Alkolün sebep olduğu psikozlar nedir? Alkol psikozları, emareleri nedir? Alkol Psikozları Hakkında Bilgi Alkol Psikozları; Bir takım kimse...
Alkolün sebep olduğu psikozlar nedir? Alkol psikozları, emareleri nedir? Alkol Psikozları Hakkında Bilgi
Alkol Psikozları;
Bir takım kimseler içkiye dayanamaz. Bir iki kadeh onlara fena etki eder, hastalanır, hatta çılgınlık hali gösterirler. Bu gibiler içtikçe kendini kaybeder, şuurlarında bulanıklık olur, hezeyanlar başlar. Kıskançlık, alınganlık davranışları görülür. Bazıları kendini tamamıyla kaybeder, bağırır, saldırır. Bu sırada elinden kaza çıkanlar, katliam işleyenler olur Niçin sonrasında ayılınca olanları, ya asla anımsamaz, ya da rüya benzer biçimde bilir. Bu şekilde kimselerin içki içmesi kendisi ve etrafı için bir felâkettir.
a) Delirium Tremens
Alkol zehirlenmesinden ileri gelir. Genellikle uzun müddet içki içenlerde ya da senelerce içtikten sonrasında aniden bırakanlarda görülür. Daha çok 35-40 yaşlarında ortaya çıkan bu halin kalıtımla ela ilgisi vardır.
Delirium Tremens nöbetinin başlıca emareleri titreklik ve türlü hayaller görmedir. Şahsın elleri, tüm vücudu, dili titrer. Heyecanlıdır, yerinde durması imkansız, korku içindedir. Bulunmuş olduğu yerde silâhlı insanoğlu, yılanlar, akrepler, fareler görür. Bu hayvanların vücuduna -saldırdığını zanneder. Kendisini meyhanede sanarak, Rakı getir garson! diye bağırır. Mesleğine özgü hareketler yapar ya da sözler söyler. Meselâ, sürücü ise direksiyon kullanır benzer biçimde kollarını oynatır, soldan gitsene diye bağırır. Bulunmuş olduğu yeri ve zamanı bilmez. Etrafındakiler! de tanımaz. Hikâyeler uydurur, meselâ, ırzına saldırı edildiğini, hırsızlar geldiğini söyler. Bu hastalar çok terler, dili paslıdır, nefesi kokar ve uyku uyuyamaz. Emareler yavaş yavaş kaybolarak kişi uyumaya başlar ve 3-6 gün içinde iyileşir.
Nöbet esnasında korku ile kendisini öldürenler, düşmanı zannederek karşısında bulunanları bıçaklayanlar vardır.
b) Ayyaşların Hezeyanları
Alkol psikozlarından birisi de hissi ve imgesel hezeyanlardır. Genellikle 35-40 yaşları içinde görülür. Kişi bazı sesler işitir. Kendisine sövgü ve hakaret ediliyor zanneder. Hepimiz onunla alay ediyor, öldürmek istiyor sanır. Dostlarını, aleyhinde tertiplere girişmekle itham eder. Bu şekilde hastalar kendisini kaybetmez. İdraki yerindedir, bulunmuş olduğu yeri ve zamanı bilir. Dikkat ve anlayışı normaldir. Ama çok sıkıntılı ve vesveselidirler.
c) Alkol Paranoyası
Aslolan emaresi şiddetli kıskançlıktır. Bu benzer biçimde şahıslar öfkeli ve ataktır. Kıskançlık ve zehirlenme hezeyanlarında bulunurlar. Meselâ onlara bakılırsa karıları, kızları fuhuş yolundadır, geceleri eve adam alırlar, gündüz süslenip fena evlere gitmektedirler. Kendisini haksız yere her insana deli ve sarhoş olarak tanıtırlar. Oysa o her şeyi bilir ve görür. Bir sürü şeyi öğrendiği için de onu zehirlemek isterler.
d) Korsakof Psikozu
Uzun vakit içki içenlerde, genellikle 30-40 yaşları içinde görülen bir tür bunama halidir. Emareleri şunlardır: Yeni şeyleri unutmak, bir takım hâtıralarda yanılmak ve masallar uydurmak.
Bu hastalar sakin, rahat ve halinden memnundur. Kol, bacak ve gözlerde nüzul oldukça sık görülür. Nevritler olur. İyi olanlar vardır fakat çoğu zaman netice kötüdür.
YORUMLAR