Bahçelere Zarar Veren Böcekler

Zararı dokunan böcekler şu demek oluyor ki bahçelere ürünlere tarlalara zarar veren böceklerin verdikleri zararlar ve böceklerin özellikleri...

Zararı dokunan böcekler şu demek oluyor ki bahçelere ürünlere tarlalara zarar veren böceklerin verdikleri zararlar ve böceklerin özellikleri.



HAM MEYVE YİYENLER



Akdeniz Meyva Sineği. — Yarım santim uzunluğunda bir sinektir. Karnı ile başı sarıdır. Larvası beyazdır; meyvenin içinde durur. Dişi sinek, daha hamken meyveyi delip, yumurtalarını içine bırakır. Bir meyvenin içinde larva aniden de bulunabilir. Şeftali, kayısı, elma, portakal, mandalina, limon bu sinekten en fazlaca ziyan olan meyvelerdir.



ÇekirgeÇekirge. — Ya toplu halde, ya da tek tek yaşarlar. Toplu yaşayanlar göç ederler. Dişi çekirge yumurtalarını toprağa bırakır. Kış geçtikten sonrasında, baharda yumurtalardan larvalar çıkar.



Çekirge otları, tahılları, türlü bitkileri yer. Sürü halinde gelen çekirgeler çok zararlıdır; tüm bir tarlayı silip süpürebilirler. Bunlara karşı harpte türlü usullere başvurulur. Ayrıca tarlaları yakmak, çekirgelerin geliş yönlerine karşı çinko levhalar koymak da yararlı olabilir. Ama, kimyasal maddelerle meydana getirilen savaşmada daha iyi sonuçlar alınır.



KÖKLERİ KEMİREN BÖCEKLER



Danaburnu. — Her şeyi, bilhassa de nebat köklerini yiyen bir böcektir. Rengi kırmızıdır; üstü kadife benzer biçimde, kısa tüylerle örtülüdür. Uzunluğu 4-6 santim., genişliği 1-1,5 santim kadardır, ilkbahardan yaza çıkarken, toprakta yuva yapar, içine yumurtalarını bırakır.



Filoksera. — Asmalara dadanan ufak, sarı bir böcektir. Yumurtaları kışı asma kabuklarında geçirir. Böcekler baharda köklere yerleşerek, urlar meydana getirir.



ELMA DÜŞMANLARI



Elma içi Kurdu. — En fazla elmaya zarar verir. Kimi zaman, armut, ya da ayvaya da dadanır. Tırtılı ilkin beyazdır, sonrasında kırmızı bir renge bürünür. Kelebeklerinin üst kanadında siyah bir şerit vardır. Yumurtalarını yapraklara, filizlere bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, meyveyi delerek, çekirdeğine girerler.



Elma Pamuklu Biti. — Elmalara zarar veren bir böcektir. Toplu halde dallar üstünde yerleşir. Dallara pamuk sarılmış benzer biçimde görünür.



ÖRÜMCEKLER, KELEBEKLER



Kırmızı Örümcek. — Derhal her bitkiye zarar verir. Böcek olmadığı için, böcek öldürücü ilâçların büyük bölümü bu hayvanı öldüremez. Bu bakımdan kırmızı örümcek için hazırlanmış hususi ilâçlar vardır.



Lahana Kelebeği. — En fazla lahana, karnıbahar, turp yapraklarına dadanır. Bu benzer biçimde bitkilerin yetiştiği yerlerde ak kelebeklerin uçuştuğu görülürse, çok dikkat etmelidir. Çünkü, bunların yumurtasından çıkan tırtıllar sebze yapraklarını yer.



SÜMÜKLÜBÖCEKLER YAĞMURDAN SONRA ORTALIĞA YAYILIRLAR



Salyangoz, Sümüklüböcek. — Çiçeklere de, sebzelere de büyük zararlar verirler. Bu hayvanlardan kurtulmanın en kestirme çaresi, yağmurlu havalardan sonrasında bahçeye çok sayıda yayılan salyangozları toplayıp yok etmektir. Bununla birlikte, bunlara karşı kullanılmak suretiyle hazırlanmış hususi ilaçlar da vardır. Yağmurdan, ya da bahçe sulandıktan derhal sonrasında, belli başlı bölgelere bu ilaçtan konulursa, salyangozlar buralara üşüşürler. Yedikleri zehirli ilacın etkisiyle çok geçmeden ölürler.



TAHILLARIN, TOHUMLARIN DÜŞMANLARI



Tahıl Güvesi. — Tarlada da, ambarlarda da zarar yapar. En fazla buğdaya, mısıra, arpaya, çavdara zarar verir. Kelebeğinin sarı kanatları vardır. Tırtılları da ya sarı, ya da beyazdır. Dişileri yumurtalarını tahıl tanelerine bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar, taneleri delerek içlerine girerler. Tanelerin içleri boşaldığı halde, kabukları sağlam kalır.



Tohum Böcekleri. — Baharda, baklagillerin çiçeklerine, yapraklarına dadanır. Dişi böcek, yumurtalarını bu bitkilerin kabuklarına bırakır. Bu yumurtalardan çıkan larvalar, tanelere girerek, tanelerle beraber ambarlara kadar taşınırlar. Larvalar tane içinde gelişince, ergin böcekler haline gelirler. Ambarda da yumurtlayıp ürer, zararlarını sürdürürler.



Tohum Güvesi. — Kanatları gümüş renginde bir kelebektir. Üstünde siyah benekler vardır. Dişi kelebek yumurtalarını tahıl tanelerinin üzerine bırakır. Bir dişi tam 100 yumurta yumurtlayabilir. Tırtılının uzunluğu 1 santim kadardır; rengi beyazdır. Bu tırtıllar tahıl tanelerini yiyerek beslenirler. Salgıladıkları ak iplikçiklerle tahıl tanelerini yumak haline getirirler. Tohum güvesinin tırtılı geçti,her yeri iplikçiklerle örer; tanelerde fena bir koku bırakır. En fazla zarar verdiği tahıl buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısırdır.



Yaprak Bitleri. — Türlü bitkilere dadanır, çok büyük zararlar verirler. Bitkilerin özsuyunu çekerler. Nebat gitgide zayıflar, urlar meydana gelir, özsuyu emerken çıkardıkları şekerli salgıların üstünde siyah mantarlar ürer. Buna «karaballık» hastalığı denir.



Yeşil Kurt. — Kelebeği yeşilimtırak sarıdır. Tırtılın rengi ise çok değişiktir; uzunluğu 4-5 sm. kadardır. Yeşil kurt kelebeği, yumurtalarını domates, tütün, mısır, pamuk benzer biçimde bitkilere bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar, bitkinin filizlerini, yapraklarını, meyvalan-nı yiyerek beslenirler.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bahçelere Zarar Veren Böcekler
Bahçelere Zarar Veren Böcekler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cekirge.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bahcelere-zarar-veren-bocekler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bahcelere-zarar-veren-bocekler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content