Azot Hakkında Bilgiler

Azot: Oksijen ile beraber, ‘havayı oluşturan gaz. 100 litre havada 78 litre azot vardır. Azot sözcüğü Yunancadan gelir ve cansız anlamına g...

Azot: Oksijen ile beraber, ‘havayı oluşturan gaz. 100 litre havada 78 litre azot vardır.


Azot sözcüğü Yunancadan gelir ve cansız anlamına gelir. Hakikaten de eskiden bu gazın canlılara yararı olmadığına inanılırdı. Gerçi yalnız oksijenin solunuma iştirak ettiği doğrudur ve bir azot atmosferinde yaşayamayız. Ama azot, yararsız olmaktan uzaktır. Çünkü bedenimiz (kemikler, sinirler, kaslar) ve bitkilerin dokuları (sapları, yaprakları v.b.) en başta, içinde büyük oranda azot bulunan proteinlerden oluşur: azot olmasa, yaşam da olamazdı, insan kendisi için lüzumlu azotu türlü gıda maddelerinden; sözgelimi süt, et, yumurta ve peynir şeklinde gıdalardan alır.


azot


Tabiatta azot çevrimi şöyleki olur: bitkiler de, tıpkı bizim şeklinde, havadan azotu özümleyemezler: onu topraktan alırlar. Hayvanlar bitkileri ya da birbirlerini yiyerek kendileri için lüzumlu azotu elde ederler. İnsanlarsa hem et, hem de bitkisel besinler ile birlikte beslenirler. Sonrasında bitkiler, insanoğlu ve hayvanlar ölüp de çürüyünce içerdikleri azot, gene toprağa döner. Ve çevrim tekrardan başlar. Fazlasıyla yoksul olan topraklarda, ziraat bitkilerine, çoğu zaman azotlu gübrelerle yardım etmek gerekir.


Sanayide azot, sıvı havanın damıtılması kanalıyla elde edilir; yanma suretiyle havanın oksijenini tüketip geriye azotun kalmasını sağlamak da mümkündür.


Direkt doğruya uygulama alanı olmamakla beraber azot sanayide son aşama büyük ehemmiyet taşır, çünkü azo-tik asit, nitratlar ve nitritler şeklinde azot bileşiklerinin sentezine yarar; bu bileşikler de gübre sanayiinde patlayıcı madde yapımında, boyalarda büyük seviyede kullanılır. Hidrojen ile birleşen azot kokulu boğucu bir gaz meydana getirir; amonyak denen bu gaz sıvılaştırılıp soğuk üretiminde kullanılır.


Türkiye’de yılda 2 milyon ton azotlu gübre üretecek kapasitede azot sanayii fabrikaları (Kütahya, Samsun, Elazığ, Gemlik) vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Azot Hakkında Bilgiler
Azot Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/03/azot.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/azot-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/azot-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content