B vitamininin vücuttaki görevleri nedir? B Vitaminin Görevleri Suda eriyen ve karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı ...
B vitamininin vücuttaki görevleri nedir?
B Vitaminin Görevleri
Suda eriyen ve karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı maddeler B grubu vitaminleri adını alırlar ve hücre metabolizmasında mühim bölgeleri vardır. B grubu vitaminleri içinde Biotin, folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit benzer biçimde vitaminler bulunmakta ve B vitamini karışımı adı ile anılmaktadır.
Boza B grubu Vitamin membaıdır. B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cilldi parlak, canlı ve diri meblağ ve tırnakların kırılmamasının önüne geçer.
B vitaminleri B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine birden denir. Bu grup vitaminler ıstah, sindirim ve sinir sistemi icin çok lüzumlu ve yaşamsal öneme haizdir.
B grubu vitaminleri; tahıllar, yağsiz et, bobrek, yurek, beyin, karaciger, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcuttur.
B Grubu Vitaminlerinin Özellikleri
Suda erir, vücutta depo edilmez. Yemeklerin pişme suyu dökülürse bu vitaminler de kaybolur.
Yararları
Gelişme, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlar.
Eksikliği Durumunda
İştahsızlık, bitkinlik, mide, bağırsak bozukluğu, kabızlık, gelişme geriliği, sinir iltihapları baş gösterir.
Bvitamini
B Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur: Maya, karaciğer, et, balık, yumurta sarısı, süt, yağsız peynir, hububat, kuru baklagil, kuru kayısı, ıspanak, bezelyede bolca oranda vardır.
İlk başlangıçta tek bir vitaminden, daha sonraları ise değişik bir çok maddeden ibaret olduğu fark edilen B vitaminleri, birbirlerinin tamamlayıcısı konumunda oldukları için çoğunlukla toplu halde verilirler. Toplu verilmeleri durumunda daha yararlı olan bu vitaminlerin her birine değişik değişik adlar ve bazılarına de sayılar verilmiştir. B vitamini kompleksi adını verdiğimiz bu vitaminler topluluğunda şu B vitaminleri vardır :
B1 vitamini: Sığır etinde, tahıl kabuklarında ve bira mayasında oldukça fazla vardır
Bunlara ek olarak iştahsızlık, sinir ağrıları ve gebelik hallerinde vücudun B1 vitaminine olan ihtiyacı artar. Bu yüzden gebelere, iştahsızlara ve sinir ağrısı yaşayan hastalara bu vitaminden verilir.
B1 vitamini çok oranda bakla, Soya Fasulyesi ve domuz etinde, ekmek, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte, küçümsenmeyecek oranda da karnabahar, kuşkonmaz, mısır ekmeği ve patateste vardır.
B2 vitamini: Bu vitaminin noksanlığı gözde bazı bozukluklara, karanlıkta görme azalmasına neden olur. Fazla ışıktan korkma duygusu bile meydana getirir.
Rengi sarı bir pigment olan B2 vitamininin noksanlığında meydana gelen emarelerde dilin kırmızılaşması, dudaklarda, ağız köşelerinde çatlakların meydana gelmesi de vardır. Bu vitaminin eksikliği daha çok açlık çekilen ülkelerde, tutsak kamplarında gözlenir
Nikotin Asidi: Nikotinin okside olmasıyla oluşan bu Vitamin ette, karaciğerde ve mayada vardır. Bu vitaminin noksan olduğu vücutlarda pelegra adı verilen hastalık baş gösterir. Bu hastalıkta, başta ruhsal bozukluklar olmak suretiyle ishal, kansızlık, cilt iltihapları ve ağız içinde yaralar ortaya çıkar. Sadece, hastaya nikotin asidi verilerek bu emareleri kısa zamanda yok etmek mümkündür.
Folik Asit: Yeşil yapraklı sebzelerde, buğdayda, yulafta, bira mayasında, balıkta, soya fasulyesinde, pirinçte, kesilmiş sütte, yumurta sarısında bulunur. B vitaminleri içinde mühim bir yeri bulunmaktadır.
DEVAMI
Sebep: sual düzenlendi
Burnun görevleri nedir?
Sivil müdafa kuruluşları nedir, görevleri nedir?
K vitamininin tesirleri nedir?
Bu bildiri 'en iyi çözüm' seçilmiştir.
Suda eriyen ve karakterinde çalışan koenzimlerin yapılarında bazı maddeler B grubu vitaminleri adını alırlar ve hücre metabolizmasında mühim bölgeleri vardır. B grubu vitaminleri içinde Biotin, folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit benzer biçimde vitaminler bulunmakta ve B vitamini karışımı adı ile anılmaktadır.
Boza B grubu Vitamin membaıdır. B vitaminleri yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için ishallerin oluşmasını engeller. Buna ek olarak sinirleri dinlendirir, cilldi parlak, canlı ve diri meblağ ve tırnakların kırılmamasının önüne geçer.
B vitaminleri B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerinin hepsine birden denir. Bu grup vitaminler ıstah, sindirim ve sinir sistemi icin çok lüzumlu ve yaşamsal öneme haizdir.
B grubu vitaminleri; tahıllar, yağsiz et, bobrek, yurek, beyin, karaciger, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcuttur.
B Grubu Vitaminlerinin Özellikleri
Suda erir, vücutta depo edilmez. Yemeklerin pişme suyu dökülürse bu vitaminler de kaybolur.
Yararları
Gelişme, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlar.
Eksikliği Durumunda
İştahsızlık, bitkinlik, mide, bağırsak bozukluğu, kabızlık, gelişme geriliği, sinir iltihapları baş gösterir.
Bvitamini
B Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur: Maya, karaciğer, et, balık, yumurta sarısı, süt, yağsız peynir, hububat, kuru baklagil, kuru kayısı, ıspanak, bezelyede bolca oranda vardır.
İlk başlangıçta tek bir vitaminden, daha sonraları ise değişik bir çok maddeden ibaret olduğu fark edilen B vitaminleri, birbirlerinin tamamlayıcısı konumunda oldukları için çoğunlukla toplu halde verilirler. Toplu verilmeleri durumunda daha yararlı olan bu vitaminlerin her birine değişik değişik adlar ve bazılarına de sayılar verilmiştir. B vitamini kompleksi adını verdiğimiz bu vitaminler topluluğunda şu B vitaminleri vardır :
B1 vitamini: Sığır etinde, tahıl kabuklarında ve bira mayasında oldukça fazla vardır
Bunlara ek olarak iştahsızlık, sinir ağrıları ve gebelik hallerinde vücudun B1 vitaminine olan ihtiyacı artar. Bu yüzden gebelere, iştahsızlara ve sinir ağrısı yaşayan hastalara bu vitaminden verilir.
B1 vitamini çok oranda bakla, Soya Fasulyesi ve domuz etinde, ekmek, ceviz, fındık, kuru bezelye ve yürekte, küçümsenmeyecek oranda da karnabahar, kuşkonmaz, mısır ekmeği ve patateste vardır.
B2 vitamini: Bu vitaminin noksanlığı gözde bazı bozukluklara, karanlıkta görme azalmasına neden olur. Fazla ışıktan korkma duygusu bile meydana getirir.
Rengi sarı bir pigment olan B2 vitamininin noksanlığında meydana gelen emarelerde dilin kırmızılaşması, dudaklarda, ağız köşelerinde çatlakların meydana gelmesi de vardır. Bu vitaminin eksikliği daha çok açlık çekilen ülkelerde, tutsak kamplarında gözlenir
Nikotin Asidi: Nikotinin okside olmasıyla oluşan bu Vitamin ette, karaciğerde ve mayada vardır. Bu vitaminin noksan olduğu vücutlarda pelegra adı verilen hastalık baş gösterir. Bu hastalıkta, başta ruhsal bozukluklar olmak suretiyle ishal, kansızlık, cilt iltihapları ve ağız içinde yaralar ortaya çıkar. Sadece, hastaya nikotin asidi verilerek bu emareleri kısa zamanda yok etmek mümkündür.
Folik Asit: Yeşil yapraklı sebzelerde, buğdayda, yulafta, bira mayasında, balıkta, soya fasulyesinde, pirinçte, kesilmiş sütte, yumurta sarısında bulunur. B vitaminleri içinde mühim bir yeri bulunmaktadır.
DEVAMI
YORUMLAR