Alp Dağları Hakkında Bilgi

Alp Dağları ile ilgili genel bilgiler. Alp Dağlarında yer edinen tepeler, geçitler ve keşifler hakkında temel bilgiler. Alp Dağları , dünya...

Alp Dağları ile ilgili genel bilgiler. Alp Dağlarında yer edinen tepeler, geçitler ve keşifler hakkında temel bilgiler.



Alp Dağları, dünyanın en mühim dağ zincirlerinden biridir. Fransa’da Nice yakınlarından başlayarak İtalya’yı kuzeyden bir yarım daire şeklinde çevirir, Adriya Denizi’ndeki Trieste kıyılarında sonlanır.



Alplerin uzunluğu 1.200 km. dir. Eni 150-300 km. içinde değişiyor. Averaj yükseklik 2.500 metredir. Orta Avrupada Almanya, Avusturya ve İtalya topraklarının bir kısmını kaplar.



Garp, Orta ve Şark Alpler diye üçe ayrılan Alp Dağlarının başka kolları da vardır. Dinar Alpleri, Karpat Dağları Alplerin bir koludur. Aynı şekilde, Apeninler, Bulgaristan’daki Balkan Dağları ve Yunanistan’daki Pindus Dağları da Alplerin birer koludur. Alplerin batıdaki en mühim kolu Apeninlerdir.



Alp Tepeleri



Alp Dağlarının en mühim tepesi Cenup-Şark Fransa’da Mont Blanc’dır (4810 m.). Mont Blanc’dan sonrasında en yüksek tepe Mont Rosa’dır (4635 m.). Başka mühim tepeler şunlardır: Bernuna (4052 m.), Jungfrau (4272 m.), Matterhorn (4500 m.), Gran Paradiso (4060 m.)



Alp Geçitleri



Garptan doğuya doğru sıra ile, başlıca geçitler şunlardır: Mont Genevre, Mont Cenis (Paris-Roma ekspresi buradan geçer), Saint Bernard, Simplon (Simplon Ekspresi buradan geçer), Saint Gotthard (Riviera Ekspresinin yolu üstündedir) ve Brenner (Roma-Beriin Ekspresi buradan geçer). Hannibal M. O. 218 de Mont Genevre, Napoleon da 1800 de Saint Bernard geçidinden ordularını geçirmişlerdir.



Buzullar



Alp Dağlarında 1200 kadar buzul olduğu tahmin edilmektedir. En mühim buzul Mont Blanc’ın şimal yamacındaki «Mer de Glace» (Buz Denizi) buzuludur. Berne Alplerindeki Rhöne Buzulu ise Rhöne nehrinin kaynağını teşkil eder. En uzun buzul İsviçre’deki Aletsch Buzulu’dur.



Dere, göl ve çağlayanlar



Çok eski devirlerde Alp Dağlarındaki buzullar bir sürü dere ve göl yataklarını kazmıştır. Son aşama güzel manzaralı olan Cenevre, Zürich, Lucerne, Lugano göllerinin kıyılarında dinlenme bölgeleri yapılmıştır. Şimal İtalya’da tabii güzelliğiyle tanınmış göller ise Como, Garda ve Maggiore’dir.



Alp Dağlarındaki göllerin en büyüğü Konstanz gölüdür. Büyük seviyede yağmur ve kar yağan Alp Dağlarından bir sürü nehirler doğar. Bu nehirlerin başlangıcında Ren ve Po gelir. Ren, Konstanz Gölünün içinden geçerek akar. Tuna nehrinin de bir sürü kolları Alp Dağlarından akan sularla beslenir. Akdenize akan Rhone nehrinin membaı da Alp Dağlarıdır.



Eriyen karlar Alp Dağlarında yüzlerce çağlayan meydana getirir. Bunlardan biride elde edilmiş elektrik enerjisi İsviçre ve İtalya’daki fabrikalara gönderilir.



Alplerde Keşifler Önceleri bir tek Alp Dağlarındaki geçitleri sağlamak için meydana getirilen bulgu seyahatleri 1700 yıllarından sonrasında yüksek tepeleri fethetmek amacını gütmüştür. Bu iş yerlilerden çok, başka memleket sporcularını ilgilendirmiş, Alp Dağları ile ilgili kulüpler kurulmuştur. Mühim tepelerin fetih tarihleri şunlardır: Mont Blanc (1786), Jungfrau (1811), Mont Pelvoux ( 1848), Mont Rosa (1855), Matterhorn (1865).

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Alp Dağları Hakkında Bilgi
Alp Dağları Hakkında Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alp-daglar-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/alp-daglar-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content