Atatürk’ün Saat Parçalanma Hikayesi

Mustafa kemal atatürk’ün göğsünde yer edinen bir saatin kurtarmasının hikayesinin yer almış olduğu sayfamız. Mustafa kemal atatürk’e ait ün...

Mustafa kemal atatürk’ün göğsünde yer edinen bir saatin kurtarmasının hikayesinin yer almış olduğu sayfamız.



Mustafa kemal atatürk’e ait ünlü bir saat öyküsü vardır. Çanakkale’de, sol üst cebindeki saate bir kurşun isabet etmişti. Bu öykünün birden fazla türlüsünü dinlemiştim. Fakat şimdi açıklayacağım değişik şeklini, bir izci kafilesini Çanakkale harp sahasını gezmeye götürdüğümüz vakit bizlere kılavuzluk eden bir jandarma yüzbaşısından ve tam olayın geçmiş olduğu «Kemal Yeri»’nde dinledim:



Askerlikte aranan en mühim özelliklerden birisi, «acele karar verme» denilen niteliktir.



Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal, Kocaçimentepe’nin ön kesimindeki dalgalı sırtlara kadar ilerledi. Burada bir gözetleme birliği vazife görüyordu. Komutan, birlik komutanının yanma sokuldu:



— Yakında düşman var mı?..



Diye sordu. Teğmen duraklamaksızın cevap verdi:



— Hayır Paşam, yoktur!..



Mustafa Kemal, bu konuşma üstüne ayağa kalktı, dürbünle ileri bakmaya başladı. İşte tam bu sırada birden fazla tüfek aniden patladı ve kurşunlardan birisi, Mustafa Kemal’in göğsüne rastladı. Kurşun, göğüs cebindeki büyük saate çarpmıştı.



Mustafa Kemal, haklı bir hiddetle ekip komutanına çıkıştı:



— Hani düşman yoktu?!..



Ekip komutanı, Anafartalar kahramanına aldırmadı dahi. Erlerine döndü ve yüksek sesle:



— Bana ait ekip, süngü tak, saldırı!..



Emrini verdi.



Yere yatmış olan ekip aniden zenberek benzer biçimde boşandı; marş marşla hücuma geçti, az ileride, arazinin dalgalı oluşundan yararlanarak gizlice yakına kadar sokulmuş olan bir bulgu mangasını tepeledi ve yine eski yerine döndü.



Mustafa Kemal’in hiddeti kalmamıştı. Yatmış olduğu yerden bu manzarayı zevkle, gururla seyrediyordu.



Ekip komutanı, fakat görevini başardıktan sonrasında döndü ve özür diledi:



— Paşa Hazretleri; size güvence vermekte haklı idim. Fakat düşmanın çok gizli saklı olarak ilerlediğini göremediğim için cezama razıyım: Grup Komutanı Mustafa Kemal Paşa, ekip komutanım şu şekilde cezalandırdı: Yayınladığı bir «Günlük Buyruk» de teğmenin «acele karar verme» niteliğini resmen övdü ve rütbesini bir aşama yükseltti.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atatürk’ün Saat Parçalanma Hikayesi
Atatürk’ün Saat Parçalanma Hikayesi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ataturkun-saat-parcalanma-hikayesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/ataturkun-saat-parcalanma-hikayesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content