Babür İmparatorluğu Hakkında Bilgi

Babür İmparatorluğu : Hindistan’da kurulan büyük Türk devleti (1526-1858). Baba tarafınca Timur’un, ana tarafınca Cengiz Han’ın soyundan gel...

Babür İmparatorluğu: Hindistan’da kurulan büyük Türk devleti (1526-1858).


Baba tarafınca Timur’un, ana tarafınca Cengiz Han’ın soyundan gelen Zahirüddin Muhammet Babür, Fergana hükümdarı olduğu süre (1494) on bir yaşlarında bir çocuktu. Bu sebeple saltanat iddiasında bulunan amcasının, dayısının ve daha başkalarına ait hücumuna uğradı. Hepsiyle çarpıştıysa da sonunda tahtından oldu (1501).


taht ardında


Babür bu çarpışmalar içinde pişmiş yürekli, iradeli, ince zekâlı bir adamdı. Yenilgisinden yılmadı, tarafındaki askerleri ile beraber Afganistan’a geçti, büyük bir güçlükle karşılaşmadan Kâbil’i ele geçirdi (1504). Merkezi Kâbil olmak suretiyle minik bir devlet kurdu, Fergana ve Semerkant’-tan kaçıp gelen Türkleri de buralara yerleştirdi. Bir süre eski ülkesini geri alabilmek, egemenliğini Türkistan’a yaymak için savaştıysa da bir netice alamadı. Bunun üstüne gözünü Hindistan’a çevirdi.


Hint padişahı Babür


O zamanlar Hindistan kargaşalık içinde bir ülke, bir ülkeden de öte âdeta bir kıtaydı. Babür bu durumu fırsat bilerek güneye yöneldi. Aslına bakarsanız o sırada Delhi padişahlığı için kendisine başvurmuşlardı. Bu fırsattan yararlanarak Hindistan’a yürüdü, 1524’te Pencap’ı, 1526’da kanlı bir çarpışma sonunda Delhi’yi ele geçirdi. Art arda diğeri büyük şehirleri de ele geçirerek 1528’e kadar Şimal Hindistan’ın fethini tamamladı.


Babür’ün kurduğu imparatorluk 1858’e kadar 332 yıl sürdü. Babür’ün ölümünden sonrasında yerine geçen Hümayun devrinde imparatorluk sarsıntı geçirdiyse de onun oğlu Ekber Şah zamanında en yüksek kudretine ulaştı. Avrupalıların Büyük Moğol İmparatorluğu ismini verdikleri bu büyük Türk-Hint İmparatorluğu Babür ve Ekber şahların attığı sağlam temeller yardımıyla yüzyıllarca yaşadı.


Babürname


Babür, bununla birlikte şairdi. Başından geçenleri, başarılarını ve yenilgilerini bu eserinde anlatmıştır. Türkçenin Çağatay diyeleğinde yazılmış olan Babürname büyük dillerin hepsine çevrilmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Babür İmparatorluğu Hakkında Bilgi
Babür İmparatorluğu Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/babur.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/babur-imparatorlugu-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/babur-imparatorlugu-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content