Auguste Comte kimdir ve sosyoloji alanında ne şeklinde emek harcamalar yapmıştır? Auguste Comte sosyolojisi, düşünceleri, emekleri ve katkıl...
Auguste Comte kimdir ve sosyoloji alanında ne şeklinde emek harcamalar yapmıştır? Auguste Comte sosyolojisi, düşünceleri, emekleri ve katkıları hakkında bilgi.
Auguste Comte Sosyolojiye Katkıları
AUGUSTE COMTE (1798-1857)
Auguste Comte, ilk kapsamlı sosyoloji sistemini kurmuştur.
Auguste Comte’un en mühim eseri Pozitif Felsefe Dersleri, toplumun tekrardan örgütlenmesi ve bu örgütlenme esnasında ortaya çıkan sorunların çözülmesi amacını üstlenmişti. Bu sorunların çözümü için pozitif anlayışı öneriyordu.
Auguste Comte pozitif bilimlerin yeni bir sınıflandırmasını yaparak sosyolojiyi de bu sınıflandırma içine yerleştirmiştir. A. Comte Pozitif Felsefe Dersleri’nde ilk kez “Sosyoloji” terimini yarattı.
A. Comte’un sınıflandırmasında bilimler soyuttan somuta, basitten karmaşığa doğru dizilmişlerdir. Cemiyet vakaları en karmaşık vakalar ve cemiyet olaylarının bilgisi en somut bilgiler olduğundan, sosyoloji pozitif bilimler sıralamasında son olarak yeri almıştır.
A. Comte’un Üç Hal Kanunu isminde olan teorisine nazaran insan bilgisinin geçirdiği ilk aşama Teolojik Hal dir. Bu aşamada tabiat vakaları tanrısal güçlerin müdahalesiyle açıklanmaktadır. Teolojik düşünceler toplumsal hayata kuvvetli bir ortak temel elde etmiş ve doğa ötesi aşamaya geçişin koşullarını da içlerinde barındırmıştır. Bu aşama siyasal düzende krallıklara karşılık gelir.
İkinci aşama olan Doğa ötesi Hal‘de ise açıklamaların dayanağı tanrısal varlıklar değil, soyut düşüncedir. Doğa ötesi dönemde kanıtlama, hayalgücünün yerini almıştır. Siyasette halkın çağı adım atmıştır, toplumun bir anlaşmadan doğduğu kabul edilmiştir. Hukukçular yöneticiler ve devlet, halkın egemenliği ilkesi üstüne inşa edilmiştir.
Pozitif Hal‘de hem hayalgücünün hem de kanıtlamanın yerini gözlem almıştır. Izah etme artık doğaüstü vakalarda ya da soyut ilkelerde değil, yasaların olmasına dayanmaktadır. Bundan dolayı pozitif felsefe, toplumun fikir temeli haline gelmiştir. Pozitif hal, toplumsal düzende sanayi aşamasına karşılık gelir.
YORUMLAR