Allah’ın Varlığı ve Birliğinin Delilleri Nelerdir?

Allah’ın varlığı ve birliğinin delilleri nedir? Delillerin adları ve kısa açıklamaların yer almış olduğu yazımız. İnsan yaratılış olarak ak...

Allah’ın varlığı ve birliğinin delilleri nedir? Delillerin adları ve kısa açıklamaların yer almış olduğu yazımız.



İnsan yaratılış olarak akıl sahibi şu demek oluyor ki düşünen ve bilen bir varlıktır. Bu özelliğinden dolayı alemin meydana gelişi ve ahengini asla bozmadan işleyişi ile ilgili bilgi elde etmeye iş yapmaktadır. Böylelikle evrendeki bu düzenden hareketle bir yaratıcı fikrine doğru gitmektedir. Bunun sonucu olarak Allah’ın varlığına dair deliller elde etmeye iş yapmaktadır. Bu delillerden bir bölümü şöyledir:



İspatı Vücud Kanıtı: Kur’an’da Allah’tan bahseden ayetlerde genel anlamda onun sıfatları anlatılmıştır. Tevhid üstünde ısrarla durulmuş, Allah’ın ortağı ve benzeri olmadığı ifade edilmiştir. Ku-ran’a nazaran selim bir fıtrata haiz olanlar yaratanını rahatlıkla tanıyabilir.



Fıtrat Kanıtı: Allah’ın varlığına inanmak insan için tabii bir duygudur. Gaflet, direnme, kibir bir takım geçici hallerle körelebilir. Fakat hiçbir süre yok olmaz.



Hudus Kanıtı: Alemin sonradan yaratılması inancından hareketle bir yaratıcısının bulunduğuna dair delildir. Delile nazaran Âlem hadistir (yokken var edilmiştir), Her hadisin bir muhdisi (var edicisi) vardır. Âlemin muhdisi de Allah’tır.



İmkân Kanıtı: Alem değişik varlıklardan meydana geldiği için onun meydana gelmesi mümkündür. Mümkün varlık kendi kendisine var olamadığı için varlığını yokluğuna tercih edecek bir yaratıcıya gereksinim duymaktadır. Bu varlığın ise mümkün değildir, mecburi olması gerekir, işte bu varlık da Allah’tır.



Düzen/Amaç/Hikmet/İnayet Kanıtı: Alemde gerçekleşen tüm vakalar belli başlı bir seviye içinde gerçekleşmektedir. Bizler bu düzeni algılayabiliyoruz. Yeryüzündeki bu seviye akıl sahibi birinin eseridir. Bu sebeple evren akıl ve ilim sahibi Allah’ın eseridir.



Beşer Zamanı Kanıtı: Yeryüzünde yaşamış neredeyse tüm insanoğlu görüş din ve mezhepleri ne olursa olsun öncesiz ve kadim bir yaratıcının varlığını kabul ederek ona yakarma etmişlerdir. Nereye gidilirse gidilsin bir tanrı fikrine rastlanılmıştır.



İhtira Kanıtı: Yeryüzündeki tüm varlıkların yaratıldığını, ilkin cansızken kendilerine akıl ve bilinç giydirildiğini görüyoruz. Her yaratılan şeyin bir yaratıcısı olması gerekir. O da Allah’tır.



Hareket Kanıtı: Evrende hareket halinde olan pek çok varlığı görüyoruz. Bu sebeple her hareket edenin bir hareket ettiricisi vardır. O da Allah’tır.



Kemal Kanıtı /Ekmel Kanıtı: İnsanda de bir mükemmellik düşüncesi olduğunda kuşku yoktur, insanoğlunun kendisi noksan olduğundan bu fikir kendisinden gelemediği benzer biçimde yoktan da gelemez. Bu sebeple bu mükemmellik tasavvuru fakat kendisi muhteşem ve mutlak olan Allah’tan gelmedir.



Sufilerin İrfan, Marifet Kanıtı: Sufiler Allah’ın varlığı mevzusunda düşünmeyi tutarlı bulmamışlar, bu mevzuda aklın insanı yanıltabileceğini söylemişler, irfan, marifet ve marifetullah denilen ve kalp ile Allah’ın varlığının algılanması anlamına gelen keşfe dayalı bilgiyi önemsemişlerdir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Allah’ın Varlığı ve Birliğinin Delilleri Nelerdir?
Allah’ın Varlığı ve Birliğinin Delilleri Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/allahn-varlg-ve-birliginin-delilleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/allahn-varlg-ve-birliginin-delilleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content