Asansörler Hakkında Bilgi

İnsanları dikine çıkarıp dikine indirmeğe yarayan araçlar. İlkçağ’da Roma’da, çok varlıklı kişiler, binaların katlarını, bir makara ve çıkrı...

İnsanları dikine çıkarıp dikine indirmeğe yarayan araçlar.


İlkçağ’da Roma’da, çok varlıklı kişiler, binaların katlarını, bir makara ve çıkrık sistemiyle iki dikme içinde yukarı çekilen bir koltuğa oturmuş olarak çıkarlardı. XVI. yüzyılda, çağıl asansörlerimizin bu eski atasına, uçan iskemle denirdi.


Ortaçağ’da bir takım manastırlarda şimdiki asansörleri çağrıştıran bir araçtan yararlanılırdı. Rahip ve rahibeler kolay bir çıkrık ya da bucurgatla işletilen bu araçla manastıra girer, çıkarlardı. Bu şekilde yabancıların ve haydutların girmesi önlenmiş olurdu.


Bir icadın geçmiş olduğu aşamalar İlk hidrolik kaldırıcı 1867’de Fransız mühendisi Edoux tarafınca yapılmış oldu. Bu araca asansör ismini o koydu. Su basıncıyla işleyen bir tür büyük piston, kabini yukarıya doğru itiyordu. Bu sistem oto bakım ve servis istasyonlarında bugün de kullanılmaktadır.


1880’de Alman Werner von Siemens tarafınca buluş edilen elektrikli asansörde kuyunun tepesine yerleştirilmiş motorlu bir makara bulunmaktadır. Motora bağlı makara askı halatlarım döndürür; halatların bir ucuna kabin, diğer ucuna karşı ağırlık bağlıdır.


Büyük bir güvenlik


Alınan türlü güvenlik tedbirleri yardımıyla asansörün hiçbir tehlikesi yoktur. Askı halatları kabin ağırlığının yedi katma dayanacak kadar güçlüdür. Gene de bu tür şeyler kopacak olsa ya da makara boşansa bir «paraşüt» düzeneği raylar üstünde sıkıştırıp düşmesini önler. Bununla birlikte kabin üstündeki durdurma (stop) düğmesi ve imdat zili bu güvenliği pekiştirir. Bunlardan biride başka bir de kapılar açıkken asansörün çalışmasını önleyen düzenek bulunmaktadır.


Hız ve güç


En büyük asansör kabinleri 60 şahıs alır. En hızlıları saniyede ortalama olarak 8 metre hızla (saatte 30 kilometreye yakın) çıkar. Kulelerde ve gökdelenlerde otuz dakika içinde 10 000 kişiyi taşıyabilecek güçte, bataryalarla donatılmış sayısız asansör vardır. 1 sene içinde 3 milyon ziyaretçi, Eiffel Kulesi’nin asansörlerini kullanır.


Salt yük çıkarmağa yarayan asansöre yük asansörü denir. Bunların da en güçlüleri, bir takım “kanallarda alavere havuzlarının yerini alan ve gemileri, çok büyük havuzlar içinde yukarı kaldırarak üst düzeydeki kanallara geçiren vapur yükselticileridir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Asansörler Hakkında Bilgi
Asansörler Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/asansor.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/asansorler-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/asansorler-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content