Astronomi Hakkında Bilgi

Gökcisimlerinin konumunu, devinimlerini ve yapısını İnceleyen ilim. Astronomi , bilimlerin en eskisidir. Eski uygarlıkların gökbilimci rahip...

Gökcisimlerinin konumunu, devinimlerini ve yapısını İnceleyen ilim.


Astronomi, bilimlerin en eskisidir. Eski uygarlıkların gökbilimci rahipleri, gökcisimlerini ve bunların devinimlerini, hep aynı yerde duran noktalar yardımıyla gözlemek için gözlem kuleleri yaptırmışlardı. O vakit asla kuşkusuz çıplak gözle meydana getirilen bu gözlemler sonucunda zamanı ölçebilmiş ve ilk takvimleri düzenlemişlerdi.


Astronomi


Astronomi


Gözlemevleri ve çağdaş astronomi


Güneş Dünya’nın değildir, Dünya Güneş’in çevresinde döner. Bu mühim gerçeği tanıtlayan Polonya’lı alim Kopernik (1473-1543) çağdaş astronominin babası sayılır. Ama gözlemevi denebilecek ilk yapı, XVI. yüz- ¡ yılda, Danimarka’iı Tycho Brahe’nin (1546-1601) yaptırmış olduğudur. Tycho Brahe âletlerinin doğruluğu (ve keskin gözü!) yardımıyla, 1 500 yıldızın konumunu saptadı. Mars gezegeni ile ilgili gözlemleri o denli doğru çıktı ki, Alman bilgini Kepler (15711630) hesaplarında bu sonuçlardan yararlanabildi.


” 1609’da İtalyan Galilei (1564-1642) gökcisimlerine ilk kez bir dürbünle baktı. Ve gördükleri, onu hayrete düşürdü: Ay’da dağlar, Satürn’de halkalar, “Güneş’te lekeler!..


Ondan sonrasında astronomlar, giderek daha büyük dürbünler kullandılar: ABD Birleşik Devletleri’nde, Yerkes’deki dürbünün uzunluğu 19 metre, objektif çapı 102 santimetredir. Daha büyük dürbün yapmak teknik bakımdan güç olduğundan içbükey aynalı teteskop’lar yapılmağa başladı; şimdi bunların çok büyükleri var: ABD Birleşik Devletleri’nde Palomar Dağı’ndaki teleskopun çapı 5 metredir; daha kısa sürede Sovyet astronomları, 6 metrelik bir teleskop yaptılar.


fotoğraflar ve ölçüler


Eskiden gökcisimlerinin yüzeyinde görmüş olduğu detayları çizebilmesi için astronomun güzü keskin, kalemi usta olmak gerekiyordu. Bugün ise, Ay ve yakın gezegenler, uzay gözlem araçları ile yakından seyredilip incelenmekte, elde edilmiş bilgiler ve fotoğraflar radyo kanalıyla Dünya’ya gönderilmektedir.


Yıldızlara ve bulutsu gökcisimleri ne erişince, en iyisi onların fotoğrafını çekmektir. Çünkü gözümüz ışığı biriktiremez: bir yıldız yeterince parlak değilse, uzun süre onun bulunmuş olduğu noktaya bakılsa dahi gözle görülemez. Buna karşılık, teleskopun önüne yerleştirilecek fotoğraf camı, ne kadar uzun süre açık bırakılırsa o denli iyi etkilenir. Netice sanki bir olağanüstüdür, çünkü en keskin gözün hiçbir şey göremediği yerde, fotoğraf camı, açık kalmış olduğu dakikalar ve saatler içinde küçücük noktalarla bezenir ki bu tür durumlar, gözle görülmeyen yıldızların ve bulutsuların izleridir. Nitekim, bu yöntem yardımıyla, 1930’da,. Plüton gezegeni bulunmuştur.


astrofizik


Uygar keşifler, evrenin tanınmasında ilgi çekici ilerlemelere yol açmış ve astronominin yeni bir dalı doğmuştur: astrofizik. Mesela, cam prizmanın ak ışığı tayf denilen gök-kuşağındaki şeklinde türlü renklere ayrıştırdığını biliriz. Oysa, yıldızları oluşturan kimyasal elementlerin her birisi değişik ışın çıkarır. Buna gore spektrograf (hususi prizmalı araç) yardımıyla, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızlarda bulunan maddeler ortaya Çıkarılabilir. Bu yöntem yardımıyla gökcisimlerinin de, Dünya şeklinde, aynı elementlerden oluştuğu anlaşılmıştır.


Yer değişiklik yapma, rengi de değiştirdiğinden, buna bakarak bir gökcisminin Dünya’dan ne hızla uzaklaştığını ya da Dünya’ya ne hızla yaklaştığını hesaplamak da mümkündür.


Gözlemevlerinde başka araçlar da vardır. Bunlardan biride, radyoteleskop’lara değinelim: bu araç son aşama hassas bir radyo alıcısıdır, dev şeklinde antenleriyle, gökcisimlerinin yaymış olduğu dalgaları yakalayarak onlar hakkında kıymetli bilgiler sağlar.



çok yönlü bir ilim


çok yönlü bir ilim


Astronomlar, en yakın yıldızların devinimindeki düzensizlikleri inceleyerek bunların çevrelerinde gezegen bulunduğunu ortaya çıkarabilirler. Bazıları, meteorolojik tahminler için çok mühim olan, Güneş Iekelerindeki değişimleri gözler. Nihayet, bazıları da, tutulma olaylarının tarih ve saatini evvel bilmek için gezegenlerin, Güneş’in, Ay’ın, hattâ suni Uyduların konumunu saptamak için hesaplar yaparlar. Tüm emekler gemicilere destek sunar, gelgitleri evvel haber vermeğe yarar ve bizler dünyalılara sayısız hizmet görür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Astronomi Hakkında Bilgi
Astronomi Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/astronomi.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/astronomi-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/astronomi-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content