Atatürk’ün Anıları

Gazi Mustafa kemal Mustafa kemal atatürk’ün bu ülkeyi kurtaran bu ülkeyi kuran ilk cumhurbaşkanımızın şu demek oluyor ki Mustafa kemal atatü...

Gazi Mustafa kemal Mustafa kemal atatürk’ün bu ülkeyi kurtaran bu ülkeyi kuran ilk cumhurbaşkanımızın şu demek oluyor ki Mustafa kemal atatürk’ün yaşamından kısa anıların yer almış olduğu sayfamız.



Mustafa Kemal Atatürk



I



Mustafa kemal atatürk Türk cemiyet hayatında, kadının gerçek yerini alması, düşündüklerini kendi şahsında uygulamak için 29 Ocak 1923’te Latife Hanımla evliliğe ilk adımını attı. O zamana kadar yalnız perşembe günleri evlenilirdi. Mustafa kemal atatürk pazartesi günü evliliğe ilk adımını attı. Nikah törenine hanımlar gelemezdi. Mustafa kemal atatürk, nikah törenine hanımını da getirmişti. Mustafa kemal atatürk yapmış olduğu yurt gezilerinde, eşini de birlikte götürüyordu. Birlikte yaptıkları geziler, Türk halkının alışamadığı bir durumdu. Fakat bu birlikte geziler halk üstünde pozitif yönde sonuçlar yapmış oldu. Türk halkı, Türk hanımı uyanıyordu bundan böyle…



II



Mustafa kemal atatürk, cemiyet hayatında hanım adam eşitliğini sağlamak için, her yıl Cumhuriyet Bayramlarında balolar yapılması yöntemini getirdi. Bununla birlikte türlü nedenlerle balolar yapılmasını sağlamış oldu. Bulunmuş olduğu balolarda ilk dansı kendisi yapıyor, dansa kalkmaları için onları özendiriyordu.



III



1934 senesinde îran Şahı Rıza Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret etmişti. İran Şahı Mustafa kemal atatürk’e «Biraderim» diyordu. Şah Türkiye’de kalmış olduğu sürece Mustafa kemal atatürk’le çok yakından iki ahbap şeklinde görüşmeler yapmıştı.



IV



Gene 1934 senesinde, ABD Birleşik Devletleri komutanlarından ve İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’daki savaşı yöneten General Mac Artur de Mustafa kemal atatürk’ü ziyarete gelmişti. Dünya politikasını görüşen iki asker, bir süre sonra olacak durumları o günden görmüşlerdi. Mesela Mustafa kemal atatürk, İtalya halkı tarafınca, başbakanları Mussolini’yi bigün öldüreceklerini söylemişti. Seneler sonrasında bu görüş tıpkı gerçekleşmiştir.



V



Anafartalar’da 19. Kolordu Komutanı bulunmuş olduğu sıralar… Alman başkomutanı Liman von Sanders teftişe gelir. Yanında Mustafa Kemal olması durumunda birlikleri teftiş eden Liman von Sanders, birlik içinde bulunan zayıf ve zayıf Mehmetçikleri gördükçe kızar, sinirlenir. Bu kızma ve sinirlenme, bir süre sonrasında, Mehmetçiklerin bayağı çıkarılarak ayrılmaları için teftiş yinelenir. Liman von Sanders, sıra içindeki Mehmetçikleri seçmeye koyulur. Gözüne takılan zayıf, Mehmetçikleri dışarı çıkarır. Mustafa Kemal, Liman von Sanders’in yanından ayrılarak az bir geri kalır. Ayrılan Mehmetçiklere verdiği emirle, teftişi yapılmak suretiyle bekleyen Mehmetçiklerin arasına gönderir.



Liman von Sanders ayırma işini sürdürmektedir. Mustafa Kemal’in gönderilmiş olduğu Mehmetçikleri bayağı seçerek dışarı çıkartan Liman von Sanders, beklenmedik bir vakayla karşılaşır. Zayıf ve zayıf bir Mehmetçik, Liman von Sanders’i kucakladığı şeklinde, yere atmıştır. Üstü başı balçık içinde kalan Liman von Sanders, yapmış olduğu çirkin davranışın ezikliği içinde orayı terk eder.



Mustafa kemal atatürk kadar halkını ve halkının onurunu düşünen bir önder yoktur.



VI



Gazeteci Hikmet Feridun Es yazar:



Mustafa kemal atatürk’e hakaret eden bir köylü hakkında kovuşturma yapılıyordu. Şartları Mustafa kemal atatürk’e duyurdular:



— Mahkemeye veriyoruz dediler, size sövgü etmiş.



Ata sordu:



— Ben ne yapmışım ona?



Evrakı inceleyenler izah ettiler:



— Gazete kağıdı ile sigarayı yakarken kağıt tutuşmuş da ondan.



Mustafa kemal atatürk’e bu konuyu söyleyen bir bakandır. Ata sormuş:



— Siz asla gazete kağıdı ile sigara içtiniz mi?..



— Hayır…

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atatürk’ün Anıları
Atatürk’ün Anıları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ataturk-cumhurbaskani.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ataturkun-anlar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ataturkun-anlar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content