılması. Latincede allegoria, Fransızcada allegorie,...

Alegori. Herhangi bir kavram ya da varlığın daha değişik bir nesne ile simgelenerek anlatılması. Latincede allegoria, Fransızcada allegorie, Osmanlıcada istiare-i temsilliye (temsili istiare) şeklinde kullanılmıştır.


Antik bütün ülkelerde ve bilhassa Orta Çağ da anlaşılması uzun açıklamaları gerektiren alegoriler yapılmıştır. Rönesans döneminde meydana getirilen alegoriler ise Yunan mitolojisinin mevzularından yararlanılarak hazırlanmıştır.


Peter Paul Rubens (1577-1640) ve Albrecht Dürer (1471-1528) benzer biçimde usta sanatçılar, kendi hayal güçlerini ama alegorilerde gösterebilmişlerdir. Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Raphael (1483-1520) ve Nicolas Poussin (1594-1665) benzer biçimde büyük ressamlar alegori resimlerinde çok başarı göstermiş olmuşlardır.


Edebiyatta ise, alegorik ifade başarıyla ortaya konduğunda büyük eserler yaratılmıştır. Dante’nin İlahi Komedya’sı ile Seyh Galip’in Hüsn-ü Sevgi’ı bunların en belirgin örnekleridir. Her iki yapıt de baştan sona alegorik bir anlayışla yazılmıştır. Bundan başka, yalnızca bir takım bölümlerinde alegorik öğelere yer veren eserler de vardır.


Divan edebiyatındaki mazmunlar, mecaz ve teşhis sanatları alegorik anlatımlardır, . Sevgilinin yüzü, mah (ay); dişi, dür (inci); dudağı, yakut ile simgelenmiştir. Tümüyle mazmunlar üstüne kurulu olan ve tasavvufi fikirlerin anlatılmasında simgelere başvurulan Divan edebiyatı için alegorik bir edebiyat diyebiliriz.


Alegori günümüzde de, bilhassa gerçeküstü anlayışla yaratılan eserlerde, edebiyatta, tiyatroda fotoğraf ve beyaz perdede başarı ile kullanılmaktadır.


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Alegori Nedir, Anlamı, Hakkında Bilgi
Alegori Nedir, Anlamı, Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alegori-nedir-anlam-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alegori-nedir-anlam-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content