Arnavut’ların Garip Gelenekleri

Avrupa’da çok ufak bir mıntıkaya sıkışmış ve bilhassa Besa, Dukagin Yasaları ve silaha olan düşkünlükleri ile Arnavutların bize acayip gelen...

Avrupa’da çok ufak bir mıntıkaya sıkışmış ve bilhassa Besa, Dukagin Yasaları ve silaha olan düşkünlükleri ile Arnavutların bize acayip gelen sayı ve gelenekleri hakkında bilgi.



Arnavutlar aileye büyük ehemmiyet verir. Baba ailenin tam hakimidir. Her aile mümkün olmasıyla birlikte çok çocuk yetiştirmek ister. Evlenen adam çocuklar da baba evinde oturmakta devam ederler. Böylelikle, büyük bir aile kurulur. Aile başkanının sözü çok geçer. Ama o öldükten sonrasında yerini ailenin en büyük erkeği alır. Eğer ailenin başkanı işleri çekip çeviremiyecek kadar yaşlanır ya da hasta olursa o süre, tüm ailenin sonucu ile, yerine başka birisi seçilir.



Ev işleriyle beraber tarlada analiz etmek da hanıma düşer. Kabile (Aşiret) çarpışmaları yüzünden erkekler içinde ölüm fazla olduğundan, kadının ailedeki yeri çok önemlidir.



Evlenmeler aynı yaşam seviyesindeki aileler içinde yapılır ve damatla kızın babası içinde sanki pazarlıkla kararlaştırılır.



Gayrimeşru münasebette bulunan evli hanımlar, Arnavut geleneğine gore, ölüm cezasına çarptırılır.



Kabile Yaşamı



Aileden sonrasında, Arnavutlar’ın en mühim topluluğu kabiledir. Kabileler çok süre tabiatın bağrında yaşarlardı. Kabile isimleri da dağ adlarından seçilir. Zamanımızda bu kabilelere ama Şimal Arnavutluk’ta rastlanmaktadır. Arnavutluk’ta başlıca 65 kadar kabile olduğu tespit edilmiştir.



Arnavut kabilelerinin yaşamını düzenleyen ve geleneklere dayanılarak yapılmış bir kanun vardır. Dukagin Kanunu denen bu kanunun hükümlerine gore cemiyet yaşamının temeli şu üç esasa dayanır : 1) Aile; 2) Kabile; 3) Kan davası.



Bîr eve saldırı edilmesi, vadedilen kızın verilmemesi, borcun ödenmemesi, sözle ya da başka herhangi bir biçimde sataşılması, nihayet, aileden birisini öldürmek Arnavutlar’ın meşhur kan davalarının başlamasına neden olur. Arnavutlar’ın bu konudaki anane ve inanışları çok güçlü olduğundan, kan davasını gerektirecek bir hal oldu mu kesinlikle kan dökülür. Çünkü kanuna gore bu meseleler bir namus meselesidir. Namusu olmayan bir insan ise ölmesi ihtiyaç duyulan bir kimsedir.



Arnavut Gelenekleri



Arnavut geleneğine gore, ev gölgesinde adam öldürülmez, çünkü ev mukaddes sayılır. Öldürülen insanın tüfeği alınmaz. Bir kan davası esnasında hanımlar, sulh isterlerse, beşiği ters çevirirler. Bu hareket kavgayı durdurmaya kafi gelir. Çünkü ırkın devamı bakımından beşik mukaddes sayılır. Din adamları, hanımlar ve tabanca taşıyacak yaşa gelmemiş adam çocuklar kan davası dışı sayılırlar.



Kan davası yüzyıllardan bu zamana kadar Arnavutlar içinde yıkım halinde sürüp gelmiştir. Osmanlıların bu konuyu önlemek için yapmış olduğu çabalama mühim bir netice vermediği şeklinde, Arnavutluk hükümetinin sarfettiği gayretler de kan davasına son verememiştir. Bilhassa memleketin kuzeyinde kan davası hala devam etmektedir.



Arnavutlar misafire son aşama saygı gösterirler. Bir aşiret (kabile) yolcu edeceği misafiri kendi sınırına kadar götürür. Misafiri yolcu eden Arnavut kan davası haricinde tutulur. Arnavut’lar “Besa” söylediği süre sözünü kesinlikle tutan ve verdiği bu sözü kesinlikle tutan kişilerdir.



bilhassa Osmanlı idaresinde bulunmuş olduğu sırada islamiyet Arnavutlar içinde çok yayılmıştır. Bugün nüfusunun büyük bir bölümü Müslümandır. Bununla birlikte Protestan ve Katolikler de vardır. Din farkının cemiyet yaşamı üstünde bir tesiri yoktur. Giyiniş ve yaşayış adetleri din farkına gore değişmez. Arnavutlar’ın kendilerine özgü giyim özellikleri vardır. Bunların başlangıcında adamların giydirilmiş olduğu bir tür ak fes gelir. Erkekler çok süre dönem da sararlar. Kabilelere gore kılıklarda değişimler görülür. Hıristiyan bölgelerde dahi hanımlar kendilerini az gösterir. Ama denize yakın bölgelerde oturan Arnavutlar Batılılar şeklinde giyinirler.



Arnavutlar genel olarak ahşap evlerde otururlar. Köy evleri ise taş ve kerpiçten yapılmıştır. Köyler mümkün olmasıyla birlikte yolsuz, sarp yerlerdedir. Evlerde duvarlardaki ufak delikler pencere vazifesi görür. Bunun sebebi düşmanlardan korunmak endişesidir. Bîr de yerlilerin «kula» söylediği bir nevi tahkimli evler vardır. Bu evler daha çok kan gütme geleneğinin en fazlaca rastlandığı yerlerde görülür.



Arnavutlar’ın en büyük özelliği silaha olan düşkünlükleridir. Daima en yeni silahları almaya çok meraklıdırlar. Sürekli olarak kan davaları içinde yaşadıklarından bu konuyu da tabii görmekte fayda vardır. Ağızdan dolma silahlardan otomatik tabancalara kadar her türlü tabanca kullanıla gelmiştir. Bir Arnavut, tabanca elde etmek için sığır ve koyunlarını dahi satmaktan çekinmez.



Arnavutlar genel olarak çevik, yürekli, namuslu ve geleneklere bağlı, onur ve onur duygularına çok ehemmiyet veren kimselerdir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Arnavut’ların Garip Gelenekleri
Arnavut’ların Garip Gelenekleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/arnavutlarn-garip-gelenekleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/arnavutlarn-garip-gelenekleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content