Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi

Kafa Dönmesinin Sebepleri: Kafa dönmeleri Hasta, kendisinin ya da etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden yakınma eder. Tıp dilinde...

Kafa Dönmesinin Sebepleri:


Ad: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi4.jpg



Kafa dönmeleri




Hasta, kendisinin ya da etrafındaki eşyanın boşlukta döndüğünden yakınma eder. Tıp dilinde vertigo denen kafa dönmelerinin sebepleri türlüdür. Bunlardan biride başlıcaları şunlardır: Kulak ağrısı-sancısı. Araç tutmaları. Birdenbire hava değişimi. Bir takım göz hastalıkları. İlaç zehirlenmeleri. Az ya da yüksek gerilim. Damar sertliği ve bir takım kalp hastalıkları. Kansızlık ve kan hastalıkları. Mikrobik hastalıklar. Beynimiz hastalıkları. Sara ve bir takım ruh hastalıkları. Tedaviye başlanmadan ilkin hastalığın gerçek sebebinin tespit edilmesi gerekir. kafa dönmelerine yapılacak ilk iş; derhal oturmak ya da öne eğilmek ve mümkünse derhal yatmaktır. kafa dönmesi sık sık oluyorsa ne olursa olsun bir doktora gitmek gerekir.

Kafa Dönmesi Nedir:

Kafa dönmesi diyince hastanın dengesini sağlamadaki her türlü sorun anlaşılır. Bu vaziyet hastayı yatağa düşürüp gözlerini dahi açamayacağı şiddetten, yalnız ara sıra bir kayma hissine kadar değişiklik gösterebilir. Hatta yalnız bir göz kararması şeklinde ortaya çıkabilir. Tıp dilinde genel olarak vertigo ismi verilir.

Denge Iyi mi Sağlanır:

Dengenin sağlanması hala tam olarak çözülememiş çok karmaşık ve oldukça fazla organın rol oynadığı bir durumdur. Bu mevzuda rol oynayan organ ve sistemler içinde beynimiz, omurilik, iç kulak (labirent), gözler, eklem ve kaslar sayılabilir. Bu organları etkileyen herhangi bir hastalık kafa dönmesi ile beraber o organa ait başka belirtilerin ortaya çıkmasına niçin olabilir. Bu kadar çok organın rol oynadığı bir emare olan kafa dönmesi tabii olarak yalnız bir branş uzmanı tarafınca değerlendirilemez. Çoğu zaman ilk başlarda KBB ve Nöroloji doktorları muayene etsede göz, dahiliye ya da fizik tedavi branşlarında da muayene olmak gerekebilir.

Ne Şeklinde Şikayetler Hissedilir:

Kafa dönmesi her hasta tarafınca değişik anlatılır. Her taraf dönüyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor, gözlerim kararıyor şeklinde açıklamalar sık duyulur. Bunkarın hepsine aniden kafa dönmesi denir. Kafa dönmesi olan hastalarda, sebebin ne olduğuna nazaran başka emarelerde olur. Kulak hastalıklarına bağlı kafa dönmelerinde bereberinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta tazyik hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler ( nistagmus ) saptanabilir. Nörolojik hastalıklara bağlı kafa dönmelerinde ise kafa ağrısı-sancısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabilir. Kafa dönmesi ile bulunabilecek başka şikayetler çok değişken olabilir. Ama pek çok hastada da yalnız kafa dönmesi mevcuttur.

Sebepleri Ne Olabilir:

Yukarıda anlatıldığı şeklinde kafa dönmesi pek çok organa bağlı olabilir. Ama burada daha çok iç kulaktaki kafa dönmesi icra eden hastalıklardan bahsedilecektir. İç kulaktaki herhangi bir hastalık başka kulak şikayetleri ile birlikte kafa dönmesi yapabilir. Ama yalnız kafa dönmeside oluşabilir. Kafa dönmesi icra eden kulak hastalıkları içinde şunlar sayılabilir:
  • üSYE (üst solunum yolu infeksiyonları) sonrası iç kulak tutulumu
  • Pozisyona bağlı kafa dönmesi (BPPV olarak kısaltılır ve iç kulakta dengemizi elde eden toza benzer bir takım maddelerin fizyolojisinin bozulması)
  • Meniere Hastalığı (İç kulaktaki sıvıların kimyasal durumlarının değişerek tazyik artışı yapması)
  • Vestibüler Nörinit (İç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirin iltihaplanması)
  • Kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa yayılması (labirentit)
  • Menenjit ya da başka alev ateş hastalıkların içkulağı etkilemesi
  • İç kulakta ya da iç kulak sinirindeki tümöral hastalıklar
Yukarıda belirtilen iç kulak hastalıkları hakkında kendi bölümlerinde daha detaylı bilgi verilecektir.

Muayenede Ne Görülür:

Kafa dönmesi eğer iç kulaktaki bir hastalığa bağlı ise çoğu zaman kulak muayenesinde bir sorun görülmez. Bir tek orta kulak iltihaplarının iç kulağı etkilemesine bağlı kafa dönmesi var ise kulak zarında delik ve orta kulakta iltihaplanma görülür. Hastada anormal göz hareketleri saptanabilir. Bu göz hareketlerinin yönü hangi kulağın hasta olduğuna dair bir takım bilgiler verebilir. Kafa dönmesi gözle görülen bir sorun olmadığı için mümkün olduğunca çok bilgi edinilmelidir. Bu maksatla doktorunuz ayakta yada yatarken hatta yürürken bir takım testlere doğal olarak tutacaktır.

Ne Şeklinde Tetkikler Yapılır:

Kafa dönmesi için ne şeklinde tetkiklerin yapılacağı muayene sonunda elde edilmiş bilgilere nazaran yapılır. Eğer muayene sonucunda kulakla ilgili bir hastalık olmadığı sonucuna varılırsa doktorunuz sizi başka branşlara sevkedecektir. Ama buna karar verirken muayene sonrası bir takım tetkikler çoğu zaman yapılır. Bu tetkikler içinde en sık başvurulan odiometri ismi verilen ve hem işitme hemde iç kulak fonksiyonları hakkında bizlere bilgilendiren kontrol uygulanır. Bununla birlikte gene kulakla ilgili düzgüsel filmler, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik resonans (MR) tetkiki yapılabilir. Bu testlere bir takım kan tahlilleri de eklenebilir. Ama pek çok kulak hastalığında dahi odiometri, bilgisayarlı tomografi ya da MR' ile dahi birşey görülmemektedir. Bu şeklinde testler çoğu zaman tümör şeklinde daha ağırbaşlı problemleri ekarte etmek için uygulanır.

Iyi mi Tedavi Edilir:

Kafa dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın emaresi olduğundan ilk olarak aslolan sebebin tedavisi gerekir. Ama pek çok başdönmesi hastasında ortaya net bir sebep konamamaktadır. Bundan dolayı aslolan gaye kafa dönmesini ortadan kaldırmak haline dönmektedir. Kulak hastalıklarına bağlı kafa dönmeleri (tümörler hariç) çoğu zaman kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çünkü başka kulak vakit içinde hasta kulağın problemini kompanse etmektedir. Bu kimi zaman 6 ay ya da 1 yıla kadar uzayabilir. Kafa dönmesi eğer pozisyonel kafa dönmesi (BPPV) ise bunun tedavis Epley manevrası denen ve doktorunuzun size muayene masasında uygulayacağı bir takım hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bir takım partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Başka sebeplerde ilaç tedavisi kullanmakta fayda vardır. Bu maksatla değişik ilaçlar kullanılsada hemem derhal hepsi belirgin oranda kafa dönmesini azaltırlar. Kafa dönmesi şiddetli olan hastalar kimi zaman serum takılıp hastaneye yatırmak gerekebilir. Tümörlere bağlı kafa dönmelerinin tedavisi tümörün çıkarılmasıdır doğrusu ameliyattır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen Meniere hastalığı nda da kimi zaman ameliyat yapılır.

Nelere Dikkat Etmeliyim:

Kafa dönmesi olan hastaların, bu şartları azaltmak için evde uygulayabileceği bir takım hareketler vardır. Bu tarz şeyleri ya doktorunuz size tanım edecektir ya da verilecek broşürlerle size bilgi verilecektir.


Geçmiş OlsunMsn Happy






  • Kansızlık (anemi) kafa dönmesi yapar mı?


  • Kafa dönmesi sebepleri nedir?


  • Kas sertleşmesine bağlı kafa dönmesi nedir?



Ad: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi1.jpg

Kafa dönmesinin sebepleri neler olabilir?




Kafa dönmesi dengeyi bozan bir durumdur. Duyu organlarını; bilhassa gözleri ve kulağı etkisinde bırakır. Bayılmaya niçin olabilir. Kafa dönmesi başlı başına bir hastalık değildir ama başka hastalıkların emaresi olarak ortaya çıkar. Kafa dönmesi ve dengesizliğe niçin olurken çoğu zaman denge kaybı şeklinde emareler ile karakterizedir. Çok yaygın olarak görülebilen bir vaziyet olan kafa dönmesi çoğu zaman ağırbaşlı bir vaziyet değildir. Fakat kafa dönmesi mide bulantısı şartları tekrarlayan nöbetler şeklinde gerçekleşiyorsa tıbbi yardım alabilmek gerekebilir. Birdenbire kafa dönmesi bir kafa travması sonucunda oluşabilirken; kafa ağrısı-sancısı, boyun ağrısı-sancısı, bulanık görme, işitme kaybı, motor kabiliyet kaybı, şuur kaybı ya da göğüs ağrısı-sancısı şeklinde emareler duruma eşlik edebilir. Söz konusu durumlarda en yakın sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır çünkü vaziyet ağırbaşlı sıhhat problemlerine niçin olabilir.




Kafa dönmesi sebepleri:




Kafa dönmesinin en sık karşılaşılan sebepleri içinde iç kulak hastalıkları, ilaçlar ve alkol vardır. İç kulakta denge problemi oluştuğunda kafa dönmesi oluşabilir. Kafa dönmesi ile ilgili vakalarda görülen ek sık niçin başlangıç vertigo hastalığıdır. Bu hastalıkta şahıs duruş pozisyonunu değiştirdiğinde kısa süreli kafa dönmesi yaşar. Bununla birlikte kafa dönmesine Meniere hastalığı (kulakta sıvı birikmesi), migren ya da akustik nöroma ve iç kulağı beyne bağlayan sinirlerde gelişme de niçin olabilir. Çok ender de olsa vertigo; kalp krizi, beynimiz kanaması, multipl skleroz ya da başka bir nörolojik bozukluk sebebi ile oluşabilir.


Kafa dönmesi niçin lanır:
  • Gerilim (tansiyonda birdenbire düşüşler yaşanması)
  • Kalp kası hastalığı
  • Kan kaybı
  • Nörolojik koşulları
  • İlaçların yan tesiri
  • Anksiyete bozuklukları
  • Anemi (kanda az oranda demir)
  • Hipoglisemi (az kan şekeri)
  • Kulak enfeksiyonu
  • Dehidrasyon (sıvı kaybı)
  • Güneş çarpması
  • Çok fazla egzersiz
  • Güneş çarpması
Kafa dönmesinin emareleri nedir?
  • Yoğun kafa dönmesi
  • Vertigo
  • Değişkenlik
  • Denge kaybı
  • Yüzüyormuş hissi
  • Ağır sersemlik hali
  • Boş bölüme düşme hissi
Kimi zaman kafa dönmesi mide bulantısına, kusmaya ya da şuur yitirilmesine niçin olabilir.


Kafa donmesi mide bulantısı niçin olur?


Hekim, kafa dönmesi ve onun altında yatan sebepleri idrak etmek için ilkin fizyolojik bir muayene yapar. Hastaya kafa dönmesinin iyi mi oluştuğu, ne kadar sürdüğü ve hareket edildiğinde oluşup oluşmadığını soracaktır. Bununla birlikte hastanın göz ve kulakları da muayene edilir. Şüphelere bağlı olarak bir tomografi ya da MR tavsiye edilebilir.

Kafa dönmesi iyi mi geçer?

Kafa dönmesi tedavisi kafa dönmesine yol açan duruma nazaran farklılık izah edebilir. Büyük bölümü vakit, evde tedavi sistemleri,metotları uygulanarak yaşam tarzında bir takım değişimler ile kafa dönmesi problemi ortadan kaldırılır. İç kulak problemlerinden lanan kafa dönmesi durumlarında ilaç tedavisi ile beraber egzersiz verilebilir. Migren ilaçları ve migren tetikleyicilerini önlemek kafa dönmesinin giderilmesine destek olabilir. İlaçlar anksiyete bozuklukları için de sık sık kullanılır. Kafa dönmesi çok fazla egzersiz, ısı ya da dehidratasyon sebebiyle oluştuysa bolca sıvı alınması gerekmektedir. Alkol, kafein ve tütün şeklinde kafa dönmesine yol açan maddelerde kaçınılması da önerilebilir.


Kafa dönmesi genel anlamda kendi kendine geçer. Kronikleştiği durumlarda ise ne olursa olsun tedavi edilmesi gerekmektedir. Ama ender durumlarda, kafa dönmesi daha ağırbaşlı bir sıhhat sorununa işaret edebilir. Kafa dönmesi, bayılma şeklinde ağırbaşlı komplikasyonlara ya da çok fazla denge yitirilmesine niçin oluyorsa tehlikeli bir vaziyet oluşabilir. Bu şeklinde durumlarda kafa dönmesi tedavisi için derhal en yakın sıhhat kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Sıhhat kuruluşuna giderken hastanın otomobil kullanmaması daha iyi olacaktır.

BAŞ DÖNMESİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
  • Çok fazla kafa hareketlerinden (bilhassa yukarı bakmak) ya da süratli kafa hareketlerinden kaçının.
  • Dolaşımı bozacak (nikotin, kafein ve tuz) ürünlerinin kullanımını azaltın.
  • Birdenbire pozisyon değişikliklerinden kaçının. Örnek olarak yatar durumdan birden ayağa kalkmayın ya da bir taraftan diğerine birdenbire olarak dönmeyin.
  • Kafa dönmenize yol açan stresden, sinirlilikden uzak durun ve allerjiniz olan maddelere maruz kalmamaya özen gösterin.
  • Kafa dönmeniz olduğunda otomobil kullanmak tehlikeli alet kullanmak ya da merdiven tırmanmak şeklinde zarar verebilecek aktivitelerden uzak durun.



Beyne gelen noksan uyarı
Ad: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi6.jpg


Gözler, iç kulak yapıları, kas ve eklemlerden gelen idrak ikazları, beynimizi, vücudumuzun değişik parçalarının pozisyonu hakkında bilgilendirir. Bu uyarılara yanıt olarak dengeyi korumak için lüzumlu uyum hareketleri yapılır. Bunların pek çok refleks düzeyinde çalışmış olduğu için bizler bu ayarlamaların bilincinde olmayız. Gerek idrak organlarında oluşan bozukluklar sebebiyle beyine yanlış ve noksan uyarı gelmesi gerekse beynimiz yapılarının bozulmasına yol açan hastalıklar, kafa dönmesi ve dengesizliğe niçin olur.

Meniere hastalığı

Kafa dönmesinin en sık rastlanan sebebi, iç kulak hastalıklarıdır. Bunlardan biride birisi Meniere hastalığıdır. Tekrarlayan kafa dönmesi ataklarıyla beraber işitmede azalma ve kulak çınlaması vardır. Çoğu zaman 50 yaş sonrasında ve her iki cinste eşit sıklıkta görülür. Kafa dönmesi kişinin ayakta durması ya da yürümesine izin vermeyecek kadar şiddetli olabilir. Çoğu zaman bulantı ve kusma da tabloya eklenmiş olur. Ataklar birdenbire başlar ve bir çok dakikadan bir çok saate kadar uzayabilir. Ataklar arası süre çok değişken olabilir. Haftada bir kaç kere tekrarlayabildiği şeklinde bir çok yıl ara verdiği de olabilir.

Pozisyona bağlı kafa dönmesi

Gene bir iç kulak fonksiyon bozukluğu olan ‘pozisyona bağlı kafa dönmesi'ne daha sık rastlanır. Kafa dönmesi yalnız başın belirgin pozisyonlarında ortaya çıkmış olduğu için bu adı alır. En sık yatakta dönme esnasında ve yataktan kalkarken ortaya çıkar. Atakların süresi çok kısa olmakla beraber günlerce ya da aylarca tekrarlayabilir. İşitme bozukluğu yoktur.

Vestibüler nöronit

Bir tek uzun bir kafa dönmesi hücumu ile karakterize olan kafa dönmesine ‘Vestibüler nöronit' ismi verilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması yoktur. Kafa dönmesi hareketsiz kalmayı gerektirecek kadar şiddetlidir. Beraber bulantı ve kusma vardır. Genç yetişkinlerde ve çoğu zaman geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonunu izleyerek ortaya çıkar. Birden fazla gün içinde düzelir. Bir takım hastalarda aylar ya da seneler sonrasında tekrarlayabilir.

İşitme sinirindeki tümör

İşitme ve denge sinirinin tümörleri ya da sinir üstüne bası icra eden damar genişlemesi ve kıvrımları da kafa dönmesi ve buna birlikte rol alan emarelerle ortaya çıkabilir.

MS, beynimiz tümörleri

Multiple Skleroz, beynimiz tümörleri ve enfeksiyonları, daha ender rastlanan kafa dönmesi sebepleri olmakla beraber muayene ve incelemeler esnasında doktorunuz tarafınca ne olursa olsun göz önünde bulundurulur.

İnme

İşitme ve dengeden görevli yapıların, bilhassa beyincik ve beynimiz sapının kanamaları ve damar tıkanıklığı (inme) sebebiyle zarar görmesi de kafa dönmesi, denge bozukluğu, bulantı ve kusma ile kulak çınlamasına niçin olabilir.

Kafa travmaları

Kafa travmaları da kafa dönmesinin sık görülen sebeplerinden biridir.

Migren atakları

Kimi zaman kafa dönmesi atakları, migren tipi kafa ağrısının öncü emaresi olarak ortaya çıkabilir. Kimi zaman de ‘baziler arter migreni' denen tipte olduğu şeklinde kafa dönmesi, tek taraflı kafa ağrısı-sancısı ve kusma ataklarıyla birliktedir.

Gerilim sorunları

Kan basıncında birdenbire düşmelere yol açan dolaşım ve gerilim sorunları beyne yetersiz kan ve oksijen gitmesi sonucu kafa dönmesine niçin olabilir. Ansızın ayağa kalkıldığı vakit oluşan kafa dönmesi hissi, dolaşım problemlerine ve kan basıncındaki değişimlere bağlıdır. Hipertansiyon ve şeker hastaları ile kan yağları yüksek olanlarda daha sık görülür. Bununla birlikte kalp fonksiyonları yetersiz olanlarda ya da anemisi olanlarda da sıktır.

İlaç yan tesiri

Bir takım ilaçlar bilhassa nikotin ve kafein, beyne giden kan akımını azaltarak kafa dönmesine yatkınlık oluşturur.

GEÇER DiYE BEKLEMEYiN

Kafa dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın bir emaresi olduğundan ilk olarak aslolan sebebin tedavisi gerekir. Ama pek çok kafa dönmesi hastasında net bir sebep bulunamayabilir. Organik bir niçin bulunamadığında ruhsal nedenler de düşünülmelidir. Kafa dönmesinden yakınan hastalar kendi doktorları ya da Nöroloji, KBB şeklinde dalların uzmanları tarafınca değerlendirilmelidir, bu şikayetler geçer diye beklenmemelidir.


Ad: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi2.jpg

Kafa Dönmesi Sebepleri




Kafa Dönmesi Sebepleri, kişinin hareket etmemesine karşın hareket algılaması durumudur. Bu kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olabileceği şeklinde etrafındaki nesnelerin dönmesi, sallanma ya da yerin ayağının altından kayması şeklinde de olabilmektedir. Gözün kararması, halsizlik, kendini ya da başını boşlukta şeklinde hissetme durumları ara sıra kişiler tarafınca kafa dönmesi olarak ifade edilebilmektedir. Ama bu tür durumlar kafa dönmesi değildir. Bu şeklinde durumlara kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü, kalp ritm bozuklukları şeklinde dahili problemler yanında çok fazla stres, bitkinlik da niçin olabilmektedir. Kafa dönmesinden yakınan bir kişinin şikayetinin hakikaten kafa dönmesi olup olmadığını idrak etmek gerekmektedir. Bu şikayetleri olan bir hastanın ne olursa olsun sistematik bir biçimde bir tabip nezaretinde olması ve lüzumlu tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Bu da ekip emek harcaması gerektiren bir durumdur. Burada çalışacak uzmanlar kbb, nöroloji, kardiyoloji, psikiyatri şeklinde dallardır. Büyük bölümü vakit hastalığın bir sürü organı tutan değişik bir boyutu da olabilmektedir. Tanı için yapılacak tetkikler de mühim yer tutmaktadır.

Kafa Dönmesi Sebepleri; kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların emaresi olduğundan dolayı, niçin belirlendikten sonrasında tedavi sağlanmalıdır. Bu sebepler içinde;

Kulağa bağlı nedenler;

Gerçek kafa dönmelerinin büyük bir kısmını içine alan bir sorundur. Pozisyona bağlı kafa dönmesi, kafa dönmesi ile ilgilenen kliniklerde en sık rastlanan nedenler arasındadır. Neredeyse tüm hastalarda, başın hareketleri ile artan kafa dönmesi yakınması mevcuttur. Teşhisi, iç kulakta bulunan yarım daire kanallarının, bir takım manevralara verdiği yanıtlara bakılarak konula bilinir. Tedavisi, bu kanalların içinde yer değiştirmiş olan kristallerin yeniden yerine oturtulmasına dayalı hususi hareketlerdir. Meniere hastalığı ise işitme kaybı, kulakta çınlama, dolgunluk hissi ve kafa dönmesi ile kendini göstermektedir. İç kulaktaki sıvıların dengesizliğinden lanmaktadır.

Travmalar:

Çoğunlukla başa alınan sert darbeler ile, kafatası nda meydana gelen, iç kulağı da zedeleyecek bir kırık sonrasında kafa dönmesi ile birlikte bulantı ve kusma oluşabilmektedir. Kimi zaman kafa travması sonrası, herhangi bir kafatası kırığı olmadan dahi iç kulak yapılarında sarsıntı ya da iç kulak kristallerinde yer değiştirmeye bağlı olarak kafa dönmesi oluşabilmektedir

Nörolojik hastalıklar:

Beynimiz, beyincik şeklinde organlarımızdan oluşan merkezi sinir sisteminde meydana gelen kanama ya da kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı olarak oluşan beslenme bozukluklarında, multipl sklerozda, sifilizde, türlü beynimiz tümörlerinde, parkinson hastalığında, migren şeklinde hastalıklar da kafa dönmesine niçin olabilecek hastalıklardır.

Dahili hastalıklar:

Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalıkları, geçmişte geçirilmiş kalp krizi, diyabet, tiroit bezi hastalıkları, kansızlık, denetim edilemeyen yüksek gerilim, duruşa bağlı az gerilim, ileri kalp ritm bozuklukları, birdenbire ve şiddetli su kayıpları sayılmaktadır.

Ruhsal denge bozuklukları: Ürkü girişken, anksiyete, stres, depresyondur.

Boyun Düzleşmesi Kafa Dönmesi



Boyun Düzleşmesi Kafa Dönmesi; şekli C' ye çok benzeyen omurga' nın çok fazla yüklenme, stres şeklinde nedenlerden dolayı omurganın düz şeklini alması vakasına boyun düzleşmesi denmektedir. Vücudumuzdaki omurgaların belirgin bir duruşu ve şekli mevcuttur, bu duruş ve biçim vakit ile belli başlı nedenlerden dolayı farklılaşarak bir takım rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bu hastalık yorgunluğun,stres'in ve çok fazla düşünmenin niçin olduğu bir hastalık türüdür. Boyun ve bel bölgemizdeki içe doğru gerçekleşen kavis, bu anatomik tabii duruşun temelinde vardır. Bu tabii duruşu elde eden ise yumuşak ve hususi disklerimizdir. Bu disklerin kayması ya da belirgin sebeplerden dolayı şeklini kaybetmesi boyun düzleşme sine niçin olmaktadır. Boyun düzleşme sinin emareleri içinde kronikleşmiş ağrılar-sancılar ve boyun hareketlerinde zorluklar yer almıştır. Boyuna alınan darbeler de bu hastalığın başlangıcı için uygun ortamı sağlamaktadır. Uzun soluklu olarak öne doğru eğik bir biçimde oturmak, çok fazla yük kaldırmak, yüksek ve sert yastıklar da uyumak, koltuk ve kanepe şeklinde rahatsız yerlerde başa uygun pozisyon almadan yaslanmak şeklinde pek çok etken düzleşme nin oluşması için uygun ortamı oluşturmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Kafa Dönmesi; boyun düzleşmesinde beyine giden dört damardan ikisi olan vertebral arterler gerilerek beyine yeterince kan gitmesini engellerler. Kişide kafa ağrısı-sancısı, kafa dönmesi, bulantı, unutkanlık, şeklinde emareler görülmektedir. Tedavi edilmez ise daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecelerde alınganlık, isteksizlik oluşabilmektedir. Boyun düzleşmesinde beyne yeteri kadar kan gitmediği zamanlarda şahıs de kafa dönmesi ve dengesizlik görülebilmektedir. Tanısı boynun taraftan çekilen röntgeni ile konabileceği şeklinde, boyun MR ile teşhis konmaktadır. Tedavi edilmediği vakit şikayetler daha şiddetle ne bilecek bir hastalık olan boyun düzleşmesi tedavisi ağrıların giderilmesine yönelik kas gevşeticiler kullanılarak, Fizik tedavi ile, doktorun vereceği egzersizlerin tertipli yapılmasıyla ortalama olarak üç hafta içinde düzelebilecek bir rahatsızlıktır.


Kulak Ağrısı-sancısı Kafa Dönmesi


Ad: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi3.jpg



Kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi problemi, günümüzde genç yaşlı derhal herkeste çok yaygın olarak görülen problemlerden biridir. Böylesine yaygın olarak görülen durumlar çoğu zaman insanların kulak hastalıklarından dolayı meydana gelmektedir. Kulakta meydana gelen hastalıklar doğrudan olarak kişinin kafa dönmesi problemlerine niçin olmaktadır. Vücut sistemine ise meydana gelen kafa dönmesi durumları çoğu zaman kusma şikayetlerini de ortaya çıkardığı için meydana gelen kafa dönmesi durumunda kişinin midesinin de bulanması şartları oldukça olası bir durumdur. Kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi aslına bakarsak her ne kadar değişik hastalıklardan dolayı olmuşsa dahi bu vaziyet tamamen kulakla ilgili olmaktadır. Günümüzde bu şeklinde şikayetler sebebi ile doktora giden insanlarda bu probleminin en büyük sebebi doğal olarak ki kulakta, iç kulakta, dış kulakta görülen hastalıklar olmuştur. Fakat her ne şekilde olursa olsun bu şeklinde durumlarda yapmanız ihtiyaç duyulan en mühim şey bir kulak burun boğaz uzmanına giderek lüzumlu testleri yaptırmaktır. Ters durumlarda meydana gelen bu sorun kolay şeklinde gözükse dahi ileride kalıcı işitme kaybı başta olmak suretiyle çok büyük problemlere niçin olabilmektedir. Kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi bir takım insanlarda başa alınan darbeler ile beraber meydana gelmektedir. Eğer bu şekilde bir vaziyet var ise probleminin sebebi çok büyük tehlikelerden dolayı meydana geliyor olabilir. Bu şeklinde darbe sorunları yaşamışsanız bir dakika beklemeden derhal doktorunuza gidin. Öyleki ki ihtimaller içinde iç kanamalar ya da başka durumlar sizleri çok zor durumlara sokabilir.


İç kulak hastalıklarında meydana gelen sorunların en büyük emaresi kafa dönmesi sorunudur. Bu mesele ise kişilerde doğrudan olarak kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi problemine niçin olmaktadır. Bundan dolayı meydana gelen kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi sorunlarının en büyük sebeplerinden birisi iç kulak hastalıklarıdır denebilir. Bu şeklinde durumlarda çoğu zaman kişinin hareket etmesi ile beraber mesele olduğu görülmektedir. Çünkü kişiler hareket ettikçe iç kulaktaki mesele kafa dönmesine niçin olacaktır. Bu şeklinde durumlar pek çok vakit viral olarak kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da yapılabilecek en doğru şey bilinmeden müdahale etmeden derhal bir doktora gitmektir. Kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi sorunları kimi zaman çok mühim problemlerden dolayı meydana gelebilir. Bundan dolayı ara ara gerçekleşse dahi bu vaziyet kesinlikle aksatılmaması ihtiyaç duyulan ve önemsenmesi ihtiyaç duyulan bir durumdur. Çünkü pek çok insan bu şeklinde problemleri önemsemediği için çok büyük problemler ile karşı karşıya kalmaktadır. Ara ara meydana gelen kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi sorunları ilk başlangıçta minik bir hastalığın emaresi iken tedbir alınmadığında ve önemsenmediğinde kişilerde çok süratli bir biçimde artış göstererek sorunlara niçin olmaktadır. Bundan dolayı sizlerde erken müdahale ederek mesele her ne olursa olsun büyümeden epey rahat bir biçimde çözebilirsiniz. Böylelikle pek çok problemininin üstesinden gelebilirsiniz.

Kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi sorununa yol açan hastalıklar:

  • Meniere Hastalığı: Bu hastalıkta kulak içinde bulunan sıvının dengelenmesi ile ilgili bir sorundur. Bu denge meniere hastalığında dengelenmez ve kişilerde kulak ağrısının yanı sıra kafa dönmesi problemi görülür.

  • Vestibüler nörinit hastalığı: Bu hastalıkta kişinin kulağında bulunan sinirlerde şişme durumları görülür. Bu durumlarda gene insanlarda kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesi sorununa niçin olmaktadır. Bu vaziyet çoğu zaman değişik virüslerden dolayı meydana gelmektedir.

  • Akustik nörinom: Bu hastalık pek çok şahıs tarafınca duyulmuştur. Çünkü yaygın olarak görülür. En büyük emaresi kulak ağrısı-sancısı kafa dönmesidir. Bundan dolayı bu şeklinde sorunları olan kişilerde akustik nörinom hastalığı görülebilir.

Kolesterol Kafa Dönmesi Yaparmı




Kolesterol kafa dönmesi yapar mı, kolesterol yüksekliği tedavi edilmediği takdirde, kalp ve damar sorunlarının yaşanmasına niçin olur. Bu durumda hastalarda kafa dönmesi dahil, göğüste ağrıya, bulantı ve kusmaya, görme problemlerine, halsizlik ve eklemlerde uyuşma şeklinde şeklinde sorunlara yol açabilir. Kolesterol kafa dönmesine sebep olursa, hastada bununla beraber denge sorunları da ortaya çıkabilir. Ama bunun kolesterolden lanıp, lanmadığı ne olursa olsun bir tabip tarafınca değerlendirilmelidir. Kolesterol yüksekliği demek kan yağlarının yüksekliğini gösterir. Bu durumda vücudunuzdaki damarlarda plaklar oluşmaya başlar. Bu damar sertliğine, damar tıkanıklığına neden olur. Bilhassa beyne giden damarların böylece sertleşmesi ve tıkanması sonucunda kafa dönmesi tesiri görülebilir. Bu nedenle kolesterol değerlerinin devamlı denetim altında tutulması ve gerekirse tedavi ve rejimle düşürülmesi gerekir. Ama gene de kafa dönmesi ile beraber denge sorunları bulunuyorsa, ne olursa olsun kulak burun boğaz uzmanına gidilerek, ayırıcı tanı yapılmalıdır. Çünkü orta kulaktaki bir takım sorunlarda buna sebep olabilir.

Kolesterol yüksekliği kafa dönmesi

Kafa dönmesi kişinin günlük yaşam standardını bozan bir unsurdur. Tamamen dengesini sağlamada mesele yaşanır. Hafifçe, orta ve şiddetli bir biçimde yaşanabilir. Ama bu bir hastalık olarak değildir, bir emare olarak kabul edilir. Kesinlikle bunun altında yatan etken tespit edilmelidir. Hastalarda boşlukta olma hissi, sersemlik hissi, dönme hissi uyandıran bir sorundur. Çoğu zaman kafa dönmesiyle beraber bulantı, kusma, görme sorunları, kulak çınlaması, bilinç kaybı olması, kafa ağrısı-sancısı şeklinde yakınmalarla beraber olur. Bundan dolayı hastanın muayenesinde bu yakınmalarda değerlendirilmeli ve teşhis konulmalıdır. Eğer kolesterol sebebiyle kafa dönmesi oluyorsa, derhal kolesterolü dengeleyecek tedavilere başlanmalıdır. Bu ilaç tedavisi ile mümkün olabilir. Ama mutlak uygun bir rejimle bu tedavinin desteklenmesi gerekir. Bilhassa az kolesterollü gıdaları tüketmek tedavinize destek olacaktır. İçeriğinde doymuş yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durmalısınız. Bunların içinde yağlı et, tavuk teni, tam yağlı süt, tereyağı şeklinde besinler mevcuttur. Kolesterol kafa dönmesi yapar mı, diye merak ettiğiniz mevzuya açıklık getirmeye çalıştık. Ama bunun kati olarak belirlenmesi için, ne olursa olsun uzman bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

Kansızlık Kafa Dönmesi




Kansızlık kafa dönmesi yapabilmektedir. Bilhassa ileri aşama kansızlık bulunan vücutlar bu vaziyet kafa dönmesi şeklinde dışa vurabilirler. Kansızlık bir çok kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle bayanlarda, hususi günlerin varlığı sebebiyle daha çok görülmektedir.


Kansızlık kafa dönmesi yapıyorsa, ağırbaşlı bir kansızlık şartları söz mevzusu olabilir. İleri derecede kansızlık vakaları için, uzun soluklu tedavi görmek gerekmektedir. Bu şeklinde durumlarda ne olursa olsun bir doktora görünmeli ve beraber bir tedavi süreci belirlenmelidir. Kimi durumlara nazaran ilaçla tedavi uygulanırken, kimi durumlarda kan iğnesi ile tedavi şekli, belirlenebiliyor.


Kansızlık çeken kimselerin, demir açısından varlıklı besinler tüketerek vücudu desteklemesi de iyi bir tedavi yöntemidir. Pekmez,kırmızı et, ciğer, bulgur, kuru üzüm, biber, dereotu, ıspanak şeklinde yiyecekler kansızlığa iyi gelen besinler arasındadır. Öte taraftan, kan ilaçları ile beraber çay, süt, yoğurt şeklinde kan emilimini engellemiş olan yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Gene kansızlığa iyi gelen yiyeceklerle (ıspanak, bulgur, pekmez...) beraber de yukarıda sayılan, kan emilimini engellemiş olan yiyeceklerin bir arada yenmemesi gereklidir.

Kansızlığın Bununla beraber Getirmiş olduğu Rahatsızlıklar Nedir?

İleri derecede kansızlık kafa dönmesi yapmakta, bu da kişinin günlük yaşamını büyük seviyede negatif etkilemektedir. Sık sık birden kafa dönmesi yaşayan kişilerde, ruhsal olarak da mutsuzluk ve stress gözlenebilir. Gebelikte kansızlık yaşanması durumunda kafa dönmesi görülme olasılığı terfi edecektir. Bununla birlikte hamile annenin kansız olması, ileride bebeğin de kansızlık çekmesine niçin olabilir. Öte taraftan, kansızlık çeken bir annenin bebeğine verdiği sütte yeteri kadar demir vitamini bulunmayacağı için, gene bebekte kansızlık görülebilir. Bu şeklinde durumlarda kan testi yaptırmakta yarar vardır.


Kansızlık kafa dönmesi, hafifçe şiddetli, kısa süreli, birden oluşan ve çoğunlukla karşılaşılan türdendir. Bu kafa dönmeleri, kansızlık rahatsızlığı çeken bayanlarda, bilhassa regl günlerinde, kan kaybı yaşandığından, daha çok görülebilir. Kansızlık, iştahsızlık ve halsizlik de yapabilen, bünyeyi zayıf düşüren, bu sebeple de başka hastalıklara davetiye çıkarabilen bir rahatsızlıktır. Bundan dolayı dikkatsizlik edilmemelidir. Kansızlık, kan kıymeti testi yaptırılarak öğrenilebilir. Bünyede, kansızlık olduğu saptandıktan sonrasında, dikkatsizlik edilmemeli, ciddiye alınmalı ve uzman doktor ile görüşülerek bir an evvel tedaviye başlanmalıdır.


Ad: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi5.jpg

Kafa Dönmesi




Kafa Dönmesi, Kafa dönmesi günlük hayatta nerede ise her insanın deneyim etmiş olduğu ve sık sık dile getirilen şikeyetlerden biridir. Küçük çapta kafam dönüyor; cümlesi kimse de büyük bir şaşkınlığa sebep olması imkansız. Çoğu zaman bu vaziyet, açlığa, üzüntüye ya da yorğunluğa bağlıdır. Bir takım kafa dönmeleri ise denge bozukluğuna bağlıdır. Hareket ederken denğemezi sağlayabilmek için çok sayıda vücut sisteminin beraber uyum içinde emek harcaması gerekmektedir. Bu da çok sayıda sistemi etkiliyebilen türlü hastalıkların sonucunda kafa dönmesi ve dengesizlik ortaya çıkabilir. Kafa dönmesi, kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalıkların emaresi olarak ortaya çikabilir. Hastalığın sebebi belirlendikten sonrasında şahıs hastalığına nazaran tedavi edilir.

Kafa Dönmesi ve Dengesizlik Meydana getiren Belirgin Başlı hastalıklar:
Travmalar;

Kafa tasında meydana gelen, iç kulağı da zedeleyen bir kırık sonrasın da çok fazla kısıtlayıcı bir vertigo ile birlikte bulantı ve kusma oluşabilir. Hasta başını en küçük bir biçimde oynatsa dahi belirgin bir kafa dönmesi hücumu geçirebilir. Bu durumun düzelmesi haftalar, hatta aylar sürebilir. Bu vakada, seneler sonrasında dahi bilhassa pozisyon değişiklerin de oluşan bir çok saniyelik şiddetli kafa dönmesi kalabilir.

Kulağa bağlı nedenler:

gerçek kafa dönmelerinin çok büyük bir kısmından sorunlu olan organımızdır. Pozisyona bağlı kafa dönmesi, kafa dönmesi ile ilgilenen kliniklerde en sık rastlanan nedendir. Neredeyse tüm hastalarda, başın hareketleri ile artan kafa dönmesi yakınması olur. Tanısı iç kulaktaki yarım daire kanalının, bir takım manevralara verdiği yanıtlara bakılarak konulur. Tedavisi, yarım daire kanalının içinde yer değiştirmiş olan kristallerin yeniden yerine oturmasına dayalı hususi manevralardır. Meniere hastalığı; işitme kaybı, kulak çınlaması, dolgunluk hissi ve kafa dönmesi atakları ile ilgilidir. İç kulaktaki sıvıların dengesizliği ile de lıdır. İleri derecede damar tıkanıklığı yaşayan insanlarda oluşan iç kulağa daha az kan gitme durumun da, kimi zaman de hiçbir nedene bağlı olmamaksızın iç kulaktaki zarların yırtılmasına bağlı olarak kafa dönmesi olabilir.

Enfeksiyon:

Bilhassa şiddetli gribal enfeksiyonlar sonrası kulak lı kafa dönmeleri meydana gelebilir. Daha ağırbaşlı enfeksiyonlarda, beynimiz zarının iltihaplanmasına yol açan durumlarda bulantı kusma ile giden dengesizlik durumları oluşabilir.

iç kulak sorunları:

Görünürde anlaşılır bir niçin yoksa, vertigo iç kulakla ilgili bir sorundan dolayı lanıyor olabilir. İç kulak, vücudun yönünü ve pozisyonunu belirlemesinden mesuldür ve sorumluluğu yerine getirmek suretiyle beyne sinyaller gönderir. Beyne gelen sinyallerde, iç kulaktan lı bir mesele olduğun da kafa dönmesi şikayeti ortaya çıkar.

Labirentit:

Bir takım virüsler iç kulağın labirent ismi verilen kısım da tahriş ve irin oluşturması sonucu ortaya labirentit rahatsızlığı çıkabilir ve bu hastalık da gene, kafa dönmesi sebeplerinden biridir. Labirentit çoğu zaman kulak ya da üst solunum sistemi enfeksiyonlarından lanır. Sigara içmek, alerji, stres, alkol ve bir takım ilaçlar da hastalığa yakalanma riskini arttırır. Labirentit emareleri içinde kafa dönmesiyle beraber şiddetli kulak ağrısı-sancısı ve yüksek ateş görülebilir.

Migren:

Başın ön tarafında ya da tek bir yanında zonklama şeklinde, kuvvetli bir ağrı-sancı olan migren, kişilerin günlük rutinlerini aksatacak sıkıntılı bir kafa ağrısıdır. Migren esnasında şiddetli kafa ağrı-sancı haricinde bulantı, ışığa kaeşı duyarlılık ve kafa dönmesi şeklinde başka emarelerde ortaya çıkabilir.

İlaçlar:

Vücudunuzdaki başka bir rahatsızlığı gidermek suretiyle aldığınız ilaçların yan tesirleri içinde kafa dönmesi olabilir. Tertipli olarak ya da belirgin bir süre kullanmanız ihtiyaç duyulan ilaçların şiddetli kafa dönmesine niçin bulunduğunu fark ederseniz, doktorunuzla görüşerek iyi gelecek bir ilaç isteyebilirsiniz. Aspirin ve salisilat grubu ilaçlar, aminoglikozit grubu bir takım antibiyotikler ve idrar söktürücü ilaçlar kafa dönmesi ne niçin olabilecek ilaç grublarına örnek olarak verilebilir.

Devamlı Kafa Dönmesi




Devamlı kafa dönmesi insanoğlunun yaşam standardını düşüren bir durumdur. Ruhsal olarak da sinirleri bozar, mutsuzluk, sinir ve stres yapar.

Devamlı kafa dönmesi mutsuz bir yaşamı da bununla beraber getirir. Bu kafa dönmeleri kişiyi, derhal hiçbir mevzuda talep duymayan bir insan haline dönüştürür. Birdenbire hareketlerde ya da aniden durup dururken başı dönen kişilerde, bu vaziyet oldukça olağandır. Zira devamlı yaşanmış olan kafa dönmeleri, yaşam standardını normalin çok epey altına düşürmüştür.

Devamlı Kafa Dönmesinin Sebepleri Nedir?




Devamlı kafa dönmesi yaşayan bireylerin, kafa dönmesi altında yatan sebepleri araştırarak öğrenmesi ve buna uygun bir tedavi yolu benimsemesi gereklidir. Kafa dönmesi sebepler içinde; kansızlık, orta kulak iltihabı, gebelik, açlık, bitkinlik, tümör, sinüzit şeklinde rahatsızlıklar gelmektedir. Gene bunların dışındaki değişik sebeplerden dolayı de kafa dönmesi yaşanabilir.


Kafa dönmesi ağırbaşlı bir vakadır ve altında ne olursa olsun başka sebepler yatar. Bundan dolayı, bir başka hastalığın habercisi sayılabilecek, devamlı kafa dönmesi, hafife alınmamalı ve dikkatsizlik edilmemelidir. Kafa dönmesi yaşayan hastalar, kan testi yaptırarak, dahiliye uzmanı ve KBB uzmanına görünerek bu mevzu hakkında uzmanından, geniş ve net bilgiler alabilirler.


Devamlı kafa dönmesi altında yatan niçin öğrenildikten sonrasında, gerek doktorun verdiği ilaçları gerektirdiği şekilde ve yarım bırakmadan kullanarak, gerekse yenilip içilen besinlere dikkat edilerek, uzun soluklu ve tam anlamıyla iyileşme sağlamak amaçlanmalıdır. İyileşme sağlandıktan sonrasında bu yaşam standardını korumak için zararı dokunan alışkanlıklardan kaçınmak gereklidir. Bununla birlikte kendiniz ve sevdikleriniz için doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek çok önemlidir.


Sürekli Kafa Dönmesi




Sürekli kafa dönmesi, kafa dönmesi bir hareket yanılsaması rahatsızlığıdır. Hasta şahıs olmayan hareketleri hissetmekte ve çevresinin hareket ettiğini düşünmektedir. Kafa dönmesi oldukça sık karşılaşılan sıhhat problemlerinden biridir. İleri yaşlarda bu sıkıntılar daha da çoğalmaktadır. Hareket ettiğimiz Süre vücudumuzda bir sürü sistem aynı anda çalışır bu da kafa dönmesinin türlü sebepleri olabileceğini gösterir. Kişinin kendisini ve kafa dönmesi şikayetini doğru bir biçimde anlatması ve iyi bir muayene sonucu doğru tanı konulur ve tedaviye başlanabilir. Kafa dönmesi için sistemli, belirli kurallara uyan bir muayene gereklidir bunun içinde kulak burun boğaz kardiyoloji nöroloji uzmanlarına tek tek muayene olmak gerekir. Kafa dönmesi aslına bakarsak bir hastalık değildir başka hastalıkların sebep olduğu bir durumdur. Bundan dolayı aslolan gaye kafa dönmesinin hangi nedenden landığını sağlamak ve ona nazaran uygun tedaviye başlamaktır. Kafa dönmesine yol açan bir sürü hastalık vardır bunlara bakacak olursak,

Kafa dönmesine sebep olan hastalıklar




  • Kulağa bağlı nedenler, kulak da meydana gelen rahatsızlıklar kafa dönmesinin ağırbaşlı sebeplerindendir. Kafa hareketleri ile beraber kafa dönmesinin arttığı durumlarda görülür. Tanısı konulurken iç kulaktaki yarım daire kanallarının bir takım manevralara verdiği yanıtlara nazaran konulur. İç kuşağa az kan gitme şartları iç kulak zarı yırtılması şartları kafa dönmesine sebep olur.

  • Travmalar, başa alınan sert darbeler, kafa tası zedelenmeleri kafa dönmesine sebep olabilir. Kafa tası travması sonrası herhangi bir kafa tası kırığı olmadığı halde iç kulak kristalleri yer değiştirmiş olabilir bu da aradan uzun vakit geçse de kafa dönmesine sebep olabilir.

  • Nörolojik hastalıklar, beynimiz ve beyincikte oluşan sinir sistemindeki oluşan kanama ve kan damarlarında tıkanıklık beslenme bozuklukları türlü beynimiz tümörleri migren kafa dönmesine sebep olur.

  • Dahili hastalıklar, kalp yetmezliği kalp kapakçığı hastalığı, kalp krizi, diabet, tiroit bezi hastalıkları kansızlık denetim altına alınamayan yüksek gerilim kalp ritmi bozuklukları ve birdenbire ve çok fazla su kaybı.

  • Ruhsal denge bozuklukları, ürkü girişken stres depresyon kafa dönmesine sebep olur.
Kafa dönmesi tedavisi, kafa dönmesi tedavisi nedene yönelik yapılır. Hangi nedende landığı anlaşılınca o niçin tedavi edilirse kafa dönmesi de kısa vakit da geçer. Ilk olarak kafa dönmesine sebep olan hastalık teşhis edilir ve tedaviye başlanır tedavi tamamlanınca kafa dönmesi geçecektir.

Ayağa Kalkınca Kafa Dönmesi



Ayağa Kalkınca Kafa Dönmesi, problemi gündelik hayatta oldukça fazla karşılaşılan bir problemdir. Bilhassa uzun süreyle oturmadan sonrasında birden ayağa kalkma ya da yatarken aniden ayağa kalkıp hareket etme esnasında oldukça fazla görülür. Ayağa kalkınca kafa dönmesi, göz kararmasıyla beraber beliriyorsa sorun arz etmektedir. Kafa dönmesi devamlı olarak görülen bir durumdur ve hiçbir hareket olmadığı vakit dahi hareket hissinin algılanmasına sebep olur. Başı dönen bir şahıs bu semptomu dönme, yerin ayaklarının altından kayması yada havada asılı kalma duygusu olarak tanımlar. Bu emare kimi zaman çok rahatsız edici bir vaziyet olabilir. Mesela genel olarak adım atma ve ayakta durmada zorlanmalara niçin olmaktadır. Bir takım kişilerde kusma ve mide bulantısına sebep olur. Ayağa kalkınca kafa dönmesinde oluşan probleme bağlı olarak kafa dönmelerinde uygun tedavi yardımıyla rahatlama sağlanır. Ayağa kalkınca kafa dönmesi rahatsızlığı belirmesi kişide sanki bayılacakmış hissinin duyulmasına sebep olur. Ayağa kalkınca kafa dönmesinin en bilindik sebebi gerilim düşüklüğüdür. Tansiyonda oluşan dalgalanmalar, ayağa kalkınca kafa dönmesine niçin olmaktadır. Gerilim haricinde beynimiz bölgesine kan gitmemesi de, göz kararmasının ve kafa dönmesinin malum sebeplerinden biridir. Ayağa kalkınca kafa dönmesi rahatsızlığı devamlı çok ağırbaşlı rahatsızlıklardan lı olmayabilir. Uzun soluklu uykusuzluk ve bitkinlik durumlarında ayağa kalınca kafa dönmesi problemi çok sık görülmektedir. Bu nedenlerden lı olarak ayağa kalkınca kafa dönmesi rahatsızlığı kısa sürelidir ve genel olarak kendiliğinden geçer. Rahatsızlığın sebebinin tam olarak saptanabilmesi amacıyla ne kadar süre zarfında kafa dönmesinin yaşandığı şeklinde bulgular saptanmalıdır. Bunun yanı sıra bu hastalıkların akabinde mide bulantısı, kusma emaresi, iştahsızlık şeklinde belirtilerin görülüp görülmediği de rahatsızlığın teşhisi için oldukça önemlidir.

Ayağa Kalkınca Kafa Dönmesi Sebepleri Nedir?



Gerilim Düşmesi Yada Yükselmesi

Yetersiz beslenme ya da kalp damar hastalıklarından lı olarak kişide gerilim yükselmesi ve düşmesi şeklinde durumlar görülmektedir. Gerilim değerlerinin yükselmesi ya da düşmesi kişide ayağa kalkınca kafa dönmesi emaresine niçin olmaktadır. Bundan dolayı ayağa kalkınca kafa dönmesi yaşayan kişinin bayılacakmış hissine kapılmasına sebebiyet verir.

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Şeker hastalarında ayağa kalkınca kafa dönmesi ve göz kararması hastalıkları oldukça fazla görülmektedir. Şeker oranın yükselmesi ya da düşmesi durumunda ayağa kalkınca kafa dönmesi görülmektedir.

Kansızlık Problemi

Demir eksikliği sonucunda görülen kansızlık problemi, kişilerde ayağa kalkınca kafa dönmesine niçin olmaktadır. Kafi ve dengeli beslenme sonucunda, kafi demir ihtiyacı karşılanmalı ve kesinlikle doktora başvurmak gerekmektedir.


Kullanılan İlaçların Yan Tesirleri


İlaç tedavisi uygulanan kişilerde, kullanılan ilaçların yan etkisinden dolayı ayağa kalkınca kafa dönmesi görülebilir. Kalp ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ve psikiyatri ilaçlarının yan tesiri olarak ayağa kalkınca kafa dönmesi ve göz kararması rahatsızlığı görülmektedir. Bu rahatsızlıktan lı doktora başvurulduğu vakit kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerekir.


Ayağa kalkınca kafa dönmesi pek çok vakit mühim bir hastalık habercisi olmayabilir fakat süreklilik göstermeye başladığında ne olursa olsun bir hekime görünmek gerekmektedir. Ayağa kalkınca kafa dönmesi, tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek amacıyla kafi olmadığından dolayı uzaktan yardım almaya yada kendi kendinize nedenini bulmaya analiz etmek netice oluşturmamaktadır. Ayağa kalkınca kafa dönmesi haricinde kişide başka ne şeklinde emareler görülüyor tabip tarafınca değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayağa kalkınca kafa dönmesinin altında yatan sebebin saptanması için belirtilen şikayetlerin hepsi mühim görülmekte ve bir tüm olarak ele alınmaktadır. Ayağa kalkınca kafa dönmesine mide bulantısı, halsizlik emaresi, çarpıntı, şiddetli kafa ağrısı-sancısı, kafa dönmesi eşlik edebilir. Ayağa kalkınca kafa dönmesi pek çok vakit bu belirtilerden birisi yada birkaçı ile birlikte gerçekleşmektedir.

Orta Kulak İltihabı Kafa Dönmesi




Orta kulak iltihabı kafa dönmesi, emaresi veren bir rahatsızlıktır. Kulak zarından sonrasında gelen orta kulak kısmına sesin iletilmesini elde eden çekiç, örs, üzengi kemikleri vardır. Bununla birlikte geniz boşluğuna kadar uzanan östaki borusu denilen bir kanal olur. Burası hava geçişini sağlamış olduğu şeklinde, hava basıncını dengeler. Orta kulak iltihabı en fazla çocuklarda rastlanır. Buna sebep olan bakterilerdir. Orta kulakta biriken bakteriler sebebiyle akut ve kronik şekilde orta kulak iltihabı oluşabilir. Bu durumda orta kulakta tazyik artması meydana gelir. İşte orta kulak iltihabında kafa dönmesinin oluşma sebebi budur. Evlatları daha çok etkilemesi, östaki borusunun bu yaşlarda daha kısa ve yatay şekilde olmasından lanır. Bu bakterilerin daha kolay orta kulağa ulaşmasını sağlar. Bundan dolayı çoğu zaman 5 yaşına kadar çocuklarda daha çok görülür.


Orta kulak iltihabı kafa dönmesine yol açabilir


Bilhassa çocuklarda orta kulak iltihabı ağrıya neden olur. Ateşin yükselmesi, işitme kaybının olması, kulakta doygunluk hissinin olması haricinde kafa dönmesi tesiri de barizdir. Bilhassa eğilirken, otururken, birden hareket edildiğinde hem ağrı-sancı hem de kafa dönmesi olur. Eğer basınçla beraber kulak zarında delinme olursa, ağrı-sancı görülmez ya da azalır. Ama kafa dönmesi gene de görülebilir.


Orta kulak iltihabı kafa dönmesi tanısı


Hastaların muayenesinden sonrasında rahatlıkla tan konulabilir. Kulak zarının otoskop denilen aletle incelenmesi esnasında, orta kulak iltihabının bir takım emareleri görülebilir. Çünkü bakteriler sebebiyle oluşan irin kulak zarında kızarıklığa ve şişliğe neden olur. Kimi zaman kulak zarı delik olur ve akıntı meydana gelmiştir. Bakterilerden lanmayan orta kulak iltihabında ise, kulak zarı içe çökük olur. Gerekirse hastalara işitme testi yapılarak, işitme kaybı değerlendirilir. Tazyik artışının belirlenmesi için tazyik ölçümü yapılır.

Orta kulak iltihabı kafa dönmesi tedavisi

Hastada orta kulak iltihabı kafa dönmesi tesirinin giderilmesi için, ilk olarak bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Kafa dönmesi bir emare olarak ortaya çıktığından, ilk olarak buna sebep olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Tedavi dikkatsizlik edilirse, hastalarda kalıcı işitme kayıpları meydana gelebilir. Aslına bakarsan kafa dönmesi başlı başına hastanın yaşam standardını düşüren bir etkendir. Bu nedenle orta kulak iltihabı uygun tedavilerle iyileştirilmeli ve kafa dönmesi ortadan kaldırılmalıdır.


Kafa Dönmesi Halsizlik




Kafa Dönmesi Halsizlik, besin zehirlenmesi, yetersiz beslenme, ürkü girişken rahatsızlığı ve iç kulak enfeksiyonu şeklinde hastalıklar kafa dönmesi ile beraber halsizliği de sebep olarak gösterilebilir. Kafa dönmesi çoğu zaman mide bulantısı ile bununla beraber kusma şeklinde yaşanabilir. Kafa dönmesinin oldukça mühim sebeplerinden birisi de iç kulakta yer edinen ve vücudun dengelenmesine destek olan bölümde meydana gelen sorundur. Burada dikkat edilmesi mühim olan kafa dönmesiyle beraber yaşanmış olan halsizliğin hangi çoğunlukla geldiğidir. Kafa dönmesiyle beraber oluşan halsizlik eğer kişinin günlük aktivitelerini yapamayacak şekilde yaşanıyorsa kesinlikle zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Kafa Dönmesi Halsizlik Sebepleri?




Kafa dönmesi kişilerde vücutta yaratmış olduğu negatif etkisinde bırakır sebebi sonrasında mide bulantısı, kusma ve halsizliğe niçin olabilir. Bilhassa sabah kahvaltısı yapmadan bekleyerek öğle yemeği yiyecek ve öğle yemeğine kadar geçen zamanda çok fazla çay ve kahve içmek kafa dönmesine niçin olarak gösterilebilir. Bununla birlikte kan şekeri ve tansiyonun düşmesi de aynı şekilde kafa dönmesi ile beraber bayılma durumuna gelmesi doğrusu halsizliğe sebep olabilir. Tamamen bunların haricinde orta kulakta bulunan ve kişinin kafa hareketlerine şekillenerek dengeyi elde eden sıvının bulunmuş olduğu bölümde oluşan fonksiyon, meydana gelen sıvı toplanması ve tazyik şeklinde hallerde de kafa dönmesi oluşabilir.

Migren: Kafa dönmesine yol açan ve çoğunlukla yaşanmış olan mühim bir hastalıktır. Kişilerde migren bilhassa uyku bozukluklarına yol açarak yeme problemi oluşturabilir. Hasta migrenin vermiş olduğu çok fazla ağrı-sancı sebebi ile öğünleri geçiştirmesi sonrasında tansiyon dengesini kaybederek düşer. Bu durumda kafa dönmesinin yanı sıra halsizliğe neden olur. Migren ağrısı-sancısı çoğu zaman sinüslerde ve göz çevresinde meydana gelmiş olarak çene ve enseye doğru yayılabilir.

Ürkü Girişken: Kafa dönmesi ile yaşanmış olan halsizlik yalnız fizyolojik olarak meydana gelebilen bir sorun değildir. ruhsal nedenler sonrasında yaşanmış olan gerilim ise mide bulantısının yanı sıra halsizliğe de niçin olabilir. Ruhsal hastalıkların ilk esnasında ürkü girişken mevcuttur. Ürkü girişken rahatsızlığı yaşanmış olan kişilerde, kafa dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, ağız kuruması, terleme, göğüs ağrısı-sancısı, halsizlik, üşüme ve kalp atışlarında artmalar şeklinde emarelere rastlanabilir. Yukarıda sıralamış olduğumuz emareler ortalama olarak ataktan 5-10 dakika kadar ilkin başlayarak 25-30 dakika kadar devam edebilir.


Aslına bakarsak halsizlik ve kafa dönmesinin bayağı fazla sebebi olabilir. Bu sebeple halsizlik ve kafa dönmesi problemi yaşayan hastaların asla zaman kaybetmeden ne olursa olsun bir sıhhat kuruluşuna başvurmaları gereklidir. Doktor tarafınca halsizlik ve kafa dönmesinin sebepleri ayrıntılı olarak incelenerek, lüzumlu görülen tahlilleri yapıldıktan sonrasında sebebe yönelik uygun tedavi uygulanarak sorun denetim altına alınabilir. Genel olarak kafa dönmesi için ilaç tedavisinden başlayarak cerrahi operasyona varıncaya kadar bir sürü değişik şekillerde tedavi olanağı bulunan bir hastalıktır.

Kafa Dönmesi Dengesizlik




Kafa dönmesi dengesizlik, birbirlerinden değişik kavramlardır. Çoğu zaman vücuttaki değişik organların hastalıklarında beraber görülen emareler olarak kabul edilir. Kafa dönmesi çoğu zaman vertigo denilen rahatsızlıkta ortaya çıkabilir. Bu daha çok iç kulak hastalıkları sonucunda yaşanır. Dizzines ise, ayağın altından yerin kayması, sarhoşmuş şeklinde sezmek, dengesizlik şeklinde etkilere niçin olur. Bu tür şeyler daha çok beynimiz hastalıkları sonucunda, hormonal sorunlarda, boyun hastalıklarında görülebilir. Vertigo denilen kafa dönmesi durumunda hastada bulantı ve kusma tesirleri görülür.


Dengenin sağlanması vücutta çok sayıda organın etkisiyle gerçekleşir. Buna karşın dengenin sağlanması hakkında hala bilinmeyenler mevcuttur. Beynimiz, omurilik, iç kulak, kaslar, eklemler şeklinde organlar dengenin sağlanmasında rol oynarlar. Organları etkileyen herhangi bir hastalık, kişide kafa dönmesiyle beraber organa ait başka emarelerinde ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun değerlendirmesi tıpta bir çok branşı ilgilendirebilir. Bilhassa KBB, nöroloji, göz, fizik tedavi, dahiliye şeklinde bölümlerin uzmanlarına muayene olunmalıdır.

Kafa dönmesi halsizlik durumunda hangi şikayetler olur?

Hastaların her birisi kafa dönmesini değişik anlatmaktadır. Bazıları yer ayağımın altından kayıyor, bazıları her taraf dönüyor, ben bir tarafa kayıyorum, bazıları kafamın içi boşalıyor, gözlerimde kararma oluyor diye anlatırlar. Bunlara kafa dönmesi tanısı konulabilir. Bu hastalarda sebebe bağlı olarak başka emarelerde ortaya çıkabilir. Kulak hastalığı olursa kulak çınlaması, bulantı ve kusma, kulakta tazyik, akıntı, gözlerdeki anormal hareketler hastaları etkileyebilir. Bu yakınmalar oldukça değişkendir. Kimi zaman yalnız kafa dönmesi olabilir.

Kafa dönmesi dengesizlik icra eden mühim hastalıklar

  • Kulağa bağlı sebepler: Kafa dönmelerinin ortalama % 70 kadarına kulağa bağlı sebepler neden olur. Bunların içinde pozisyonel vertigo, meniere hastalığı, viral enfeksiyonlardan dolayı denge sinirinin etkilenmesine neden olan kulak hastalıkları, damar tıkanıklığı yüzünden iç kulağa giden kanın az olması şeklinde rahatsızlıklar bulunmaktadır.

  • Travmalar: Kafatasında oluşan ve iç kulağın zedelenmesine neden olan kırık sonucunda vertigo ile beraber bulantı ve kusma meydana gelebilir. En minik kafa oynatma sonrasında kafa dönmesi halsizlik tesiri ortaya çıkabilir. Bu problemler aylarca devam edebilir. Kimi zaman iyileşse dahi seneler sonrasında da tesirini izah edebilir.

  • Enfeksiyonlar: Şiddetli geçirilen gribal enfeksiyonlar kulakları etkilediğinde, kafa dönmesi halsizlik tesiri izah edebilir. Disiplinli enfeksiyonlardan sonrasında beynimiz zarı iltihaplanırsa, bulantı ve kusmanın da olduğu kafa dönmesi dengesizlik problemi yaşanabilir.

  • Nörolojik hastalıklar: MS hastalığı, beyinde tümör, parkinson şeklinde sinir sistemini etkileyen hastalıklar dengeyi bozduğundan, yakınmalar görülür.

  • Alerjik etkenler: Bilhassa bahar döneminde alerjik yapıdaki kişilerde kafa dönmesi atakları ortaya çıkabilir.

  • Servikal etkenler: Kafa dönmesinin sebepleri içinde ileri derecedeki boyun fıtıkları da mevcuttur. Bunun dışındaki boyun hastalıkları kafa dönmesine yol açmaz.
Kafa dönmesi halsizlik tanı ve tedavisi

Kafa dönmesi halsizlik emaresinin niçin landığı, hangi organın etkisinden ortaya çıkmış olduğu mevzusunda, tıbbi olarak bir ekip emek harcaması yapılarak tanı konulmalıdır. Ama bu şekilde niçin tespit edilebilirse, hastaya uygun bir tedavi uygulanabilir. Kafa dönmesi halsizlik tesirini azaltmak için bir takım önlemler alınabilir. Ama bu tür durumlar hastalığın türüne nazaran farklılık gösterir. Bu problemi olan kişilerin araç kullanımı, tehlikeli işler yapması, dikkat gerektiren işleri yapması oldukça sakıncalı görülür.


Kafa dönmesi halsizlik bir hastalık değildir. Ama başka hastalığın emaresi olarak ortaya çıktığından ve kişinin yaşam standardını bozduğundan, ne olursa olsun aslolan hastalığın teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Buna karşın devamlı bir hastalık teşhisi yapılamaz. Bu nedenle hastalara ilk olarak kafa dönmesinin ortadan kaldırılması için tedavi uygulanır. Bu da doktorun uygulayacağı hareketlerle ve ilaçlarla sağlanabilir.

Mide Bulantısı Kafa Dönmesi




Mide Bulantısı Kafa Dönmesi; İç kulak iltihaplanmaların dan besin zehirlenmesine, kafi olmayan beslenmeden ürkü atağa kadar aniden fazla hastalık kafa dönmesi ve bulantıya sebep olabilir. Kafa dönmesi genellikle bulantı ve kusma ile birlikte gözükür ve sebepleri içinde ilk sırada iç kulakta, vücudun dengesini oluşturan bölümde yaşanmış olan problemlerdir. Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan kafa dönmesi ve bulantının hangi aralıkta meydana geldiği, düzgüsel aktivitelerin önüne geçip engellemediğidir. Eğer bu tip problemler yaşıyorsanız doğru bir teşhis için doktora gitmelisiniz.


Sık karşılaşılan problemler. Kafa dönmesi, yarattığı his sebebiyle mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilir. Sabah kahvaltısı yapmadan öğle yemeğine kadar beklemek, ayrıca çok fazla kahve içmekte başın dönmesine yol açabilir. Bununla birlikte gerilim ve kan şekerinin düşmesi kafa dönmesiyle beraber baygınlık duygusu oluşturabilir. Tüm bunlara ek olarak orta kulakta yer edinen ve başın hareketlerine nazaran biçim alıp dengeyi oluşturan sıvının bulunmuş olduğu çevrede meydana gelen enfeksiyonlar, sıvı birikmesi, fazladan tazyik şeklinde düzgüsel dışı durumlarında ilk emaresi kafa dönmesi ve bulantıdır.


Labirintit, labirent adı verilen iç kulakta tahriş ve şişlik ile birlikte görünen kulak iltihaplanmasıdır. Soğuk algınlığı şeklinde üst solunum sistemini etkileyen hastalıklar bu çevrenin iltihaplanmasına sebep olabilir. Dengeyi oluşturan labirent iltihaplandığında düzgüsel çalışmasını sürdüremez ve kafa dönmesi, bulantı, kusma, odaklama zorluğu, etkilenen kulakta işitme kaybı, kulak çınlaması gözükebilir. Hafifçe iltihaplanmalar geçicidir ve bir müdahaleye gerek kalmadan genellikle kendiliğinden geçer. İlerlemiş olan iltihaplanmalar ve mide bulantısı şeklinde tesirleri düşürmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.


Vertigo, iç kulakta yarım daire kanalları şeklinde isimlendirilen çevrede yer edinen sıvı vücudumuzun dengesinden mesuldür. Buradan beyne aktarılan sinyaller ile vücudun hangi pozisyonda olduğu iletilir ve beynimiz dengeyi sağlamak için ne yapılması gerektiğine karar verir. Bu kanalları etkileyen problemler beyne doğru sinyallerin gitmesinin önüne geçer ve kafa dönmesi ile birlikte dengemiz kaybolur. İç kulakta bulunan bu sıvı travmalar yada daha evvel geçirilen kulak iltihaplanmaların dan, tazyik farklılıklarından etkilenebilir. Antibiyotikler, bir takım testler ve fizyoterapi uygulamalarıyla tedavisi mümkündür.


Migren, migren kafa dönmesi ve mide bulantısına sebep olan bir nörolojik sendromdur. Migren atakları genellikle insanoğlunun uyku düzenini bozar, öğün atlamasına sebep olur, kan basıncını düşürür. İnsan parlak ışığa, gün ışığına hassas bir duruma gelir, bir takım gıdalar mide bulantısını yükseltir, sese duyarlılığı yükselir ve stres seviyesi artar. Merdiven çıkma şeklinde bir takım kolay fizyolojik aktiviteler migren ataklarını başlatabilir. Ağrılar-sancılar tipik bir biçimde göz çevresinde görülmekle birlikte sinüslerde, alında, çene ve uzunlukta meydana gelebilir.


Ürkü girişken, kafa dönmesi ve bulantı yalnızca fizyolojik olarak değildir his vaziyet farklılıklarının bir neticesi olarak da meydana gelebilmektedir. Bu ruhsal sorunların başlangıcında ise ürkü girişken gelir. Ürkü girişken yaşayan bir insan mide bulantısı, kafa dönmesi, nefes darlığı, kalp atışının yükselmesi, yoğun bir biçimde terleme, titreme, soğuk terleme, mide krampları, göğüs ağrısı-sancısı, boğaz ağrısı-sancısı, ağız kuruması ve üşüme şeklinde durumlar izah edebilir. Bu emareler girişken başlangıcından 10 dakika ilkin başlar ve atağın arkasından 30 dakika kadar sürebilir. Herhangi bir vakitte hatta dinlenirken dahi meydana gelebilen ürkü ataklar terapi ve ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Hastaya stres oranını düşürecek meditasyon şeklinde rahatlama teknikleri önerilebilir. Nadir Görünen problemler ise, beynimiz kanaması olmadan ilkin, nüzul öncesi, beynimiz tümörü şeklinde bir takım ağırbaşlı hastalıkların sebebi olarak da kafa dönmesi ve bulantı oluşabilir.

Kafa Dönmesi Göz Kararması




Kafa Dönmesi Göz Kararması, Gıda zehirlenmesi, stres yapma, aç kalma, sıcak ortam, ishal olma, bir ilacın yan tesiri şeklinde tehlikesi bulunmayan sebeplerle hepimiz yaşamında bir çok kez olamak suretiyle göz kararmasından yakınma etmiş olabilir. Göz kararması pek çok kez mühim bir hastalık habercisi olmayabilir fakat sürekli oluşmaya başladığında ne olursa olsun bir doktora gitmek gerekir. Göz kararması tek başına bir rahatsızlığı tespit etmek için kafi olmadığından uzaktan yardım almaya yada kendi kendinize sebebini bulmaya analiz etmek netice vermeyecektir.


Göz kararması haricinde insanda başka ne şeklinde emareler gözüküyor doktorca değerlendirilmelidir. Göz kararmasının altında yatan nedenin belirlenmesi için bulunan şikayetlerin hepsi aniden önemlidir ve birlikte ele alınır. Göz kararmasına mide bulantısı, halsizlik, çarpıntı, kafa ağrısı-sancısı kafa dönmesi ,kafa ağrısı-sancısı şeklinde rahatsızlıklar aynı anda oluşabilir. Göz kararması pek çok kez bu sebeplerden birisi yada birkaçı ile birlikte ve iki gözde aniden oluşur.


Göz kararmasının niçin olduğuna dair bir fikriniz bulunmuyorsa, yukarıda gösterdiğimiz şeklinde hastanın hikayesi dinlenmeden bir neticeye varmak mümkün olamayacağı için tekrarlayan bir göz kararması durumunda öncelikle bir dahiliye (iç hastalıkları) uzmanına gidilmesi tavsiye edilir. İç hastalıkları uzmanı da lüzumlu görmüş olduğu vakit başka bir kısma mesela göz hastalıkları, kulak burun boğaz yada nöroloji şeklinde değişik bir bölüm uzmanına hastayı yönlendirebilir.


Göz kararmasına en fazla tansiyondaki oynamalar niçin olur. Oluşan yoğun bir stres ya da uzun saatler aç kalmanız tansiyonunuzu etkilemiş olabilir. Fakat göz kararması yalnızca gerilim yüzünden meydana gelmez. Bu şikayete neden olan başlıca sebepleri ise, tansiyonun yükselmesi. Tansiyonun alçalması. Şekerin artması. Şekerin alçalması. Kansızlık. Tiroit sorunları. Gözde oluşan problemler. Su kaybı. Boyun damarlarında oluşan daralmalar. Kullanılan bir takım ilaçlar.


Göz kararmasının pek çok kere tek başına değildir de değişik şikayetlerle beraber meydana geldiğinden bahsettik. Genel olarak göz kararmasına birlikte rol alan diğer emareleri ve bu belirtilerin sebepleri ise, Ayağa kalkınca göz kararması. Oturduğunuz yerden ayağa kalktığınız vakit gözleriniz kararıyor ve buna birlikte rol alan kafa dönmesi şeklinde başka problemler de oluşuyorsa bu duruma tıpta ortostatik hipotansiyon adı verilir. Ortostatik hipotansiyon da insan ayağa kalktığı vakit tansiyonu aniden düşer.


Beyne gerektiği oranda kan gitmediği ve göz kararmasıyla birlikte kafa dönmesi, rengin solması, çarpıntı, bayılacak şeklinde hissetme başka emareler de gözükebilir. Ayağa kalkınca tansiyonun niçin birden düşmüş olduğu bilinirse, bilhassa yaşlı hastalarda tehlikeli olabilecek bu durumun önüne geçilebilir. Ortostatik hipotansiyon ilaç kullanımı, vücudun su kaybetmesi ya da kansızlık şeklinde kolay sebeplerle meydana gelebileceği şeklinde kimi zaman de diyabet, kalp ya da beynimiz hastalıklarının habercisi olabilir.


Tedavisi için eğer muayene neticesinde tansiyonun bu şekilde oynamasına sebep olan bir hastalık oluşmuşsa, bu yönde bir tedaviye başlanır. Hastalar bununla birlikte ayağa kalkarken yavaş bir biçimde hareket etmeli, bolca su tüketmeli, ayakta çok hareketsiz durmamalı özetlemek gerekirse gerilim düşüklüğüne sebep olabilecek vakaları bilerek bunlardan biride kaçınmalıdır. Göz kararmasına kafa dönmesi eşlik ediyorsa, göz kararmasıyla beraber kafa dönmesi şikayeti de oluşuyorsa bir takım sebeplerden şüphelenilebilir.


Disiplinli bir rahatsızlıktan şüphelenmek için ayda yılda bir meydana gelen bir göz kararması ve kafa dönmesi şikayeti kafi olmamaktadır. Göz kararması ve kafa dönmesinin yoğun olması, hastanın diğer şikayetleri, yaşı, kullandığı ilaçlar şeklinde pek fazla faktörü göz önünde bulundurmak gerekir. Kafa dönmesiyle birlikte görülen göz kararmasına sebep olabilecek yaygın sebepleri bulabilirsiniz. Gerilim yadsa şeker değerlerinde değişmeler. Migren rahatsızlığı. Vertigo. Gerilim şeklinde oluşan kafa arıları. Kalp damar hastalıkları. Bir takım beynimiz hastalıkları yada beynimiz tümörleri


Kafa Dönmesi Ve Terleme




Kafa Dönmesi Ve Terleme,denildiğinde, kafa dönmesi kişinin kendini bir boşluktaymış şeklinde hissetmesi yada etrafındaki cisimlerin boş bölüme düşmüş olduğu şeklinde algılaması hissiyle oluşan birdenbire hastalık emaresi olmaktadır. Kafa dönmesine birlikte rol alan terleme emaresi ise kafa dönmesiyle birlikte oluşan birdenbire terleme tesiri olmaktadır. Bu emareler kafa dönmesinin eşliğinde oluşan emareler olarak bilinmektedir. Kafa dönmesi ve terleme, bir takım kişilerde devamlı olarak emare göstermekte olan durumlardan birisidir. Bu kişilerde oluşum gösteren kafa dönmesi ve terleme birdenbire olarak oluşum göstermekte olup geçici bir belirt olmaktadır. Meydana gelen bu emarelere örnek verecek olursak, bir araca aç karınla binildiğinde genel olarak mide bulantısı ve çarpıntı oluşur. Bunların yanı sıra terleme emaresi de kendini gösterir nedeniyse kişilerden gelen biyolojik etkenler olmaktadır. Kafa dönmesi ve terleme devamlı bir biçimde istem dışı emarelerle kendini gösterir. Kafa dönmesi ve terleme emaresi genel olarak bir arada görülmekte ve bunlara birlikte rol alan başka emareler de olmaktadır. Bu belirtilerin başlangıcında kafa ağrısı-sancısı gelmektedir. Bu emareler türlü nedenlerden dolayı görülen fizyolojik rahtsızlık belirtileridir. Kafa ağrısının yanı sıra görülen başka emarelerde; Halsizlik, kişinin kendini devamlı bitkin hissetmesi, gözlere vuran ağrı-sancı emareleri ve görme bozuklukları, hareketin denetim edilmemesi, gözlerle başın arasına vuran yoğun ağrı-sancı, çarpıntı oluşumu, birdenbire mide bulantısı ve kusma, mide hastalıkları şeklinde emareleri bir arada oluşturan kafa dönmesi ve terleme sistemik bir hastalığın emaresi olabileceği şeklinde bayağı bir grip hastalığıyla da kendini izah edebilir.

Kafa Dönmesi ve Terleme Sebepleri:

  • Fibromiyoloji: Kafa dönmesinin ilk malum sebeplerinden olmaktadır. Bu problemde kafa dönmesi, iskelet ve kas ağrıları-sancıları ve mide bulantısı bununla beraber oluşur. Fibromiyalji doğrusu iskelet kas sisteminde meydana gelen kronik ağrı-sancı durumudur. Bu durumda genel anlamda kafa dönmesi ve terleme emaresiyle ağrı-sancı oluşmakta ve kaslarda sürekli bir ağrı-sancı hali emaresi olmaktadır. Kafa ağrısına dönüşerek terleme emaresi de kendini izah edebilir.

  • Göğüs ağrısı-sancısı: Bu emare genel olarak kalp krizi emaresinden ilkin kendini gösterir. Kimi zaman bu göğüs ağrısı-sancısı nefes almada güçlük çeken kişilerde de belirmektedir. Bunun sebebi ise kan basıncında meydana gelen birdenbire yükselme oluşumudur.

  • Az gerilim: Kafa dönmesi emaresinde az gerilim ve az tansiyon tesiri oluşmasından lı olmaktadır. Az gerilim doğrusu hipotansiyon bunun sebebi ise yüksek tansiyonda görülenlere benzer ve birdenbire tansiyon düşmesiyle kafa göstermekte ve genel olarak hamilelerde sık rastlanmaktadır.

  • Ürkü ataklar: Ürkü girişken rahatsızlığı oluşum şekline nazaran kişide kafa dönmesi ve çok fazla derecede terleme meydana getirir. Ürkü girişken rahatsızlığı her an her yerde oluşum gösterir. Kişiler ürkü girişken emaresinin yaşanmasıyla beraber birdenbire terleme ve kafa dönmesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

  • İlaç kullanımından oluşan yan etkisinde bırakır: Bir takım ilaçların kullanımıyla oluşan yan etkisinde bırakır içinde kafa dönmesi ve terleme görülmektedir ve bu emarelere ek olarak çarpıntı oluşumuna sık rastlanmaktadır. Kullanılan ilaçların vücutta kana karışmasıyla birlikte kafa ağrıları-sancıları ve terleme tetiklemektedir. Genel olarak kullanılan doğum denetim hapları bunlara en fazla etkiyi gösterir. Kullanılan bir takım antibiyotik ilaçlarda kafa dönmesi ve birdenbire terleme emaresini bununla beraber getirir.
Genel olarak kafa dönmesine bağlı oluşum gösteren terleme emaresi, birdenbire oluşan mide bulantılarıyla birlikte gerçekleşmektedir. Bu emareleri yaşayan kişiler çoğu zaman denge kayıpları ve sersemlik hissi içerisindedir. Kendilerini yitirmiş olarak hissederler. Devamlı olarak kafa dönmesi ve terleme emaresi olan kişiler ve bu belirtilerin yanı sıra mide bulantısı yaşamakta olan kişiler bu emareleri ciddiye almalıdır. Kafa dönmesi ve terleme problemiyle karşılaşan kişiler kesinlikle uzman bir doktordan yardım almalıdır.

Kafa Dönmesi Kusma




Kafa dönmesi kusma problemi, günümüzde pek çok kişide kimi vakit kısa süreli kimi vakit uzun soluklu görülen durumlardır. Bu şeklinde sorunların niçin dolayı meydana geldiği dışarıdan bakma ile anlaşılamadığı için aslına bakarsak bu şeklinde durumlar son aşama tehlikeli sorunların meydana gelmesine niçin olabilecek kadar büyük nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Bundan dolayı kafa dönmesi kusma problemi olan insanların bu şeklinde durumlarla karşılaştıklarında asla vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünerek lüzumlu muayeneleri olması gerekmektedir. Ters durumlarda epey büyük problemler meydana gelmiş olarak sıhhat bütünlüğünün bozulmasına niçin olabilmektedir. Kafa dönmesi kusma problemi çoğu zaman hamilelerde görülen bir mesele olmasına karşın günümüzde her yaştan insanoğlunun karşısına gelebilecek bir durumdur. Çoğu zaman gerilim düşmesi ya da oksijensizlik şeklinde bir durumdan dolayı oluşabilecek olan bu mesele pek çok değişik nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu durumun sebebinin fazla olması sebebi ile dışarıdan bakarak ve lüzumlu testleri yapmadan bir teşhis konulması oldukça yanlış olacaktır. Bundan dolayı bu şekilde bir durumla karşılaşıldığında acilen bir doktora gitmelisiniz. Bu şeklinde durumlar kimi zaman çocuklarda da görülebilmektedir. Meydana gelen kafa dönmesi ve beraberindeki kusma problemi çocuklarda görüldüğünde vaziyet epey ağırbaşlı olacağından acilen bir hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Ters durumda bu probleminin sebebi çocuklarda daha büyük olacağından çok büyük problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.


Kafa dönmesi kusma problemi meydana ulaştığında kişiler yatarak bu problemi dindirebilirler. Fakat bu sorun uzun soluklu olarak kişilerde görülüyorsa bu durumda kişiler yatarak problemi dindirseler dahi bir süre sonra başını hareket ettirdiklerinde yeniden bu şeklinde durumlar meydana gelecektir. Bundan dolayı bu vaziyet pek çok insanoğlunun başta iş yaşamını etkileyerek kişinin günlük işlerinin aksamasına niçin olabilmektedir. Bu şeklinde sorunlarda kusma şartları pek çok vakit hastanın ayağa kalkması ile gerçekleşir. Doğrusu mesele çok fazla ilerlememiş ise kurma problemi şahıs yatarken gerçekleşmez. Kafa dönmesi kusma problemininin en büyük sebeplerinden birisi sinüzit problemidir. Bu sorun günümüzde pek çok insanda görülmektedir. Kişiler sinüzit problemininin bulunduğunun bilincinde olsa da olmasa da bu vaziyet pek çok vakit kişilerde kafa dönmesi kusma problemlerine niçin olarak kişileri çok negatif bir biçimde etkilemektedir. Bundan dolayı sizlerde de bu şekilde bir sorun var ise doğrudan olarak sinüzitten kuşku edebilirsiniz. Fakat bu durumun sinüzitten bulunduğunu düşünseniz dahi ne olursa olsun doktora gidin ve dikkatsizlik etmeyin. Kimi zaman kafa dönmesi ve kusma şartları görülen insanlarda kulakta hafifçe akma meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra boğazda geniz akıntısı şeklinde durumlarda bu şeklinde sorunların yanında görülebilecek şeylerdendir. Eğer bu şeklinde emareler var ise bir takım doktorlar bu durumda iç kulak iltihaplanması teşhisi koymaktadır. Gene bir takım testlerin yapılması şarttır. İç kulakta meydana gelen iltihaplanma kişilerde kusma ve kafa dönmesi şeklinde durumların oluşmasında çok büyük rol oynamaktadır.


Genel olarak meydana gelen kafa dönmeleri vücut refleksi olarak kişilerde kusma durumunu uyararak bu şeklinde sorunların meydana gelmesine niçin olmaktadır. Doğrusu kafa dönmesi problemi olan kişide kusma problemi çok büyük ihtimaller ile gerçekleşecektir. Kimi zaman üst solunum yolu enfeksiyonları dahi kişilerde kafa dönmesi kusma problemlerinin meydana gelmesine niçin olabilmektedir. Bu şeklinde durumlarda meydana getirilen minik tedavilerle mesele epey kolay bir biçimde ortadan kaldırılır. Çoğu zaman birdenbire bir biçimde başlamış olan kafa dönmesi durumları eğer herhangi bir darbe ya da baskıya maruz kalınmadı ise minik hastalıklardan dolayı oluşmaktadır. Bu durumda yapılması ihtiyaç duyulan en doğru şey uzman bir doktora vakit kaybetmeden görünmektir.

Kafa Dönmesi Ürkü Girişken




Kafa Dönmesi Ürkü Girişken, kişinin hareket etmemesine karşın hareket algılaması durumudur. Bu kişinin kendisinin dönmesi şeklinde olabileceği şeklinde etrafındaki nesnelerin dönmesi, sallanma ya da yerin ayağının altından kayması şeklinde de olabilmektedir. Gözün kararması, halsizlik, kendini ya da başını boşlukta şeklinde hissetme durumları ara sıra kişiler tarafınca kafa dönmesi olarak ifade edilebilmektedir. Ama bu tür durumlar kafa dönmesi değildir. Bu şeklinde durumlara kan şekeri yüksekliği kadar düşüklüğü, kalp ritm bozuklukları şeklinde dahili problemler yanında çok fazla stres, bitkinlik da niçin olabilmektedir. Kafa dönmesinden yakınan bir kişinin şikayetinin hakikaten kafa dönmesi olup olmadığını idrak etmek gerekmektedir. olan kişilerde bir takım durumlarda altta yatan herhangi bir fiziki sebep bulunamamaktadır. Altta yatan herhangi bir hastalık olmadığı zamanlarda ilk akla gelen kişinin ruhsal olarak durumunun incelenmesidir. Çünkü kafa dönmesi hissi ile doktora başvuranların % 19' luk şeklinde bir kesimin de altta ruhsal sebepler kafa göstermektedir. Meydana getirilen emek harcamalar kafa ağrısının en fazlaca ürkü girişken ve kaygı bozukluğu olan kişiler ile çekingen ve bir takım kişilik bozukluğuna haiz insanlarda görüldüğünü gözler önüne sermektedir. Kaygı ve kaygı şeklinde durumlarda kafa dönmesi artış göstermektedir. Bununla birlikte hanımlar da erkeklere oran ile daha çok kafa dönmesi gözlenmektedir. Alkol ve sigaranın ise bu mesele üstünde artırıcı rol oynadığı uzmanlarca belirtilmektedir.


Kafa Dönmesi Ürkü Girişken; ürkü girişken birden, ortada herhangi bir şey yok iken başlamaktadır. Her yerde ortaya çıkabilmektedir. Kişiler birdenbire bir çarpıntı, kafa dönmesi, kafa ağrısı-sancısı, dizlerinin bağı çözülmesi şeklinde şikayetler tanım etmektedirler. Bunun sonucunda ise bayılmaktan korkarlar, ölüm korkusu olabilmektedir. Hastalık birden başlar, ataklar halindedir. Süresi bir çok dakika ya da bir saat içinde farklılık gösterebilmektedir. Bu ataklar esnasında türlü şikayetler olabilmektedir. Bu emareler;
  • Kafa dönmesi,
  • Çarpıntı,
  • Başta uyuşma hissi,
  • Dizlerin bağı çözülmesi,
  • Vücudun değişik yerlerinde uyuşmalar
  • Bayılma, ölüm, delirecek ve kontrolü kaybedecek korkusu şeklinde bedensel şikayetlerdir.

Boyun Fıtığı Kafa Dönmesi Yaparmı




Boyun fıtığı kafa dönmesi yapar mı, Boyun fıtığı ağrısı-sancısı, ilk olarak ensede bir ağrıyla başlar ve sırtınıza ve başınıza doğru devam eder. Bir süre sonra kollarda ağrı-sancı, uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, denge bozukluğu, kafa dönmesi olarak kendini gösterir. Eğer tutukluluk uzun sürüyorsa iltihaplı romatizmada sebeplerden birisi olabilir.

Boyun fıtığı ne sıklıkta görülür? Erişkin insanların bir pek çok boyun fıtığı ağrısı-sancısı çekerler. Boyun fıtığı ağrısı-sancısı yalnız boyuna lokalize olabileceği şeklinde kol ağrısıyla beraber de olabilir. Boyun ve kol ağrılarının ortalama üçte birisi tekrarlar. Bel ağrısına nazaran boyun fıtığı ağrısının sıklığı azdır hemde sakat bırakma oranı daha düşüktür.

Boyun ağrısının sebepleri nedir? Boyun ağrısının başlıca sebepleri boyun fıtığı, trafik kazaları, kireçlenme, birdenbire hareketler ve iltihaplı romatizmadır. Trafik kazalarında en fazlaca etkilenen bölge boyundur. Trafik kazalarındaki birdenbire hareketle boynun öne ve arkaya süratli bir biçimde gitmesi ağırbaşlı hasarlara neden olur hatta sakatlıklar meydana gelebilir. Evvelde fıtık ya da kireçlenme var ise ağırbaşlı sakatlıklar olabilir ve felce dahi sebep olabilir. Boyun fıtığında boynunuzun almış olduğu her pozisyon ağrıya sebep olabilir.Örneğin kitap okurken, yatarak tv izlerken, uygun olmayan yastık ve yatakta yatarken doğrusu boynu uzun süre durağan tutmak boyun fıtığı ağrısının artmasına niçin.olabilir.

Boyun fıtığı iyi mi tedavi edilir? Hasta genellikle birdenbire başlamış olan boyun ve kol ağrısından yakınır. Ağrı-sancı ile beraber uyuşma ve karıncalanma bulunabilir. Ağrı-sancı boyun hareketleri, öksürme ve hapşırmayla şiddetlenir. Boyun fıtığı tedavisine ilaç ve egzersizle başlanır. Yakınması geçmeyen hastalara fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavide işe yaramadığı için eve bir masaj aleti alıp kendim evde halletmeye çalışıyorum daha iyi geliyor. Ve evde kendimiz bir takım boyun hareketlerini yapabiliriz boyun durağan kalmamalı çünkü o vakit ağrı-sancı asla geçmiyor. Ağrının insanla geçmesi için bir takım hareketler yapmaktadır yarar var. Bu hareketler nedir? Bu hareketler başı öne arkaya hareket ettirmek,aynı şekilde sağa sola hareket ettirmek ve sağa sola birazda zorlayarak çevirmek, kas gevşetici sürmek, masaj yapmak ve sıcak tutmak bir nebze olsa yararlı olur.

Yemekten Sonrasında Kafa Dönmesi




Yemekten sonrasında kafa dönmesi, çoğu zaman ağır yemeklerin arkasından söz mevzusu olur. Halsizlik şeklinde etkilerle beraber görülen kafa dönmesi, besinlerin sindirimi esnasında yaşanmış olan sorunlardan lanır. Ağır yemeklerin tüketilmesiyle beraber vücudun gereksinim duyan enerjinin harcanmaya başlaması, kişinin halsizlik çekmesine, kafa dönmesi, bulantı, uyku hali şeklinde etkisinde bırakır yaşamasına neden olur. Az ve sık yiyecek, çok fazla yağlı gıdalardan kaçınmak sorununuzu giderebilir.


Yemekten sonrasında vücutta kan şekerinin hızla yükselmesi, besinlerin çok fazla tüketilmesi kafa dönmesi ile yakından bağlantılıdır. Bilhassa karbonhidratlı besinler kan şekerini daha süratli yükseltir. Kanda bulunan şekerin hücrelere girişi vücutta pankreas tarafınca salgılanan insülin hormonu yardımıyla olur. İnsülinin tripofan amino asit üretmesi, bunun da serotonin hormonu üretiminde etken rol oynaması yemekten sonrasında kafa dönmesi, uyku hali sersemlik şeklinde etkilerin görülmesine neden olur.


Yemekten sonrasında kafa dönmesi etkisine kan şekerinin düzgüsel değerlerinin altına düşmesi de niçin olabilir. Bu hipoglisemi olarak tanımlanır. Gene kafa dönmesi ile beraber halsizlik, sinir sorunları, hiddet nöbetleri, bitkinlik şeklinde yakınmalara niçin olur. Eğer gün içinde türlü zamanlarda acıkma atakları yaşıyorsanız, tatlı krizleriniz oluyorsa, kafa ağrısı-sancısı ve kafa dönmesi yaşanıyorsa, uyku sorunları bulunuyorsa, çok fazla duygusallık yaşanıyorsa, yemekten sonrasında halsizlik ve kafa dönmesi oluyorsa, hipoglisemi sorununuz olabilir. Bunun en mühim sebepleri içinde dengesiz beslenmek, karbonhidrat, nişasta ve şeker içeren besinlerin çok fazla tüketimi, kafeinli içecekleri fazla içmek, genetik olarak ailede şeker hastalığının olması gelir. Fazla şişman kişiler bu problemi daha çok yaşasa da, egzersiz yapmayan düzgüsel şişman kişiler de bundan etkilenebilir. Bu nedenle insanların yediklerine dikkat etmesi gerekir.


Hamilelikte Kafa Dönmesi Ne Süre Başlar




Hamilelikte kafa dönmesi ne vakit başlar, hamilelik oldukça hususi bir süreçtir. Bu devrin başlangıcı yumurta hücresi ile spermin döllenmesiyle başlar. Bu aşamayla beraber kadının vücudunda hormonal etkisinde bırakır görülmeye başladığından, vücutta türlü emareler ortaya çıkar. Hamilelik üç evre olarak değerlendirilir. üçer aylık evrelerde türlü problemler yaşanabilir. Bilhassa ilk üç aylık dönemde hanımda bulantı ve kusma daha çok görülür. Bu tür şeyler gebelik hormonu olan BHCG hormonunun yüksek olmasından lanır. Hamile hanımefendilerin en fazla yakınması bunlardan biride lanır. Ama sabırlı olunmalı ve bu tesirleri azaltacak önlemler alınmalıdır. Kafa dönmesi tesiri hamilelikte bu devrin içinde başlayabilir.


Hamilelik döneminde gene ilk aylarda çok fazla bitkinlik hissedilmesi ve uyku halinin olması naüreldir. Bundan dolayı anne adaylarının dinlenmesi tavsiye edilir. Bu dönem dolaşım sisteminde de değişimler olmaktadır. Bundan dolayı hanımda gerilim düşüklüğü, bayılma ve kafa dönmesi şeklinde emareler olmaya başlar. Doğrusu hamilelikte kafa dönmesi ilk aylarda görülmeye başlayabilir. Ama bu mevzuda bir genelleme yapılamaz. Çünkü her kadının bünyesi farklıdır. Her kadının hamileliği değişik etkilerle geçer, her kadının her hamileliği dahi farklıdır. Bundan dolayı ilk aylarda kafa dönmesi emaresinin olması düzgüsel karşılanır. Fakat illa ki kafa dönmesi olacak diye de söyleyemeyiz.


Hamilelikte kafa dönmesi her hanımda olmayacağı şeklinde, kadının her hamileliğinde de görülmeyebilir. Bu tamamen dolaşımla ilgili sorunlardan, sindirimle ilgili bir durumdan lanabilir. Bundan dolayı anne adayları ilk aylarda birdenbire hareketlerden kaçınmalı, yemeklerde hafifçe yiyecekleri tercih etmeli, az ve sık yemeli, mümkün olmasıyla birlikte dinlenmeye çalışmalıdır. Bu süreçte gerilim düşüklüğünü devamlı denetim altında tutmalı, tabip kontrollerini dikkatsizlik etmemelidir.

Çocuklarda Kafa Dönmesi




Çocuklarda kafa dönmesi, çoğu zaman ailelerin ürkü yapmasına yol açan bir sorundur. Ama telaşe kapılmanıza gerek yok. Çünkü sıhhatli çocuklarda dahi kafa dönmesi yaygın şekilde görülebilir. Çoğu zaman oyun oynarken çocuğun çevresinde dönmesi, otururken aniden ayağa kalkması şeklinde hareketlerde kafa dönmesi olabilir. Tüm bunların haricinde, çocuklarda kafa dönmesi ağırbaşlı bir nedene dayanabilir. Bu nedenle sıkça kafa dönmesi olan evlatların bir uzmana götürülmesi yararlı olacaktır.


Çocuklarda kafa dönmesi olduğunda hafifçe sersemlik hissi de bununla beraber olabilir. Fakat ifadesinde odanın çevresinde döndüğünü, oturur ya da kalkarken bu hissi yaşadığını belirtirse, bu vertigo işareti olabilir. Bunun bir çocuk tarafınca ifade edilmesi oldukça zor olsa gerek. Bundan dolayı probleminin tam olarak anlaşılması için, yaşamış olduğu belirtilerin hakkında daha spesifik sorular sorulmalıdır. Çünkü evlatların kafa dönmesini ifade etmesi, doktorun kafa dönmesinin sebebini tespit etmesine destek sunar. Çocuklar odanın çevresinde döndüğünü belirtirse, bu durumda iç kulak enfeksiyonu ya da meniere hastalığı şeklinde kafa dönmesi vertigo sebepleri düşünülmelidir. Çocuğun kafa dönmesinde bayılıyormuş şeklinde hissetmesi halinde, bu az tansiyonu işaret ediyor olabilir. Çocukta kafa dönmesiyle beraber denge kaybının olması ise, iç kulaktaki soruna işaret edebilir.


Çocuklarda kafa dönmesi bununla beraber migren kafa ağrıları-sancıları, senkop, mide bulantısı şeklinde sorunlarla beraber ortaya çıkabilir. Bilhassa senkop ya da başka adıyla geçici şuur kaybı çocukluk döneminde sıkça görülebilir. Bu mesele çoğu zaman tansiyonun düşmesi sonucunda meydana gelir. Bunun yanı sıra migren sorununda, çocuğun nefesini tutmaya emek harcaması, çok fazla nefes alınması, çocuğun histerik olması şeklinde durumlarda da meydana gelebilir.

Çocuklarda kafa dönmesi olursa ne yapılmalı?




Çocuklarda sebebi bilinmeyen, tekrarlayıcı özellikte ve şiddetli derecede kafa dönmesi olması halinde derhal doktora gidilmelidir. Gene kafa dönmesinin başın yaralanması sonucunda, yüksek ateşle, bulanık görmeyle, konuşmada ve duymada zorlanmayla, uzuvlarda güçsüzlük, az kalp ritmi, göğüs ağrısı-sancısı şeklinde emarelerle beraber ortaya çıkması halinde acilen doktora gidilmesi gerekir.


Kafa dönmesi çoğu zaman geçici olur ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Fakat çocuklarda sıkça kafa dönmesi olursa, bu durumda tabip belirtilerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi uygulayabilir. Bu tedaviler içinde fizik tedavi, diüretik ilaçların kullanımı, rehabilitasyon egzersizlerinin yapılması, ender olarak ta cerrahi girişimler bulunmaktadır.






  • Kansızlık (anemi) kafa dönmesi yapar mı?


  • Kafa dönmesi sebepleri nedir?


  • Kas sertleşmesine bağlı kafa dönmesi nedir?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi
Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/59727d1481213830-bas-donmesi-sebepleri-ve-tedavisi-bas-donmesi-sebepleri-ve-tedavisi4.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bas-donmesi-sebepleri-ve-tedavisi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/05/bas-donmesi-sebepleri-ve-tedavisi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content