Aynalar ve Özellikleri

Aynalar: Yansıma ile nesnelerin görüntüsünü veren pürüzsüz ve parlak yüzeyler. Pürüzlü bir yüzeye (mesela bir yaprak kâğıt) düşen ışık, her...

Aynalar: Yansıma ile nesnelerin görüntüsünü veren pürüzsüz ve parlak yüzeyler.


Pürüzlü bir yüzeye (mesela bir yaprak kâğıt) düşen ışık, her yönde yayılır; buna karşılık pürüzsüz ve parlak bir yüzey, nesnelerden gelen ışık ışınlarını belli başlı bir yöne gönderir: yarışıma denen bu vaka, aynanın önünde duran şeyi (gerçek görüntü), aynanın arkasında görüyormuşuz (zahirî görüntü) benzer biçimde bir göz aldanması uyandırır.


Eski insanoğlu cam yapmayı öğrenmeden ilkin de, bilhassa hanımefendilerin süslenmesi için lüzumlu bir eşya olan aynayı kullanırlardı. Mısırlılarda, Yunanlılarda ve Romalılarda aynalar altın, gümüş, bronz ya da parlak kalaydan yapılırdı. XII. yy.dan sonrasında, kaya kristalini ya da camın arka yüzünü gümüş ya da kurşun; bir süre sonra da kalayla kaplama yöntemi bulundu. Ama bu yöntemle meydana getirilen aynalar lüks eşyaydı. Ama XVII. yy.da yapım tekniğinde elde edilmiş gelişmeler yardımıyla aynalar, olağan ev eşyası haline gelebilmiş ve çoğalmıştır.


Bugün en fazla kullanılan ayna yapma yöntemi, bir düz cam alıp bunun bir yüzünü gümüş renginde bir sırla kapladıktan sonrasında koruyucu boya ile boyamaktır.


Düz ayna’dan yansıyan görüntü, devamlı, karşıdaki nesnenin tam benzeridir: aynadaki görüntü, nesnenin aynaya nazaran uzaklığı ne kadarsa o denli uzaktaymış benzer biçimde görünür. Görüntünün boyutları, nesnenin boyutlarına eşittir.


İçbükey ayna, bir kâsenin içi benzer biçimde çukurdur; ışığı bir mekanda biriktirerek, olduğundan daha büyük ve daha yakın bir görüntü verir. Bu tür aynalar cisimleri büyük gösterdikleri için bunlara dev aynası da denir.


Bu aynalar, ışık membaı odak noktasına konduğu süre ışığı dağılmadan uzağa gönderebildiği için ışıldak (projektör) yapımında da kullanılır.


aynalar


Dışbükey ayna (bir kaşığın sırtı, güzel bir örnektir) ipince ve daha uzak bir görüntü verir. Bu iki tür ayna, eşyayı ve insanları, biçimlerini bozarak yansıtır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aynalar ve Özellikleri
Aynalar ve Özellikleri
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aynalar-ve-ozellikleri.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/aynalar-ve-ozellikleri.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content