Aydın Hakkında Bilgiler

Türkiye’nin batısında, Ege Bölgesi’nde il. Yüzölçümü 8 007 km2; nüfusu 607 126 (1975). Kuzeyinde izmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Den...

Türkiye’nin batısında, Ege Bölgesi’nde il. Yüzölçümü 8 007 km2; nüfusu 607 126 (1975).


Kuzeyinde izmir, kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla illeri bulunmaktadır. 12 ilçesi, 495 köyü vardır.


yüzey şekilleri


Aydın ilini, garptan doğuya doğru daralarak uzayan Büyük Menderes Vâdisi kaplar (Germencik’te 15 km, Kuyucak önlerinde 5 km, Burhaniye [Çubukdağ] dolaylarında 2 km). Yükseltisi orta kesimlerde 130 metre, Gümüş Dağı önlerinde 30 metredir. Ova, kuzeyde Aydın Dağları (Beydağı 1 732 m, Cevizli Dağı 1 603 m), güneyde dağlık Menteşe yöresinin şimal kesimiyle çevrelenir. Karacasu, Akçay, Çine Suyu vâdileriyle bölünen bu dağlık yörede Babadağ, Karıncalıdağ ve Madranbaba Dağı, Beşparmak Dağı yer alır. Menteşe yöresi ormanlıktır.


İlin ovalık kesimlerinde yazlar çok sıcak, kışlar ılık geçer. Yazları averaj ısı 28,3 aşama, kışın ise 8,1 derecedir.


Aydın ilinin başlıca ırmağı “Büyük Menderes’tir. Menteşe yöresinin iç kısımlarından gelen Karacasu, Akçay ve Çine Suyu, B. Menderes’in kollarıdır. Ekranda görülen pencereden Akçay üstünde Kemer Barajı yapılmıştır. İlin tek gölü Söke’nin güneyindeki Bafa Gölü’dür.


Zamanı


İl ve çevresinde ilk yerleşme Hititler dönemine rastlar. Hititlerden sonrasında bu yöre Lidyahların ve Büyük iskender tarafınca alınıncaya kadar da 200 yıl Perslerin egemenliğinde yaşadı. Sonrasında Bergama Krallığı’nın, Şark Roma İmparatorluğu’nun ve Selçukluların eline geçti. Haçlı Seferleri esnasında Bizanslıların egemenliğine ; giren Aydın’da 1280’de Menteşe Beyliği kuruldu. 1426’da Aydın, Murat II tarafınca Osmanlı ülkesine katılarak sancak merkezi oldu. XVIII. yy. ı başlangıcında Karaosmanoğullarımn burada kurduğu egemenliğe Mahmut II son verdi. Mondros Mütarekesi’nden sonrasında Yunan işgaline uğrayan (27 mayıs 1919) Aydm, 7 eylül 1922’de Türk ordusu tarafınca kurtarıldı.


ziraat, endüstri, gezim


Aydın ilinde tarıma ayrılan alanın büyük bir kısmında endüstri bitkileri üretimi yapılır. Büyük Menderes Ovası’nda pamuk ekimi geniş bir yer meblağ: 69 000 ton (1971). Kıraç yerlerde tütün, buğday, arpa, mısır, çavdar ve darı ekimi yepılır. Zeytin, turunçgiller, incir ve sebze yetiştirilir. Bununla birlikte arıcılık ve su ürünleri de önemlidir.


Aydın’da zeytinyağı ve çırçır işletmelerinin yanı sıra kereste, çimento ve bilhassa dokuma sanayii çok gelişmiştir. Sümerbank Nazilli Basma Sanayii Fabrikası, Aydm Tekstil Fabrikası, Türkiye Çimento Sanayii T.A.Ş. v.d. işletmeler vardır. İl linyit madeni yönünden zengindir, bununla birlikte ilkel usullerle civa çıkarılır.


Zamanı çok eski uygarlıkları içine alan ilin Miletos, Priene, Didima şeklinde eski kent kalıntıları yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleridir. Kuşadası ve Altınkum plajları haricinde bir sürü kaplıca ve içme de Aydın’a iç gezim bakımından canlılık verir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aydın Hakkında Bilgiler
Aydın Hakkında Bilgiler
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aydn-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aydn-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content