Bakanlıkların Görevleri

Bakanlıklar: Hükümet işlerinin yürütülmesinde en yüksek mesuliyet taşıyan uzmanlık kuruluşları. Her bakanlık kendi hizmet branşında yapılma...

Bakanlıklar: Hükümet işlerinin yürütülmesinde en yüksek mesuliyet taşıyan uzmanlık kuruluşları.


Her bakanlık kendi hizmet branşında yapılması ihtiyaç duyulan işleri yüklenir ve hizmeti, halkın en kolay yararlanabileceği şekilde yerine getirebilmek için lüzumlu teşkilat ağını kurar.


Her bakanlığın başlangıcında bir bakan bulunmaktadır. Bakanın birinci derecedeki yardımcısı müsteşardır. Ondan sonrasında bakanlık örgütünü oluşturan genel müdürlükler, müdürlükler ve bunlara bağlı taşra örgütü gelir.


Hak Bakanlığı. Hak işlerinin tertipli olarak yürütülmesi için lüzumlu işleri ve işlemleri yapar. Kanunların uygulanışını izler, mahkemelerin kurulma ve kaldırılma işleriyle ilgilenir, kamu davası mevzusunda savcılara buyruk verebilir, ceza ve tutuk evlerinin yapımı, bakımı benzer biçimde işlerle ilgilenir.


Millî Müdafa Bakanlığı. Millî güvenliğin sağlanması ve Silâhlı Kuvvetler’in muharebeye hazırlanması amacıyla kurulmuştur. Barışta ve harpte askere alma hizmetlerinin yürütülmesi, ordunun silâh, araç ve gereçleriyle her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, harp sanayii ile ilgili emekler görevleri içindedir.


İçişleri Bakanlığı. Ülke çapındaki  hükümet yönetiminin en yüksek kademesidir. Yurdun kolluk ve güvenliğini sağlamak, sınırlarda, kıyılarda ve karasularında lüzumlu koruma tedbirlerini alabilmek, kaçakçılık ve benzeri vakaları seyretmek, yönetimle ilgili kanunları uygulamak, karayollarında trafiği tanzim etmek, filimleri ve senaryoları yayımından ilkin incelemek, geçişlik işlerini yürütmek, sivil müdafa işlerini tanzim etmek, nüfus kayıtlarını tutmak, sığınmacı ve göçmen işleri bu bakanlığın görevleri arasındadır.


Dışişleri Bakanlığı. Hükümetin dış politikasını uygulamakla görevli olan bu bakanlık bununla beraber devletin yabancı ülkelerde temsil edilmesini sağlar. Türlü antlaşma, sözleşme ve anlaşmaların hazırlanması ve yapılması, devletin ve vatandaşların yabancılara karşı haklarının savunulması, yabancı ülkelerdeki Türk vatandaşlarının özlük işleri ve NATO, Birleşmiş Milletler ve benzeri internasyonal kuruluşlarda Türkiye’nin temsil edilmesi, başka ülkelerdeki Türk azınlıkların kültür ve varlıklarının korunması, bu bakanlığın görevleri arasındadır.


Maliye Bakanlığı. Bu bakanlığın ana görevlerinin başlangıcında devlet bütçesinin hazırlanması gelir. Meclis’in onayından geçtikten sonrasında bütçenin uygulanmasını izler. Devlet gelirlerinin başlıca membaı olan vergileri toplamak da Maliye Bakanlığı’nın ödevidir. Para, kredi, borçlanma işleri, yabancı ya da internasyonal parasal kuruluşlarla görüşme ve anlaşma yapılması da bu bakanlığın görevleri arasına girer.


Millî Eğitim Bakanlığı. Ulusun bilgi, sanat, kültür ve teknik mevzularda modern düzeye erişmesini sağlamak amacıyla ilk, orta, yüksek dereceli okullar, akademiler, meslekî ve teknik tahsil kuruluşları, enstitüler, kurslar açmak, bu tür şeyler için yapı, öğretmen ve donanım sağlamak, hususi tahsile muhtaç çocuklarla ilgilenmek, ders programlarını tanzim etmek, Türk kültürünü tanıtıcı yayınlar yapmakla görevli bakanlıktır.


Imar Bakanlığı. Ulaştırma işlerinin altyapısı demek olan karayolları, demiryolları, limanlar, barınaklar, havaalanları, akaryakıt boru hatları benzer biçimde tesisler ile devlet ve kamu binalarının yapımı bu bakanlığın başlıca görevleridir.


Tecim Bakanlığı. Bakanlığın temel görevi iç ve dış ticareti tanzim etmek, gelişmesini sağlayıcı tedbirler alabilmek ve denetlemektir. Onun için tecim ve endüstri odaları, esnaf kuruluşları, bankalar, kooperatifler türlü yönlerden bu bakanlığın denetimindedir.


Sıhhat ve Toplumsal Yardım Bakanlığı. Bu bakanlığın görevleri dört grupta toplanır: koruyucu hekimlik, tedavi edici hekimlik, toplumsal yardım işleri ve özgür hekimlik ile eczacılık çalışmalarının düzenlenmesi. Şahıs ve cemiyet sağlığının korunması için lüzumlu tedbirleri alabilmek, bulaşıcı ve salgın hastalıklarla harp, çevre sağlığı ve beslenme koşullarının iyileştirilmesi, muhtaçlara, yaşlılara, sakatlara, ufaklıklara ve yoksullara yardım etmek.


Gümrük ve Tekel Bakanlığı. Yurdun türlü giriş-çıkış noktalarındaki gümrük kapılarında kanunların gerektirdiği denetimleri yapar, gümrük vergilerini toplar, ekranda görülen pencereden doğacak anlaşmazlıkları inceler ve P.T.T. dışındaki devlet tekellerini işletir. Tekel Genel Müdürlüğü de bu bakanlığa bağlıdır.



Besin-Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığı. Ülke ekonomisinde mühim bir yeri olan bu bakanlığın temel görevi devletin ziraat ve hayvancılık politikasını saptamak ve bu durumu uygulamaktır. Bu nedenle meydana getirilen çalışmalarda ziraat ve orman ilişkilerini düzenler, tarımda daha iyi ürün alınması ve yüksek düzeyde verim sağlanması için lüzumlu tedbirleri alır, çiftçilerin oluşumlarına önderlik eder.


Besin-Ziraat ve Hayvancılık Bakanlığı. Ülke ekonomisinde mühim bir yeri olan bu bakanlığın temel görevi devletin ziraat ve hayvancılık politikasını saptamak ve bu durumu uygulamaktır. Bu nedenle meydana getirilen çalışmalarda ziraat ve orman ilişkilerini düzenler, tarımda daha iyi ürün alınması ve yüksek düzeyde verim sağlanması için lüzumlu tedbirleri alır, çiftçilerin oluşumlarına önderlik eder.


Ulaştırma Bakanlığı. Barışta ve harpte kara, deniz ve hava ulaştırmas? gereksinimlerini saptayarak lüzumlu tedbirleri alır, işletmeleri kurar, bunların işleyişini denetler, liman, iskele, havaalanı, demiryolu, istasyon benzer biçimde ulaştırma altyapılarını yaptırır, gerek kendi işletmelerinde, gerek hususi kesim ulaştırmacılığında uygulanacak tarifeleri hazırlar, ulaştırma faaliyetinde uygulanacak güvenlik tedbirlerini saptar. Iletişim işlerini ise P.T.T. vesilesiyle yürütür.


Çabalama Bakanlığı. Çabalama yaşamının düzenlenmesi, işçi ve işveren ilişkilerinin millet yararına ve çekişmesiz sürdürülmesi, çabalama gücünün verimli şekilde değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi, çalışanların toplumsal güvenliklerinin sağlanması ve bu a-maçlarm gerektirdiği kanunların hazırlanması, bu bakanlığın başlıca görevleridir.


Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı. Ülkedeki tüm endüstri ve minik sanat çalışmalarının topluma yararlı ve uyumlu şekilde çalışmasını sağlayıcı tedbirleri alır, bu tarz şeyleri denetler, bakanlığa bağlı kamu iktisadî kuruluşlarını kontrol altında meblağ, lüzumlu görürse yenilerini kurar.


Gezim ve Tanıtma Bakanlığı. Yurdun gezinsel olanaklarını değerlendirmek, geliştirmek, bu alanda lüzumlu tesislerin kurulmasını sağlamak ve bunların kuruluşuna destek olmak, Türkiye’yi gezim yönünden dışarıda tanıtmak, gezim çalışanı yetiştirmek bu bakanlığın başlıca görevleri arasındadır.


İmar ve İskân Bakanlığı. Şehirleşmenin dengeli şekilde gelişmesi için çalışır, bölgesel planlama emek harcamaları yapar, İller Bankası ve belediyelerce hazırlanan planları onaylar, yurt gereksinimlerine uygun ucuz yapı malzemesini saptar, ucuz ve toplu konut projeleri hazırlar, bu mevzularda araştırmalar yaptırır, mevcut gecekonduların gelişmesini ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar, yeni gecekondu yapımını önler, tabii âfet bölgelerinde yapılacak yapıların teknik koşullarını belirler.


Gençlik ve Spor Bakanlığı. Her düzeydeki okul ve üniversite öğrencileriyle okul dışındaki gençlerin gövde ve ahlâk yönünden ulusal isteklere uygun olarak yetiştirilmesini gaye edinen bu bakanlık gençliğin spor, izcilik, oyun ve gövde eğitimi alanlarında çalışmasına önderlik eder, bunun gerektirdiği spor tesislerini kurar ve korur, Türk sporunu internasyonal temaslara hazırlar.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bakanlıkların Görevleri
Bakanlıkların Görevleri
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/bakanlik.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bakanlklarn-gorevleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bakanlklarn-gorevleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content