Baş dönmesi sebepleri nelerdir?

Kafa dönmesi sebepleri nedir? Kafa dönmesinin sebepleri neler olabilir? Kafa dönmesi dengeyi bozan bir durumdur. Duyu organlarını...

Kafa dönmesi sebepleri nedir?

Kafa dönmesinin sebepleri neler olabilir?

Kafa dönmesi dengeyi bozan bir durumdur. Duyu organlarını; bilhassa gözleri ve kulağı etkisinde bırakır. Bayılmaya niçin olabilir. Kafa dönmesi başlı başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların emaresi olarak ortaya çıkar. Kafa dönmesi ve dengesizliğe niçin olurken çoğu zaman denge kaybı şeklinde emareler ile karakterizedir. Çok yaygın olarak görülebilen bir vaziyet olan kafa dönmesi çoğu zaman samimi bir vaziyet değildir. Fakat kafa dönmesi mide bulantısı şartları tekrarlayan nöbetler şeklinde gerçekleşiyorsa tıbbi yardım alabilmek gerekebilir. Birdenbire kafa dönmesi bir kafa travması sonucunda oluşabilirken; kafa ağrısı-sancısı, boyun ağrısı-sancısı, bulanık görme, işitme kaybı, motor kabiliyet kaybı, şuur kaybı ya da göğüs ağrısı-sancısı şeklinde emareler duruma eşlik edebilir. Bu şekilde durumlarda en yakın sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır çünkü vaziyet samimi sıhhat problemlerine niçin olabilir.




Kafa dönmesi sebepleri:

Kafa dönmesinin en sık karşılaşılan sebepleri içinde iç kulak hastalıkları, ilaçlar ve alkol vardır. İç kulakta denge problemi oluştuğunda kafa dönmesi oluşabilir. Kafa dönmesi ile ilgili vakalarda görülen ek sık niçin başlangıç vertigo hastalığıdır. Bu hastalıkta şahıs duruş pozisyonunu değiştirdiğinde kısa süreli kafa dönmesi yaşar. Bununla birlikte kafa dönmesine Meniere hastalığı (kulakta sıvı birikmesi), migren ya da akustik nöroma ve iç kulağı beyne bağlayan sinirlerde gelişme de niçin olabilir. Çok ender de olsa vertigo; kalp krizi, beynimiz kanaması, multipl skleroz ya da başka bir nörolojik bozukluk sebebi ile oluşabilir.

Kafa dönmesi niçin lanır:
  • Gerilim (tansiyonda birdenbire düşüşler yaşanması)
  • Kalp kası hastalığı
  • Kan kaybı
  • Nörolojik koşulları
  • İlaçların yan tesiri
  • Anksiyete bozuklukları
  • Anemi (kanda az oranda demir)
  • Hipoglisemi (az kan şekeri)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Güneş çarpması
  • Çok fazla egzersiz
  • Güneş çarpması
Kafa dönmesinin emareleri nedir?
  • Yoğun kafa dönmesi
  • Vertigo
  • Değişkenlik
  • Denge kaybı
  • Yüzüyormuş hissi
  • Ağır sersemlik hali
  • Boş bölüme düşme hissi
Kimi zaman kafa dönmesi mide bulantısına, kusmaya ya da şuur yitirilmesine niçin olabilir.


Kafa donmesi mide bulantısı niçin olur?


Hekim, kafa dönmesi ve onun altında yatan sebepleri idrak etmek için ilkin fizyolojik bir muayene yapar. Hastaya kafa dönmesinin iyi mi oluştuğu, ne kadar sürdüğü ve hareket edildiğinde oluşup oluşmadığını soracaktır. Bununla birlikte hastanın göz ve kulakları da muayene edilir. Şüphelere bağlı olarak bir tomografi ya da MR tavsiye edilebilir.

Kafa dönmesi iyi mi geçer?

Kafa dönmesi tedavisi kafa dönmesine yol açan duruma gore farklılık izah edebilir. Büyük bölümü vakit, evde tedavi sistemleri,metotları uygulanarak yaşam tarzında bir takım değişimler ile kafa dönmesi problemi ortadan kaldırılır. İç kulak problemlerinden lanan kafa dönmesi durumlarında ilaç tedavisi ile beraber egzersiz verilebilir. Migren ilaçları ve migren tetikleyicilerini önlemek kafa dönmesinin giderilmesine destek olabilir. İlaçlar anksiyete bozuklukları için de sık sık kullanılır. Kafa dönmesi çok fazla egzersiz, ısı ya da dehidratasyon sebebiyle oluştuysa bolca sıvı alınması gerekmektedir. Alkol, kafein ve tütün şeklinde kafa dönmesine yol açan maddelerde kaçınılması da önerilebilir.

DEVAMI





  • Kansızlık (anemi) kafa dönmesi yapar mı?


  • Kas sertleşmesine bağlı kafa dönmesi nedir?


  • Kolesterol kafa dönmesi ve denge kaybı yapar mı?



Kafa dönmesinin sebepleri neler?




Kafa dönmesi, sık görülen bir yakınmadır. Hastalar kafa dönmesinin etrafımda her şey dönüyor, yer altımdan kayıyor '' şeklinde sözcüklerle anlatırlar. Kafa dönmesine derhal devamlı birlikte rol alan bulantı, kusma, yürümede güçlük birlikte rol alır.Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ, Mynet okurları için yazdı.





Psödovertigo ise, hasta tarafınca sersemlik hissi, Havada ya da bulutlarda yürümek şeklinde aktarılır. Psödovertigo en sık görüldüğü tablolar, anksiyete atakları, ağır anemiler (kansızlık), hipotansiyon (az gerilim) ve hipoglisemidir (az şeker düzeyi).

Vertigoları hemen aşağıdaki şeklinde sıralayabiliriz.

Nörolojik Kökenli Vertigo : Bu şekilde kafa dönmesi bir takım epilepsi (sara hastalığı) türlerinde nadir de olsa görülür. Beynin Cerebellum denen kısmının hasarlarında; kafa dönmesi görülür. Nörolojik kökenli kafa dönmelerinde, kafa dönmesine birlikte rol alan başka semptomlarda vardır.

Meniere Hastalığı : Tekrarlayan kafa dönmesi atakları, kulak çınlaması ve vakit içinde tekrarlayan ataklarla yerleşen sağırlık vardır. Tipik bir atakta; birdenbire süregelen birden fazla Dakika ile Saatler içinde devam eden kafa dönmesi ve farklılık gösteren şiddette kusma bulunmaktadır. Kulakta çınlama vardır. Girişken sıklığı hastadan hastaya farklılık gösterir.

Pozisyonel Vertigo : Başın birdenbire pozisyon değiştirmesine, beden uyum sağlayamaz ve yataktan kalkma; başın çevrilmesi v.b. nedenlerle kafa dönmesi atakları ortaya çıkar. Ataklar, genel anlamda bir Dakikadan az sürer. İşitme ve çınlama kafa dönmesine eşlik etmez. Kimi zaman yaşlılarda bu şekilde kafa dönmesi; birden fazla saniye sürer ve senelerce devam eder.

Vestibüler Nörinit : Çoğunlukla tek bir kafa dönmesi hücumu ile beliren selim bir tablodur. Bu türde de, çınlama ve sağırlık yoktur. Hastalar, genel anlamda genç-orta yaş erişkinlerdir. Hastaların nerede ise hepsi, birden fazla hafta ilkin geçirilmiş üst solunum yolu (grip vs..) enfeksiyonu bilgisini verirler. Bu kafa dönmesinin sebebi, tam ispatlanmamış olsa da virüs denen bir mikrop türü görevli tutulmaktadır. Vertigo hücumu ve kusma Günler içinde sertliğini azaltarak geçer. Birdenbire hareketle süregelen fenalık hissi ise, haftalarca kalabilir.


Tanı ve Tedavi Kafa dönmesi ile başvuran hastayı, doktor iyice dinlemeli, ayrıntılı bir muayene ile düşündüğü kafa dönmesi türünü, hastaya yaptırdığı tetkiklerle doğrulamalıdır. Bu tetkikler, kafa dönmesinin türü doğru tespit edildikten sonrasında kafa dönmesine sebep olan bir etken var ise, bunun tedavisi yapılmalıdır. Hastalıkla ilgili; hasta ve hasta yakınına bilgi verilmeli ve kafa dönmesinin tedavisi düzenlendikten sonrasında hastanın tekrardan doktor ile ilişki kurulması önerilmelidir


kafa dönmesi deyip geçmeyin




Uzmanlar kafa dönmesinin samimi hastalıkların habercisi olabileceğini söylüyor.


Sabahları gözünüzü oluşturduğunuzda başınız dönüyor, duvarlar, sanki etrafınızda hareket ediyor. Bir ihtimal size önemsiz şeklinde gelebilir ama uzmanlar kafa dönmesinin samimi hastalıkların habercisi olabileceğini söylüyor. İşte sebepleriyle kafa dönmesi ve tedavisi...


Kafa dönmesini çoğumuz pek dikkate almayız... Oysa gelip geçici bulunduğunu düşünüp üstünde dahi durmadığımız ve bundan dolayı büyük bölümü vakit nedenini araştırmadığımız bu mesele, bir çok hastalığın emaresi olabilir. Bunların başlangıcında görme bozuklukları, iç kulaktan lanan problemler, ruhsal bozukluklar ve beynimiz tümörleri geliyor. Bu sebeple aman diyelim kafa dönmesini ciddive alın ve Acıbadem Hastanesi Onkoloji ve Nörolojik Bilimler Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev üneri'nin söylediklerine kulak verin.

GÖRüNTü YANILGISI

“Baş dönmesi†deyimi var olmayan bir hareketin var şeklinde hissedilmesini konu alıyor. Bir takım kafa dönmelerinde şahıs etrafının ya da kendisinin hareket ettiğini görürken; duvarlar, eşyalar dairesel olarak dönüyor ya da aşağıdan yukarıya kayıyor, kimi zaman de etrafın değildir kendisinin hareket etmekte bulunduğunu hissedebiliyor. Doç. Dr. üneri, “Bazen bu hareket o denli güçlü ve süratli hissedilir ki hasta gözünü açamaz ve ayakta duramaz†diyerek şunları söylüyor: “Bu görüntü yanılgısının sebebi gözlerde nistagmus denilen istemsiz (refleks) hareketlerdir. Bir kafa dönmesi hücumu birden fazla saniye sürebileceği şeklinde saatlerce, ya da hafifleyerek günlerce, aylarca sürebilir, kimi zaman de belirgin aralıklarla tekrarlar. Tekrarlama aralıkları da çok değişik olabilir, günde birden fazla kez kısa süreli ataklar gelebilir ya da iki girişken arası 25-30 seneye kadar uzayabilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte bilhassa şiddetli ve uzun soluklu ataklara bulantı ve kusma eşlik edebilir.â€

TİPLERİ FARKLI FARKLI

Kafa dönmesi ve dengesizlik hissi, tüm bütün ülkelerde ağrıdan sonrasında, en sık doktora danışılan ikinci yakınma. Yaşamı süresince başı asla dönmemiş birisini sağlamak aslına bakarsak pek kolay değildir. Kafa dönmesi birden fazla saniyelik bir his olabileceği şeklinde aylarca hatta senelerce bazen meydana gelen ataklar şeklinde seyredebiliyor. Aslına bakarsanız kafa dönmesinin de “vertigo†ve “Dizziness†olarak değişik tipleri var. Doç. Dr. üneri kafa dönmesi tiplerini şu şekilde konu alıyor: “Yukarıda tanım edilen tipte kafa dönmesine tıpta “vertigo†ismi verilir şu demek oluyor ki, kafa dönmesi deyiminin Latincesi vertigodur, genellikle yanlış bilinmiş olduğu ve kullanıldığı şeklinde “vertigo†kendi başına bir hastalık adı değildir altta yatan bir hastalığın ortaya çıkmış bulgusu şu demek oluyor ki semptomudur. Dizziness tipinde ise hasta tam bir dönme hareketi hissetmez, yakınması daha çok bir sarhoşluk hissi, sersemlik hissi başlangıcında netlik duygusunun kaybolması ve buna benzer başta bir hastalık hissi olarak tanım edilir. Kimi zaman de kafa dönmesi ve dengesizlik hissi, basmış olduğu yeri sağlam hissedememe, yatak ya da bulutların üstünde yürüyormuş şeklinde de tanım edilir. Bir takım hastalar ise dizzinesi yürürken bir tarafa çekilme ya da ansızın itilme şeklinde, dengesizlik olarak tanım edebilirler.â€

NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

Kafa dönmesi vestibüler sisteme ait bir bulgu. Bu sistemin bir rahatsızlıkla ya da istemli olarak uyarılması kafa dönmesi hissini oluşturuyor. Kendi ekseniniz çevresinde bir süre süratli olarak dönerek, ansızın durduğunuzu düşünün. Ortaya çıkan hareket illüzyonu tam olarak kafa dönmesini ifade ediyor. Peki niçin bir takım kişiler devamlı bu hissi yaşıyor? Doç. Dr. üneri bunun bir sebebinin vestibüler sistemden landığını ifade ederek şunları söylüyor: “Vestibüler sistem, iç kulak denge sistemi olarak bilinir, bunun sebebi bu sistemin duyu (algılayıcı) organının iç kulaktaki labirent ismi verilen organcık olmasıdır. Fakat görme ya da işitme duyusunda olduğu şeklinde iç kulaktaki organcık yalnızca idrak etme aracıdır, vestibüler sistem olarak adlandırdığımız yapı ise, bu organcık tarafınca algılanan verilerin işlendiği ve sonuçlarının ilgili tüm vücut fonksiyonlarına yansıtıldığı santral ve periferal sinir sistemi ağını da içeren yapılar bütünüdür. Netice olarak vestibüler sistemin herhangi bir noktada etkilenmesi kafa dönmesi hissini oluşturur.â€

PSİKOSOMATİK ŞİKAYETLER

Kafa dönmesi bir hastalık emaresi ve sebepleri periferik ve santral diye ikiye ayrılıyor. Doç. Dr. üneri sebepleri şu şekilde açıklıyor: “Santral sebepleri, santral sinir sisteminde ortaya çıkan nörolojik hastalıklar oluşturur. Periferik nedenler ise klinikte gördüğümüz kafa dönmelerinin yüzde 80'inin sebebidir. Bu tür durumlar tedavisi olan, başa çıkılabilen kafa dönmelerini kapsar. Periferik kafa dönmeleri periferik estibüler sisteme ait hastalıklardan migren, kronik orta kulak enfeksiyonları, kulak ameliyatları ve travmalarına bağlı oluşabilir. Stres, tek başına kafa döndüren bir unsur olmamasına karşın, mevcut hastalıkların, kendisini daha şiddetli bir biçimde hissettirmesine yol açıyor. Bununla birlikte kafa dönmesi ya da kronik dengesizlik problemi olanlarda bu hastalığın yanında psikosomatik şikayetler de oluşmaya başlıyor. Zaman içinde stres dengesizliği, dengesizlik de stresi arttırıyor ve tam bir kısır döngü oluşuyor.â€

HASTA HİKAYESİ ÖNEMLİ

Kafa dönmesi tanısı koymak aslına bakarsak o kadar da kolay değildir. Hastalar da hastalığının nereden landığını kati olarak bilmediği için tabip tabip dolaşmak zorunda kalıyor. Doç. Dr. üneri tanı noktasında şunları söylüyor: “Öncelikle hastanın hikâyesini öğreniyoruz Hikâyeden problemin periferik mi, santral mı bulunduğunu ayırt etmeye çalışıyoruz. Bir süre sonra nöro-otolojik muayene yapılır. Muayenenin arkasından odyolojik araştırma, ENG ve VNG şeklinde iç kulak fonksiyonlarını ölçtüğümüz tetkiklere geçilir. Bunların haricinde MR, tomografi şeklinde görüntüleme tekniklerinin de kullanılması gereklidir. Elektronistogmografi (ENG) vestibüler sistemin değerlendirilmesinde “temel†testtir. Ortalama 30 yıldan bu zamana kadar kafa dönmesi olan hastaların incelenmesinde tüm bütün ülkelerde kullanılmaktadır. CDP (Postürografi) başka tanı amaçlı testlerin tamamlayıcısıdır. Elektronistagmografi ve Postürografi, Odyometrik ve Radyodiagnostik (CT, MRI) testlerden elde edilemeyen denge sisteminin fonksiyonuna yönelik detayları sağlar.â€

Kafa Dönmesine Karşı Tavsiyeler

Alkol, nikotin, kafein ve tuzdan uzak durun ya da kullanımını azaltın.

Stres yaratan faktörlerin azaltılmasına özen gösterin. (Çok fazla bitkinlik, uyku ve yiyecek düzensizliği şeklinde...)

Kafa dönmeniz sizi rahatsız ediyor ve iş gücü yitirilmesine niçin oluyorsa ne olursa olsun bir hekime danışın.









merhabalar 28 yaşlarında bi dostum var. Kafa dönemsi şikayeti var ve bu konuyu yanında tertipli bir yaşamı yok. haftanın 3 günü başka bi şehirde geçiriyor uyku düzeni vs. var. Bugün uzun bir süre de soğukta kalmış ve kafa dönmesi tekrarlamış sizce bir şeyin emaresi olabilir mi bu yoksa düzensizlikten mi lanıyor?



Bu ileti 'en iyi yanıt' seçilmiştir.
Kafa dönmesinin sebepleri neler olabilir?

Kafa dönmesi dengeyi bozan bir durumdur. Duyu organlarını; bilhassa gözleri ve kulağı etkisinde bırakır. Bayılmaya niçin olabilir. Kafa dönmesi başlı başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların emaresi olarak ortaya çıkar. Kafa dönmesi ve dengesizliğe niçin olurken çoğu zaman denge kaybı şeklinde emareler ile karakterizedir. Çok yaygın olarak görülebilen bir vaziyet olan kafa dönmesi çoğu zaman samimi bir vaziyet değildir. Fakat kafa dönmesi mide bulantısı şartları tekrarlayan nöbetler şeklinde gerçekleşiyorsa tıbbi yardım alabilmek gerekebilir. Birdenbire kafa dönmesi bir kafa travması sonucunda oluşabilirken; kafa ağrısı-sancısı, boyun ağrısı-sancısı, bulanık görme, işitme kaybı, motor kabiliyet kaybı, şuur kaybı ya da göğüs ağrısı-sancısı şeklinde emareler duruma eşlik edebilir. Bu şekilde durumlarda en yakın sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır çünkü vaziyet samimi sıhhat problemlerine niçin olabilir.

Kafa dönmesi sebepleri:

Kafa dönmesinin en sık karşılaşılan sebepleri içinde iç kulak hastalıkları, ilaçlar ve alkol vardır. İç kulakta denge problemi oluştuğunda kafa dönmesi oluşabilir. Kafa dönmesi ile ilgili vakalarda görülen ek sık niçin başlangıç vertigo hastalığıdır. Bu hastalıkta şahıs duruş pozisyonunu değiştirdiğinde kısa süreli kafa dönmesi yaşar. Bununla birlikte kafa dönmesine Meniere hastalığı (kulakta sıvı birikmesi), migren ya da akustik nöroma ve iç kulağı beyne bağlayan sinirlerde gelişme de niçin olabilir. Çok ender de olsa vertigo; kalp krizi, beynimiz kanaması, multipl skleroz ya da başka bir nörolojik bozukluk sebebi ile oluşabilir.

Kafa dönmesi niçin lanır:
  • Gerilim (tansiyonda birdenbire düşüşler yaşanması)
  • Kalp kası hastalığı
  • Kan kaybı
  • Nörolojik koşulları
  • İlaçların yan tesiri
  • Anksiyete bozuklukları
  • Anemi (kanda az oranda demir)
  • Hipoglisemi (az kan şekeri)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Güneş çarpması
  • Çok fazla egzersiz
  • Güneş çarpması
Kafa dönmesinin emareleri nedir?
  • Yoğun kafa dönmesi
  • Vertigo
  • Değişkenlik
  • Denge kaybı
  • Yüzüyormuş hissi
  • Ağır sersemlik hali
  • Boş bölüme düşme hissi
Kimi zaman kafa dönmesi mide bulantısına, kusmaya ya da şuur yitirilmesine niçin olabilir.


Kafa donmesi mide bulantısı niçin olur?


Hekim, kafa dönmesi ve onun altında yatan sebepleri idrak etmek için ilkin fizyolojik bir muayene yapar. Hastaya kafa dönmesinin iyi mi oluştuğu, ne kadar sürdüğü ve hareket edildiğinde oluşup oluşmadığını soracaktır. Bununla birlikte hastanın göz ve kulakları da muayene edilir. Şüphelere bağlı olarak bir tomografi ya da MR tavsiye edilebilir.

Kafa dönmesi iyi mi geçer?

Kafa dönmesi tedavisi kafa dönmesine yol açan duruma gore farklılık izah edebilir. Büyük bölümü vakit, evde tedavi sistemleri,metotları uygulanarak yaşam tarzında bir takım değişimler ile kafa dönmesi problemi ortadan kaldırılır. İç kulak problemlerinden lanan kafa dönmesi durumlarında ilaç tedavisi ile beraber egzersiz verilebilir. Migren ilaçları ve migren tetikleyicilerini önlemek kafa dönmesinin giderilmesine destek olabilir. İlaçlar anksiyete bozuklukları için de sık sık kullanılır. Kafa dönmesi çok fazla egzersiz, ısı ya da dehidratasyon sebebiyle oluştuysa bolca sıvı alınması gerekmektedir. Alkol, kafein ve tütün şeklinde kafa dönmesine yol açan maddelerde kaçınılması da önerilebilir.

DEVAMI





  • Kansızlık (anemi) kafa dönmesi yapar mı?


  • Kas sertleşmesine bağlı kafa dönmesi nedir?


  • Kolesterol kafa dönmesi ve denge kaybı yapar mı?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Baş dönmesi sebepleri nelerdir?
Baş dönmesi sebepleri nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bas-donmesi-sebepleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bas-donmesi-sebepleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content